Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znaju posao

Ovako to radi hrvatski turistički rekorder!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi putevi vode u Rovinj, hit odredište mnogobrojnih turista i ove predsezone. Turistički rekorder svake godine povećava svoje brojke dolazaka i noćenja. U čemu je tajna, provjerili smo obilaskom grada ali i kod samih turista.

Šetnja kroz uličice starog grada uvijek je doživljaj, a ručno izrađeni suveniri na svakom su koraku. 

Pročitajte i ovo Uvođenje reda u Splitu - 4 Otvorena sezona uriniranja Pokušavaju uvesti red među razuzdane turiste: Svima koji ne poštuju pravila prijete velike kazne Rovinj susret s hrvatskim turizmom Talijan došao provjeriti jesu li u Hrvatskoj poludjeli pa ostao šokiran: "Možemo prihvatiti da su trešnje 20, a kuglica sladoleda 3 i pol eura, ali, molim vas, otvorite nam vrata!"

"Svi traže nešto autohtono, malo je svima već dosadila ta ponuda kineskih suvenira", kaže Kristina Milovan, vlasnica trgovine suvenirima.  

Zaštitni znak, batana, otplovila je već u mnoge domove diljem svijeta. "Batana je drvena ribarska brodica ravnoga dna i svaka je obitelj imala različito jedro kao znak prepoznavanja", objašnjava Ornela Godina iz Eko muzeja Batana. 

Nema kutka koji ne nudi tradiciju. Slovence i Talijane u Rovinju je moguće svakodnevno sresti. Kratak put, kažu, za veliki užitak. Čekanja na granicama, tvrde, mogu se zaobići.

Kad je riječ o hrani tu nema kompromisa. Rovinj ima prvi hrvatski restoran s Michelinovom zvijezdicom i na desetke odlično ocijenjenih restorana. Na tanjuru isključivo svježe i sezonsko.

Uz brojne apartmane, kuće za odmor i kampove, tu su i luksuzni hoteli. Sportska, kulturna i zabavna događanja zaokružuju cijel priču.

Odete Sapač, direktorica Turističke zajednice grada Rovinja, kaže da Rovinj svake godine ulaže jako puno u kvalitetu svog turističkog proizvoda, ali i u javnu i komunalnu turističku strukturu. 

"Ove godine će se u Rovinj uložiti preko milijardu kuna, što u smještajne kapacitete, što u ostale kapacitete i javnu i turističku infrastrukturu. Ali ne zaboravimo i ulaganje i u ljudske potencijale", kaže Sapač, dodajući da je prošle godine Rovinj ostvario preko tri i pol milijuna noćenja, a ove će godine pokušati prebaciti tu brojku.

Problem Rovinju, kao i ostalim hrvatskim turističkim mjestima, stvara nova europska uredba o prelasku granica. "Posljedica sigurno već sada ima, nadam se da ih ubuduće neće biti jer smatram da bi svi trebali poraditi na tome da se ne ide na sustavne već na ciljane kontrole. Mislim da će Istra izgubiti dio dnevnih izletnika kojih i u Rovinju ima jako puno", kaže Sapač.

Recept je zapravo jednostavan ako se dobro zasuku rukavi. Ministar Gari Cappelli se danas vraća s puta iz Londona gdje je održao niz sastanaka na temu jačanja suradnje između Hrvatske i Velike Britanije na području turizma.

S obzirom da su Britanci sve češći gosti s godišnjim rastom od 20 posto, očekuje se i njihov sve veći broj i u Rovinju, ali i cijeloj Hrvatskoj

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene