Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporan popis kandidata

Oporba bojkotirala izbor članova Povjerenstva za sukob interesa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici bi konačno trebali odabrati novo Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa. Posao u tijelu koje bi trebalo kontrolirati dužnosnike zbog visoke je plaće jedan od poželjnijih. Dan uoči glasovanja popis odabranih članova posvađao je vladajuće i oporbu.

Trebali bi ih pratiti iz sjene, nadzirati je li im imovina u skladu s primanjima, kazniti ogriješe li se o zakon. No, kad im je lista s desetoricom kandidata za Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa stigla na stol, oporba je odabrala bojkot.

Pročitajte i ovo Božo Petrov "Izbrisat će Hrvate" Petrov se obrušio na HDZ: "Protiv smo da se Hrvate šalje u inozemstvo, a dovodi svjetsku sirotinju" Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Za svaki slučaj Je li ovaj potez HDZ-a znak da se ipak spremaju za nove izbore?

Još najesen obavljeni su svi razgovori pa čudi opravdanje iz HDZ-a da ih se danas dovelo pred gotov čin, a oni se nisu pripremili. 'Trebalo je ovo malo mekše odraditi, a ne mi imamo naših deset, a vi ostali što hoćete', kaže Dujomir Marasović, HDZ-ov član saborskog Odbora za izbor i imenovanja.

>> Završene provjere za kandidate koji žele provjeravati imovinu dužnosnika

Vladajući, koji im nisu okrenuli leđa, nisu dvojili. 'Bio je prijedlog da još do sutra razmišljamo, ne znam što bi se promijenilo', kaže predsjednik Odbora za izbor i imenovanja, SDP-ovac Šime Lučin.

Prigodu za posao i plaću od 13 do čak 17 tisuća kuna u sljedećih 5 godina dobit će njih petero. U užem su krugu dvije pravnice, od kojih je jedna bivša HDZ-ova državna tajnica. Tu su još dva pravnika, kriminalist, inženjerka elektrotehnike, dvoje politologa, ekonomistica i novinarka. 'Baš me zanima koliko ćete ih vidjeti koji su bliski SDP-u ili nekoj stranci. Iznenadit ćete se', kaže Šime Lučin.

Uz životno iskustvo i dojam, presudila je i sigurnosna provjera. No, kada na svoje pozicije zasjednu, neće imati prevelike ovlasti. 'GONG ovo povjerenstvo shvaća kao jedno prijelazno, tranzicijsko rješenje, do donošenja novog i kvalitetnog zakona', kaže Duje Prkut iz udruge GONG.

Tko će u vruće stolce, odlučit će zastupnici tajnim glasovanjem. Nakon gotovo dvije godine. Iz trećeg pokušaja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene