Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susjedi o Josipoviću

Vujanović: Sjajan govor i poruke susjedima i regiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inauguraciji novog hrvatskog predsjednika prisustvovalo je oko 1000 uzvanika među kojima je bilo i 30-ak stranih izaslanstava. S nekima od prisutnih stranih dužnosnika, predsjednik Josipović odmah nakon ceremonije održao je bilateralne susrete.

'Bila je to inauguracija sa sjajnim porukama i za susjede i za države regije', istaknuo je crnogorski predsjednik Filip Vujanović. 'Imamo tu sreću da smo razgovore počeli u dobrim uvjetima. Trenutak kada problemi nisu riješeni, ali se rješavaju', rekao je slovenski predsjednik Danilo Tuerk.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dan slobode medija Ubijena 44 novinara, još 24 su uspjela preživjeti: Izvještavali su o okolišu Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić Bez najave došao na sastanak Sarajevski list o Komšićevu potezu: "Njegovi osobni obračuni s predstavnicima Hrvatske direktno su ugrozili BiH"

S nekima od prisutnih stranih dužnosnika, predsjednik Josipović odmah nakon ceremonije održao je bilateralne susrete. Na njegovu su adresu pristigle i brojne čestitke među kojima i brzojav britanske kraljice. 'Šaljem Vam čestitke povodom Vaše inauguracije kao predsjednika Hrvatske. Moja vlada i ja se radujemo nastavku bliske suradnje i odličnim odnosima između naših zemalja. Šaljem Vama i građanima Republike Hrvatske moje najljepše želje za budućnost', stoji u brzojavu.

Gaf Euronewsa

Na nedolazak predstavnika iz Beograda očekivano se osvrnuo švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt. 'Žalim zbog toga, ali moramo naći formulu za ovo. Ne samo za predsjedničku inauguraciju već i za druge važne susrete', rekao je Bildt. Od ostalih stranih medija, inauguracijom se najviše bavi najgledaniji europski informativni televizijski kanal Euronews, koji uz kapitalnu pogrešku, da se radi o inauguraciji u baltičkoj zemlji, podsjećaju da je Josipović pobijedio na izborima obećanjima o borbi protiv korupcije i uvođenju Hrvatske u Europsku uniju.

Regionalni mediji pišu o Gričkom topu i zboru

Predsjedničku inauguraciju Ive Josipovića, s posebnom pažnjom popratili su i vodeći mediji regije. Srpski Blic posebnu je pažnju obratio na mjere sigurnosti oko Josipovićeve inauguracije, stavivši naglasak na prisustvo jakih policijskih snaga po čitavom Gornjem Gradu. Prenijeli su i Josipovićevu poruku susjedima u regiji, odnosno poziv na rješavanje otvorenih pitanja, od onih graničnih, do onih koji su ostali kao posljedica rata. Ističe se i Josipovićeva poruka kako su najvažniji zadaci političara regije otkrivanje sudbine nestalih osoba i insistiranje na odgovornosti za ratne zločine, povratak otetog kulturnog blaga, izgradnja porušenih objekata, povratak izbjeglica i garancija njihove sigurnosti, kao i vraćanje imovine i rješavanje svih otvorenih pitanja.

>> VIDEO Ivo Josipović svečano prisegnuo: Tako mi Bog pomogao

>> Europa pozdravila lijevo orijentiranog Josipovića

B92 je prenio kako je Josipović podnio prisegu pred oko 1000 uzvanika i delegacija iz 30 zemalja, od kojih je bilo desetak šefova država. Od Josipovićevog inauguracijskog govora posebno je istaknuta poruka kako 'sadašnja generacija političara nema pravo probleme ostavljati generacijama koje dolaze'. Mondo svoj članak o Josipovićevoj inauguraciji započinje zadnjom rečenicom njegove prisege, 'Tako mi Bog pomogao'. Istaknuto je i kako je Josipović u govoru rekao, da ulazak u EU predstavlja i izazov za očuvanjem vlastitog nacionalnog identiteta. Svi srpski mediji prenijeli su nedolazak predstavnika Srbije na inauguraciju, zbog najavljenog dolaska predsjednika Kosova Fatmira Sejdijua.

BiH šaroliko o inauguraciji

Dnevni Avaz je u kraćem tekstu prenio samo kratko Josipovićevo polaganje prisege riječima 'Tako mi Bog pomogao', te tehničke detalje inauguracije, poput Gričkog topa, koji je označio podne i svečani početak inauguracije uz hrvatsku himnu 'Lijepa naša', u izvedbi akademskog zbora 'Ivan Goran Kovačić' i dječjeg zbora 'Zvjezdice'. Inauguracijskim govorom novog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, puno se više pozabavio portal sarajevo-x.com. Posebno su se osvrnuli na njegovo isticanje pravde i pravednosti, koju je promovirao i u svojoj predizbornoj kampanji, te njegovo viđenje hrvatske kao države utemeljene na vrijednostima odgovornosti, poštenja, povjerenja, poštovanja i načelima jednakih mogućnosti, nediskriminacije i vrednovanja kroz znanje i rad.

Slovenci o dolasku Tuerka, Sanadera i viziji europske Hrvatske

Slovenski mediji prenijeli su prisustvovanje slovenskog predsjednika Danila Tuerka, inauguraciji novog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića. Mariborski dnevni list Večer prenosi kako je inauguraciji prisustvovalo oko 200 novinara, no od Josipovićevog govora nisu prenijeli ništa posebno, već su samo istaknuli početak svečane inauguracije, pucnjem iz Gričkog topa točno u podne. Ljubljansko Delo prenosi Josipovićevu poruku tijekom govora, kako je u predsjedničku kampanju ušao s vizijom europske i uspješne Hrvatske, koja počiva na načelima pravednosti, koji su moralni i pravni temelj za bolje društvo. Delo piše i kako je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader prisustvovao svečanoj inauguraciji.

24ur.com prenosi kako inauguraciji nije prisustvovao srpski predsjednik Boris Tadić, zbog dolaska predsjednika Kosova Fatmira Sejdijua. Prenose i Josipovićevu poruku optimizma i njegovo nastojanje da pokaže kako će njegov rad kao predsjednika ići u tom smjeru. Žurnal24 piše kako je Josipović svečanu prisegu dao u jednostavnom i elegantnom odijelu od kašmira.

Svi mediji regije prenijeli su svečanu inauguraciju novog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića u pozitivnom svijetlu, s nadom i vjerom u optimistične poruke, koje odaslao susjedima, zemljama regije, europskim partnerima i ostatku svijeta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene