Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispitivanje Polančeca

Poruka Polančecu: Idi do kraja i razotkrij sve!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Damir Polančec nije mogao odluke donositi sam, nema više što izgubiti, a ima puno toga za reći, zajednički je zaključak političkih analitičara.

Politički analitičar Anđelko Milardović objašnjava kako svaka vlada ima svoj koncept, ustroj i način djelovanja te ima svojeg predsjednika i potpredsjednike. 'Upravo zbog toga Damir Polančec nije mogao sam raditi stvari za koje je optužen. On je ovdje izabran za žrtvenog jarca koji bi trebao na sebe preuzeti krivnju i zataškati sve afere', kaže Milardović.

Pročitajte i ovo Provjereno: Šljunak - 7 Krađa trajala mjesecima Neki su odvozili po malo, neki utovarivali bagerima... sve dok nije nestalo dvije trećine brda: "To je sve na otvorenom" Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate"

Ističe kako je saborsko Istražno povjerenstvo za privatizaciju Ine lakrdija koja nema pravno značenje.

'Organizacija Povjerenstva također nema smisla, naravno da u njemu ima kompetentnih, ali ima i nekompetentnih članova koji pokušavaju napraviti još jednu antikorupcijsku predstavu za javnost', kaže Milardović i dodaje kako Istražno povjerenstvo ovim putem želi prikazati da izvršna i zakonodavna vlast rade svoj posao, a zapravo je cijeli slučaj politiziran.

'Ako nije kriv, neka razotkrije više tu lakrdiju'

'Damir Polančec nema što izgubiti, ako je u pravu i nije kriv, trebao bi razotkriti tu lakrdiju koja se odvija u ovoj državi zadnjih 20 godina. On je ipak bio na drugoj poziciji u državi i zna više od ostalih. Rummenigge, idi do kraja i razotkrij sve', poručio je politički analitičar Milardović Polančecu. Dodaje kako netko mora preuzeti odgovornost za ovaj slučaj, ali i za druge. 'Svi su znali što se događa, a sada se prave blesavi, znali su to svi članovi Vlade, vladajuća i oporbene stranke. Neka se jednom repovi iz 90-tih riješe za sva vremena da možemo normalno krenuti naprijed', tvrdi Milardović i ističe kako ovakvo ponašanje ruši sve moralne, etičke i pravne vrijednosti.

Koji su bili motivi vladajuće strukture da na račun građana stranoj tvrtci pokloni ogroman novac, pita se politički analitičar Ivan Rimac 'Ne razumijem ovdje nezainteresiranost Ive Josipovića, a tako se ponaša i u drugim primjerima. On je dobio izbore s programom Nove pravednosti, a ništa ne radi na njegovoj realizaciji. Ne razumijem zbog čega je pasivan i zašto ne radi svoj posao. On je za mene izborni prevarant, to mogu reći jer sam za njega glasovao i jer se kao građanin RH osjećam prevarenim', kaže Milardović.

Neupitno je da je Polančec provodio Sanaderove odluke i da je u ključnom trenutku ostao bez političke podrške i zaštite. Vjerojatno je Polančec imao osobne koristi od politike koju je provodio, a za te je odluke imao podršku i pokriće bivšeg premijera', kaže politički analitičar Davor Gjenero.

Dodaje kako je nemoguće da je Damir Polančec i jednu odluku donio sam iz razloga što on u HDZ-u nema lobij koji ga čuva. 'Vlada je kolektivno tijelo i moguće je da većina ljudi nije znala za sporne odluke, ali jedan dio zasigurno jest', tvrdi Gjenero i nadovezuje se kako nije dobro što Polančec i njegov odvjetnik a priori daju politički karakter procesu.

'Uvjerljiviji je onaj koji govori od onih koji šute'

'Morala se uspostaviti razina političke volje da bi se ovakvi slučajevi počeli provoditi. Čim se ovo događa, postoje za to uvijeti koji govore da ne postoji zaštita bilo koga', objašnjava i ističe kako činjenica da se bivši potpredsjendik Vlade i ministar gospodarstva našao na udaru krivične istrage znači da stvari u ovoj državi idu na bolje.

Politički analitičar Ivan Rimanc tvrdi kako je psihološki gledano između onih koji govore i onih koji šute, uvjerljiviji onaj koji govori. 'Bitni su motivi koji Polančeca vode u davanju iskaza i koliko je on vođen obranom sebe. No ukupno gledano, nitko ništa ne zna ili se ne sjeća, jedino Polančec nešto govori o slučaju', kaže Rimac.

Dodaje kako Polančecovo svjedočenje otvara niz nezgodnih pitanja. Posebno će biti zanimljivo ono, kaže Rimac, koje je zainteresiralo USKOK, a to je koji su bili motivi vladajuće strukture da na račun građana stranom investitoru poklone ogroman novac, a koji će oni namiriti iz naših džepova. 'Ako je motiv bila potreba za novcem, koji je motiv onda poklona korporaciji, koji se količinski može usporediti s onim što je tvrtka platila da uđe', kaže Rimac.

>> Polančec: 'Osjećam se k'o prodan od braće'

>> Bebić priznao da se sastao s Polančecom

Dodaje kako Plančec može reći sve što zna dok drugi šute, s čime će dobiti poene za vlastiti položaj. 'Jer, sve dok ga netko ne demantira informacijama on je jedini koji nešto govori i kojem se sada može vjerovati', objašnjava Rimac i dodaje kako ga veseli  istraga koju pokreće USKOK. 'Motiv za takav dar mora biti neka kompenzacijska korist, a na USKOK-u je da otkrije koja', kaže Rimac. 

Vjerujete li iskazu Damira Polančeca?

  • Da
  • Ne
  • Djelomično

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene