Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SASTANAK BANAKA I DOBAVLJAČA

Dobavljači podržali standstill, povući će zadužnice kojima su blokirali Agrokor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Banke su se danas sastale s velikim dobavljačima Agrokora kako bi ih izvijestile oko dogovora s koncernom Ivice Todorića. Svi dobavljači su podržali standstill sporazum.

Predstavnici banaka i velikih Agrokorovih dobavljača sastali su se u sjedištu Erste banke u Zagrebu. Josip Budimir, član Uprave Francka, rekao je novinarima nakon sastanka da su svi dobavljači podržali standstill aranžman Agrokora i banaka te da su pristali staviti moratorij na naplatu dugova.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Slika nije dostupna Izvlačenje 1,2 milijarde kuna DORH će naknadno odlučiti o daljnjem postupanju u slučaju Agrokor: Vještačenje KPMG-a je nezakonito

"Spremni smo se tome pridružiti, nastaviti suradnju. Dobavljači koji su neku blokadu izvršili povući ju, a oni koji nisu suzdržati se od toga ubuduće. Spremni smo svoja postojeća potraživanja staviti u određeni moratorij i pristati na obročnu otplatu tih potraživanja", rekao je Budimir.

Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke, rekao je da će banke krenuti s moratorijem na postojeće bankarske obveze prema Agrokoru. "Želimo prvenstveno dobavljačima ići u susret i omogućiti nastavak poslovanja tvrtke Agrokor", rekao je Schoefboeck.

Mario Henjak, član Uprave Sberbanka, novinarima je nakon sastanka potvrdio da je dogovoren standstill aranžman i da bi trebao biti potpisan do kraja dana. 

"Imamo jasan plan i korake koje treba naparaviti, a to su novi međunarodni menadžement te ubrizgavanje dodatnog novca", rekao je Henjak.

Dodao je da konkretne osobe koje će sjediti u novom menadžmentu još uvijek ne znaju te da ih odabiru zajedno.

"Upravljanje kompanijom bit će povjereno međunarodnim stručnjacima. Promjene će biti u dijelu maloprodaje i financija", rekao je Henjak, dodajući da vrijednost aranžmana iznosi veći dio ukupnog kreditnog duga.

Standstill aranžman nastupa od ovog trenutka, a rokovi su vrlo ambiciozni, rekao je Henjak, dodajući da sudionici sastanka dijele želju i stav države da se stabilizira gospodarstvo i da u kontunuitetu ojačaju kompaniju, odnosno odnose prema dobavljačima, te da pošalju jasnu poruku zaposlenicima grupe Agrokor. 

Henjak je dodao da je odgovornost isplate plaća od sutra (subota) u nadležnosti novog menadžmenta kompanije.

"Mi mislimo da grupa kreditora i dobavljača garantira stabilnost sustava i naša spremnost da potpišemo moratorije na naša potraživanja", rekao je Henjak, dodajući da će na pitanja o deblokadi Agrokorovih tvrtki odgovoriti u ponedjeljak. "Svjesni smo da stabilnost sustava znači i dodavanje novčanih sredstava u sustav. Moratorij traje dok se ne stabilizira sustav", rekao je Henjak.

Rokovi plaćanja 30 dana, nova plaćanja 10 posto veća

Kako doznaje Nova TV uvjeti za zaključivanje ugovora su da rokovi plaćanja Agrokora za novu robu iznose 30 dana, da će se nova plaćanja dobavljačima uvećavati za 10 posto dok se ne podmire stari dugovi.

Ključni dobavljači će dobiti predstavnika u upravi Agrokora, dobavljači će nastaviti s isporukom roba, Vlada treba zamrznuti svoja potraživanja, a dobavljači će povući svoje zadužnice.

Orbico slijedili i drugi, blokirani računi Konzuma, Leda, Jamnice, Tiska, PIK Vrbovca, Belja...

Podsjetimo, potraživanja Agrokorovih dobavljača iznose 16 milijardi kuna, a jedan od njih, Orbico grupa Branka Roglića, u četvrtak je aktivirala zadužnicu.

No, Roglićev primjer slijedili su i ostali pa su danas zbog prisilne naplate potraživanja blokirani računi brojih kompanija iz koncerna: Konzuma, Leda, Jamnice, Tiska, PIK Vrbovca, Belja...

Zoran Stanković iz Atlantic Grupe došao je u zgradu Erste banke i kazao je za N1 televiziju da se "veseli sastanku, jer će napokon nešto saznati".

"Ništa drugo ne znamo, osim onoga što čujemo u medijima", kazao je. "Mi vjerujemo da je situacija još uvijek pod kontrolom", izjavio je Stanković.

"Lijep je dan, možda i vijesti budu lijepe", kazala je Marica Vidaković iz Kraša dok je uzlazila u zgradu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene