Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolo sreće se okreće

'Sanadera bi svi željeli vidjeti na koljenima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Da se bivši premijer nije sam vratio, za njim bi bila raspisana tjeralica', kaže politički analitičar Davor Pauković.

'Kod kuće je najljepše', bio je komentar Jadranke Kosor na vijest o povratku Ive Sanadera iz SAD-a, koju ju politički analitičar Davor Pauković ocijenio kao vrlo neozbiljnu. 'Sanader je trenutno u poziciji potpune političke marginalizacije, svi ga se odriču i svi bi ga htjeli vidjeti na koljenima', kaže Pauković.

Pročitajte i ovo Provjereno: Šljunak - 7 Krađa trajala mjesecima Neki su odvozili po malo, neki utovarivali bagerima... sve dok nije nestalo dvije trećine brda: "To je sve na otvorenom" Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate"

Ističe da Sanaderov povratak ne znači njegovo prihvaćanje odgovornosti jer bi za njim, da se sam nije vratio, bila raspisana tjeralica. 'Nema tu nikakvog moraliziranja sada, Sanader se morao vratiti i on više uopće ne kontrolira situaciju', kaže. 

'Ostajanje u inozemstvu značilo bi prihvaćanje krivnje'

Kako tumači činjenicu da će dio Sanaderova svjedočenja biti tajno, politički analitičar Pauković kaže kako je to u potpunosti odluka suda. 'Vjerojatno se tajnim svjedočenjem netko želi zaštititi, sud to nikada ne bi odredio da za to nema potrebe. Sada, što će Sanader na svjedočenju reći i što će sve isplivati na površinu, vidjeti ćemo kada budemo imali pristup informacijama', dodaje.

'Da je Ivo Sanader ostao u inozemstvu, to bi značilo prihvaćanje odgovornosti i krivnje. Njegov povratak u RH je politički logičan potez kojeg je povukao', kaže Branko Caratan, politički analitičar. Dodaje kako je bivši premijer svojim dolaskom spriječio da optužbe njegovih bivših suradnika ostanu neodgovorene te kako za njih Sanaderov iskaz sigurno neće biti ugodan.

'Reakcija premijerke Kosor da je kod kuće najljepše zapravo je drugim riječima bio 'no comment', izbjegavanje odgovora ili u najboljem slučaju odgađanje odgovora', kaže Caratan i ističe da je odluka da dio ili cijelo Sanaderovo svjedočenje bude tajno isključivo u rukama suda.

Hoće li se pojaviti pred Istražnim povjerenstvom?

Bivši premijer sljedeći utorak trebao bi se pojaviti pred saborskim Istražnim povjerenstvom za privatizaciju Ine. On je jedini od pozvanih svjedoka koji se do sada nije odazvao pozivu. Njegov bivši suradnik i desna ruka Damir Polančec svojim je svjedočenjem dao do znanja da se niti jedna odluka donesena u vezi privatizaciji Ine, nije mogla provesti bez znanja i odobrenja Ive Sanadera.

>> Sanader: 'Nema izjava!'

>> FOTO: Tko rano rani...

>> U 'najljepšoj zemlji na svijetu' Sanadera čekaju brojna pitanja

Bivši premijer nakon jednomjesečnog boravka u SAD-u u nedjelju se vratio u RH. Bez ikakvog osiguranja sa zagrebačke zračne luke Pleso taksijem je otišao u vilu u Kozarčevoj 21, adresu gdje je Istražno povjernstvo već po treći put poslalo poziv za svjedočenje.

Hoće li se Sanader ovog puta odazvati pozivu Povjerenstva za svjedočenje?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene