Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pržili se na 54,4 °C

REKORDNE temperature u lipnju prešle 50 stupnjeva!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Toplinski udar u SAD-u donio je i rekordne temperature za lipanj. Najtoplije je bilo u nedjelju i ponedjeljak kada su se temperature u nekim saveznim državama penjale iznad 50 stupnjeva!

Val vrućina koji je u dijelovima SAD-a rezultirao toplinskim udarom, također je donio temperaturne rekorde za lipanj. Prognozira se da će do kraja tjedna temperature nešto pasti, a novi val nesnosnih vrućina najavljen je ponovno za sljedeći tjedan, piše Crometeo.hr.

Pročitajte i ovo Ilustracija Toplinski udar Paklene vrućine čak i noću: Izmjerena najviša temperatura u 112 godina, meteorolozi u šoku Slika nije dostupna klimatološka jesen, ali... Hoće li ljeto i dalje trajati? Jutarnja magla na kopnu i pokoji pljusak na jugu, ali još uvijek će biti sunca i topline

Na području Doline smrti u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, prvi puta nakon gotovo 100 godina temperature bi mogle biti i 54,4 °C, što nije daleko od aktualnog svjetskog temperaturnog rekorda gledano po svim mjesecima. Rekordna izmjerena je 10. srpnja 1913. godine i bila je 56.7 °C 

U nedjelju su ondje termometri mjerili 54.0 °C. Ta vrijednost je, prema američkom meteorologu Christopheru Burtu, najveća temperatura, službeno izmjerena na Zemlji u mjesecu lipnju. Maksimalna temperatura mjerena 1. srpnja 2013. iznosila je 52.8 °C.

Temperatura od 54.0 °C četvrta je najviša temperatura mjerena na nekoj službenoj meteorološkoj postaji na Zemlji. Preostale tri više vrijednosti mjerene su prije, gotovo točno 100 godina, na istoj lokaciji u Dolini smrti.

Službeni svjetski rekord za najvišu temperaturu ostaje 56.7 °C koliko je mjereno 10. srpnja 1913. godine. 13. srpnja 1913. godine je u Dolini smrti mjereno 55.0 °C, a 12. srpnja 1913. godine mjereno je 54.4 °C. Za tjedan dana, 10. srpnja priprema se i poseban program obilježavanja 100 godišnjice svjetskog temperaturnog rekorda u Dolini smrti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene