Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosimo ključna zbivanja

Oči javnosti uprte u Agrokor: Kraj tjedna donio brojne preokrete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo kratak presjek događaja oko Agrokora, koji su obilježili petak, ali i kraj tjedna. Situacija je to koja je potresla i zabrinula cijelu zemlju

Ovih sedam stvari obilježilo je petak i zbivanja oko Agrokora u kojeg su ovih dana uprte oči javnosti zbog krizne situacije u kojoj se našla ta, jedna od najvećih tvrtki u regiji, koncern o kojem ovisi velik dio hrvatskog gospodarstva.

1. Dogovor s bankama

Pročitajte i ovo Ivica Todorić (Foto: dnevnik.hr) Ne propustite u 19:15 sati EKSKLUZIVNO za Dnevnik Nove TV Mislav Bago s Ivicom Todorićem: "Bio je to tajni sastanak, primili su me k'o mafija'' Daniel Markić (Foto: Dnevnik.hr) Odjeci iskaza bivše potpredsjednice Vlade Uskoku Ravnatelj SOA-e: "Dalić nije mogla niti je tražila sigurnosnu provjeru skupine Borg"

Banke i Agrokor dogovorili su ključne elemente tzv. standstill aranžmana. Ključno je da Agrokor dobiva glavnog direktora za restrukturiranje i neovisne stručnjake. Osim toga, tijekom procesa restrukturiranja, funkcije top menadžmenta bit će popunjene neovisnim stručnjacima kako bi se vodio transparentan i održiv proces restrukturiranja.

Ekonomski analitičar Luka Brkić smatra da bi "standstill" ugovor mogao osigurati likvidnost Agrokora budu li se sve strane držale dogovora.

2. Blokirane tvrtke

Tijekom petka Fina je potvrdila kako jedna za drugom tvrtke iz Agrokorovog koncerna završavaju u blokadi. Blokiran je Konzum, Zvijezda, PIK Vinkovci, Velpro, Ledo, Jamnica, Tisak...

3. Dobavljači podržali standstill

Na sastanku dobavljača i banaka, dobavljači su podržali standstill dogovor te su pristali staviti moratorij na naplatu dugova. Kako doznaje Nova TV uvjeti za zaključivanje ugovora su da rokovi plaćanja Agrokora za novu robu iznose 30 dana, da će se nova plaćanja dobavljačima uvećavati za 10 posto dok se ne podmire stari dugovi.

Ključni dobavljači će dobiti predstavnika u upravi Agrokora, dobavljači će nastaviti s isporukom roba, Vlada treba zamrznuti svoja potraživanja, a dobavljači će povući svoje zadužnice.

4. Vlada usvojila ''lex Agrokor''

Vlada je usvojila i uputila Saboru na donošenje prijedlog zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, koji bi se odnosio na kompanije s više od pet tisuća zaposlenih i obvezama većim od 7,5 milijardi kuna, a izvanredna bi uprava mogla trajati najviše 15 mjeseci. Na donošenje ovog zakona potaknuo ih je slučaj Agrokora, ali u Vladi tvrde da zakon nije donesen kako bi pomogao toj tvrtki.

Na izglasavanju Zakona nije bilo Zdravka Marića, ministra financija koji dolazi iz redova Agrokora.

5. HNB napravio stres-test zbog Agrokora

Guverner HNB-a Boris Vujčić potvrdio je da je napravljen stres-test bankovnog sustava zbog problema u Agrokoru te da je pokazao da je bankovni sustav i dalje stabilan. "Radili smo testiranje bankovnog sustava na moguće posljedice problema s poduzećem i smanjivanja njihovih naplativih potraživanja. On je pokazao da je bankovni sustav stabilan i dalje", rekao je Vujčić.

6. Analiza Mislava Bage 

Mislav Bago analizirao je razvoj situacije u Agrokoru kazavši da je sasvim jasno da će sadašnja uprava odstupiti. S potpisima i jasnim kriterijima koliko će koja banka dati novca za kratkoročno kreditiranje dobavljača dodatno bi se osnažio standstill sporazum i dala bi se garancija i sitnim dobavljačima da ne aktiviraju mjenice koje se iz sata u sat sve više aktiviraju.

Neslužbeno se u Vladi može čuti da su zadovoljni standstill dogovorom bankara i vjerovnika, ali i Agrokora, te da ''lex Agrokor'' stoji sa strane u slučaju da propadne bilo kakav dogovor i ovaj dogovor ne bude potpisan od strane bankara i Agrokora.

Bago u analizi napominje da će biti zanimljivo, iako su MOST-ovi ministri glasovali za zakon, kako će MOST reagirati u Saboru, budući da je njihov stav bio jasan, što se tiče čelnika Bože Petrova da oni žele odmah i sada iz upravljanja i vlasničke strukture izbaciti Ivicu Todorića. 

7. DORH potvrdio da je primio kaznenu prijavu Petrova protiv Todorića

Državno odvjetništvo potvrdilo je primitak kaznene prijave Bože Petrova protiv Ivice Todorića te da će postupati kao u svakom drugom slučaju. "S obzirom na javno izrečenu informaciju podnositelja, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske može potvrditi primitak kaznene prijave za koju pitate te će, kao i u svakom drugom slučaju, postupiti u skladu s relevantnim zakonskim odredbama", poručuju iz DORH-a, što znači da će se tim slučajem morati pozabaviti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene