Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vruća tema

'Pupovac bi sa Sanaderom u zatvoru mogao igrati čovječe ne ljuti se'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije nego je Sabor počeo raspravu o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, pale su teške optužbe na račun zastupnika Milorada Pupovca.

11:09 - Nakon što se zastupnik Damir Kajinn ubacivao Lesaru u riječ, Leko ga je upozorio: 'Kolega Kajin, da podredimo Sabor vama? Je li se može poslovnički utjecati na vas?' Kajin mu je pozitivno odgovorio iz saborskih klupa. 'Onda vam je oprošteno s moje strane, ne znam kako će to građani trpjeti', prokomentirao je Leko.

Pročitajte i ovo Dalija Orešković, saborska zastupnica i bivša šefica POSI Lijeva koalicija Orešković otkrila s kim bi radije sjela za stol, DP-u poručila: "Svatko tko kaže HDZ-u Guten Tag, sam sebi je rekao Auf Wiedersen" Peđa Grbin predstavio listu za eu izbore Grbin o Plenkoviću: "Onaj koji je do jučer tvrdio da ga ne zanima ništa osim Hrvatske danas razmišlja o bijegu"

10:51 - Govoreći o izmjenama Zakona, Dragutin Lesar iz Laburista kaže kako građani očekuju da zastupnici u Saboru zastupaju ideje i politike, programe temeljem kojih su dobili povjerenje građana, a ne kako sredstvo za osvajanje novog mandata ili mandata na lokalnim izborima.

10:39 - Milorad Pupovac zatražio 5 minuta da se obrati Saboru zbog onoga što je o njemu danas u Saboru rečeno. Kada je Leko rekao da ne može dobiti pauzu, Pupovac ga je pitao što bi učinio da sjedi na mjestu na kojem on sjedi i da sluša o sebi ono što je on trebao slušati.

Leko mu je predložio da govori nakon što se izlože izmjene Zakona o izborima zastupnika, koje su na redu za raspravu.

10:31 - Predsjednik Sabora Josip Leko se obratio svima i rekao da svi zastupnici i dužnosnici imaju povećanu odgovornost za svoje ponašanje. Slažem se da je Sabor mjesto gdje se mora govoriti otvoreno, ali u sluhu s načelima koje smo prihvatili kao standard. I najteže kvalifikacije se mogu iznijeti, a da ne budu vrijeđanje, da ne bude cilj potkopavanje i vrijeđanje.

Prenio je riječi Ghandija koji je rekao da je politika bez načela i ljudskih vrijednosti je grijeh.

'Zaštitimo Sabor u cjelini od bilo kakvih prizemnih negacija, neuvažavanja - to je bolest koja bi mogla prouzročiti veće probleme', zaključuje Leko.

10:22 - Furio Radin kaže da je 'Pupovac gradio ovu državu sviđalo se to vama ili ne. Vaša agresija i govor mržnje je oružje slabih. Nemate nikakve argumente pa izvlačite etnobiznis. Vi ste etnobiznismen, to je vaše oružje, to je sve što imate.'

Poručuje Buriću da ni jedna stranka ne zaslužuje da ide s HDSSB-om u koaliciju.

10:20 - Nezavisni zastupnik Branko Vukšić osvrnuo se na Burićeve riječi te rekao da se ne osjeća ugroženo, ali osjeća se nelagodno. Upozorava da treba biti oprezan s riječima, jer ona pozivaju na djela.

10:17 - Dinko Burić iz HDSSB-a naglašava kako ne mrzi nikoga, ali... 'Zakon o oprostu ne znači da je oprošetno to što su učinili hrvatskom narodu. Povukli ste nas za rep, pa ako netko nešto zna onda je dužan o tome govoriti', kaže Burić. Potom je sasuo ozbiljne optužbe na zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca. Tvrdi da je Pupovac ostvario osobnu korist iz Tesla banke, a pri tome mu je pomogao bivši premijer Ivo Sanader. 

Glavaš o Pupovcu: 'Pogledajte ovu njušku...'

Burić kaže kako neće stati 'dok na čistac ne istjera i Tesla Banku, koja je zastupniku Pupovcu postala etnobiznis za osobno bogaćenje i korist'.

'Otvorit ćemo to i nisam siguran kako će to sada, kad više nema zaštitnika Ive Sanadera, koji je naređivao gospodarstvenicima da pumpaju novac u banku, to završiti i da neće završiti i zatvoru', izjavio je HDSSB-ovac.

'Pupovac je, dok je Sanader bio na vlasti , u mnogočemu bio njegov kvisko, sada će imati priliku, vjerojatno s njim u Remetincu igrati Čovječe ne ljuti se, ako pravna država bude radila svoj posao', ustvrdio je Burić.

Poručio je kako će o svemu drugom govoriti u raspravi o izmjenama izbornog zakonodavstva.

'Sada će imati priliku igrati sa Sanaderom čovječe ne ljuti se', kaže Burić, a Leko ga je upozorio: 'Ne prijetite nikome, molim vas!'

10:06 - Osvrnuvši se na neprimjereno izražavanje kritika prema Miloradu Pupovcu Goran Beus Richembergh kaže kako najogorčenije želi prosvjedovati protiv pokušaja uspostave prakse koja se može nazvati širenje govora mržnje.

Kaže kako se Pupovca označava i stigmatizira.

'Krajnja radikalna desnica radikalizacijom želi duboko rascijepiti društvo. Ne želimo povratak u 90-e.', kaže Beus Richembergh.

Saborski klubovi oporbenih DC-a, Novog vala, reformista i HDZ-a su se usprotivili privatizaciji i prodaji splitske brodarske tvrtke Jadroplov, te pozvali premijera da zaustavi "nekompetentne i neodgovorne poteze ljudi koji sjede po agencijama". Apeliram na hrvatsku Vladu, posebno na resornog ministra da ne dopusti daljnje čerečenje hrvatske trgovačke flote, rekao je Petar Baranović (Klub DC-a, Novog Vala i reformista), aktualizirajući apel pomoraca Jadroplova da se zaustavi inicijativa CERP-a i DUUDI-ja da se u "ovim momentima" privatizira tvrtka. 9:57 - Zastupnik Branko Bačić rekao je kako HDZ podržava stav sindikata pomoraca koji se protivi privatizaciji Jadroplova.

9:37 - U Saboru su zastupnici zatražili stanku zbog tri razloga: privatizacije Jadroplova, radi očitovanja o najnovijem napadu na Milorada Pupovca te zbog pozicije zagađivača u Istri.

Privatizacija Jadroplova - Petar Baranović, Branko Bačić i Ivan Šuker
Goran mržnje - Goran Beus, Igor Dragovan, Dinko Burić, Branko Vukšić i Furio Radin
Zagađivači u Istri - Damir Kajin

9:30 - SDP predlaže uvođenje preferencijalnog glasovanja po uzoru na izbore za Europski parlament, dakle s jednim preferiranim glasom i prohibitivnom klauzulom od 10 posto.

Predvidjeli su i diskvalifikaciju lista koje ne ispunjavaju tzv. žensku kvotu, odnosno lista na kojima je manje od 40 posto kandidata podzastupljenog spola, a sve će liste uz kandidaturu morati priložiti i najmanje 1500 potpisa birača.

SDP i HNS najavili su amandmane vezane uz zamjenu preferencijalno izabranih zastupnika i zabranu kandidiranja pravomoćno osuđenih.

SDP-ov prijedlog izmjena izbornog zakona predvidio je da zastupnika, koji ode na nespojivu dužnost, zamrzne mandat ili mu on prestane po sili zakona, mijenja sljedeći na listi po broju osvojenih preferencijalnih glasova, pod uvjetom da je ispunio prohibitivnu klauzulu, odnosno da broj preferencijalnih glasova koje je osvojio prelazi 10 posto broja ukupnih glasova koje je osvojila lista na kojoj se kandidirao.

HNS-ov amandman, oko kojega su dvije stranke u srijedu postigle suglasnost, kaže, međutim, da će tako izabranog zastupnika zamijeniti kandidat iz iste stranke, čak i ako na listi postoji kandidat iz druge stranke koji je prešao prag za preferencijsko glasovanje, a ostao ispod crte.

Radimir Čačić: 'Svjedočimo pokušaju političke likvidacije suparnika!'

SDP će, pak, predložiti da se zabrani kandidiranje svima koji su pravomoćno osuđeni na zatvorsku kaznu dulju od šest mjeseci do isteka roka rehabilitacije.

Nakon višetjednih pregovora, dvije su stranke postigle dogovor oko konačnog teksta zakona pa je za očekivati da će vladajući imati dovoljnih 76 ruku da izglasaju zakon koji se mora promijeniti do petka, jer sredinom veljače nastupa izborna godina, u kojoj se po preporukama Venecijanske komisije ne bi trebala mijenjati izborna pravila.

Za razliku od SDP-a, laburisti predlažu da se biračima omogući da na izbornoj listi za koju glasuju, umjesto jednog, zaokruže do tri kandidata kojima daju prednost pred ostalima.

Laburisti nisu predvidjeli nikakav prag nakon kojega bi se kandidatima priznavali preferirani glasovi.

Predlažu i zabranu istodobnog obnašanja dužnosti lokalnog čelnika i zastupničke te da se kandidiranje zabrani pravomoćno osuđenima za najteža kaznena djela i za kaznena djela protiv službene dužnosti.

Laburisti predlažu i izmjene Zakona o izbornim jedinicama koje bi udovoljile tumačenju Ustavnog suda da bi preveliko odstupanje u broju birača između pojedinih izbornih jedinica moglo dovesti u pitanje zakonitost i ustavnost provedenih izbora.

Laburisti upozoravaju da je u najvećoj, devetoj izbornoj jedinici preko 90 tisuća birača više nego u najmanjoj četvrtoj, što odgovara broju birača potrebnih za 3,5 zastupničkih mandata.

Predlažu da se Hrvatska, umjesto sadašnjih 10, podijeli u šest izbornih jedinica, u kojima bi se birao različit broj zastupnika, ukupno njih 140.

Jedinice koje predlažu laburisti slijede granice županija, što je također preporuka Ustavnog suda.

Najavljuju da će, ne prihvati li Sabor njihov prijedlog, podnijeti ustavnu tužbu na rezultate sljedećih parlamentarnih izbora. (I.D. / D.D.N. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene