Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izabrani članovi Povjerenstva

Sabor odlučio: Ovi ljudi će odlučivati o sukobu interesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dalija Orešković je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a članovi su Branka Lukačević-Gregić, Davorin Ivanjek, Boris Spudić i Tatijana Vučetić, odlučio je danas Hrvatski sabor, imenujući na tajnom glasovanju novi sastav Povjerenstva.

Petero članova Povjerenstva zastupnici su na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja imenovali između deset kandidata, pri čemu je svaki od izabranih članova na tajnom glasovanju, sukladno propisima, dobio natpolovičnu većinu svih zastupnika.

Od 84 zastupnika, koliko ih je pristupilo glasovanju, njih 81 je za predsjednicu Povjerenstva izabralo diplomiranu pravnicu Daliju Orešković, dok je njezina protukandidatkinja Tatijana Vučetić za tu dužnost dobila tri glasa. Tatijana Vučetić, također pravnica, je, pak, glasovima 78 zastupnika imenovana za članicu Povjerenstva.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Dalija Orešković u Saboru Reakcija na napade VIDEO Orešković razbjesnili komentari HDZ-ovaca u Saboru: "Proganjat ću vas jednog po jednog, bando prokleta!"

>> Oporba bojkotirala izbor članova Povjerenstva za sukob interesa

U Povjerenstvo je kao član, glasovima 80 zastupnika, ušao i pravnik Davorin Ivanjek, kriminalist Boris Spudić dobio je 78 glasova, dok je ekonomistica Branka Lukačević-Gregić dobila 77 glasova. Povjerenje zastupnika za članstvo u Povjerenstvu nisu dobili Zrinka Tukić (inženjerka elektrotehnike), Željko Rupić (politolog), Marko Gotovac (pravnik), Sandra Pernar (politologinja) i Ana Raić-Knežević (novinarka).

Čestitajući imenovanim članovima Povjerenstva, predsjednik Sabora Josip Leko kazao je kako očekuje da će tu časnu dužnost obnašati te odlučivati neovisno i sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa.

Inače, tijekom rasprave je zaiskrilo između SDP-ovca Igora Dragovana i HDZ-ovca Gordana Jandrokovića, koji je najjačoj vladajućoj stranci poručio da niti je posebna, niti je demokratična. Dragovan mu je na to odgovorio kako mu je žao što tako velika stranka poput HDZ-a mora biti na sudu.

'Ne možete svoj banditizam pravdati onim što se događalo prije', uzvratio mu je Jandroković, na što je od predsjednika Sabora Josipa Leke zbog 'neprimjerenog rječnika' dobio opomenu. 'Ako dozvoljavate njima da na takav način govore, dozvolite to i oporbi', poručio je Jandroković Leki, što je iznerviralo Dragovana, koji mu je dobacio: 'Zašto mene vrijeđaš, što sam ti ja rekao. Je li Jandrokoviću? Majmune!' (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene