Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno istraživanje

Referendum prolazi: 60 posto Hrvata za ulazak u EU!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova TV i agencija IPSOS PULS ekskluzivno objavljuje terensko istraživanje CROBAROMETRA provedeno posljednjih 20 dana na 1.000 ispitanika.

Da se kojim slučajem danas održava referendum za EU, on bi prošao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neutemeljen DIP odbio prigovor HČSP-a Slika nije dostupna Hrvatski grb među otpadom Obavili referendum pa glasačke kutije bacili u smeće

Za ulazak u Uniju glasovalo bi 60 a protiv bi bilo njih 31 posto. Još uvijek ne zna njih 9 posto. Kada se pogleda posljednjih godinu dana trednovi 'za' i 'protiv' EU su više manje nepromijenjeni a posljednja tri mjeseca su na 60 posto.

>> Ruža Tomašić: Svi govorite kako je u EU fantastično, pitajte Grčku i Portugal

Istodobno, opada broj protivnika, kojih je bilo 36 posto u listopadu 2011., a sada ih je 31 posto. Zato pak, raste broj neodlučnih.

IZLAZNOST KAO NA PARLAMENTARNIM IZBORIMA

60 posto građana izrazilo je želju da izađe na referendum, što je slično najavi pred izbore 4. prosinca, a procjenjuje se kako će odaziv biti nešto manji nego 4. prosinca. Naravno, istraživanje obuhvaća samo Hrvatsku, a znamo da pravo glasa na referendumu ima i dijaspora.

>>VIDEO Incident na predavanju: Mladić napao ministricu Pusić

HRVATSKIH 60 POSTO EUROPSKO ZAČELJE

Ulazak u EU putem referenduma tražilo je 15 zemalja Unije. Sve u različitim razdobljima, u zlatnim ili tmurnim godinama za Uniju ili te zemlje. Tako da je teško današnjih 60 posto direktno usporediti sa 66 posto Estonije iz 2003.

No najveći eurofili su na referendumu bili Slovaci s 92 posto, potom Litavci s 91 posto. Slijede Slovenci s 89 posto, Mađari s 83 posto, Irska s 81 posto. Poljaci i Česi sa 77 posto poduprli su uzalak u Uniju 2003. Britanci i Latvijci bili su za EU sa 67 posto potpore. Estonija sa 66 posto, baš kao i Austrija. Danska, koja trenutačno predsjeda, sa 62 posto poduprla je ulazak u Uniju. Finci su sa 56 posto bili za Uniju, Malta s 52, a Šveđani s 52 posto.

>>Predstavnik Vijeća za Hrvatsku nije pušten u Sabor s natpisom 'NE u EU' na majici

KUKURIKU BIRAČI I HDZ-OVCI ZA UNIJU

Birači Kukuriku koalicije, ali i HDZ-a s više od 90 posto žele izaći na referendum. Te opcije će, 69 posto Kukuriku i 66 posto HDZ-ovih birača, dati glas Uniji. Isto će učiniti i birači Laburista. Ostali birači su podijeljeni, 50 posto je za Uniju, a 42% protiv.

Kada bi prema šestomjesečnom prosjeku u grubo ocjenjivali gdje je iznadprosječna ili ispodprosječna potpora EU, to izgleda ovako. Za Uniju su iznadprosječno visokoobrazovani, s plaćom od 6000 kuna na više, menadžeri, službenici, Zagrepčani, Istrijani i primorci. Ispodprosječna je potpora Uniji kod onih s osnovnom školom, primanjima do 4000 kuna, radnika, kućanica, Dalmatinaca te u sjevernoj Hrvatskoj.

>>Što ako kažemo NE na referendumu?

>>Mitovi i zablude o ulasku u Europsku uniju


SUTRA DONODIMO VELIKO ISTRAŽIVANJE KOJI SU STRAHOVI GRAĐANA OD ULASKA U EU.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene