Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Lex Perković

Europa očekuje 'brzu i bezuvjetnu' izmjenu zakona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glasnogovornik Europske komisije ustvrdio je da povjerenica za pravosuđe Viviane Reding ima podršku cijele EK kada od hrvatske Vlade traži 'brzu i bezuvjetnu' izmjenu zakona kojim se regulira primjena europskog uhidbenog naloga.

Potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding očekuje od Hrvatske da 'brzo i bezuvjetno' uskladi svoj zakon o provedbi europskog uhidbenog naloga i u tome ima potporu cijele Komisije, izjavio je u četvrtak glasnogovornik EK Olivier Bailly.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reakcija iz Bruxellesa Europska komisija pozdravila promjene 'lex Perković', ali... Slika nije dostupna 'Atakiraju malog čovjeka' Karamarko: Vlada je doživjela debakl, najbolje bi bilo da se povuče

>> PROČITAJTE PISMO kojim je Vlada odgovorila Reding

'U pismu koje je potpredsjednica Reding poslala traži se od hrvatskih vlasti da promijeni zakon na brz i bezuvjetan način. Naglašavam te dvije riječi - brz i bezuvjetan. Riječju 'brzo' ne daje se neki konkretan rok, ali je hrvatskim vlastima dovoljno jasno da želimo brzu reakciju s njihove strane, da nas izvijeste o konkretnim pojedinostima o tome kako će poštivati obveze i ispuniti zahtjev potpredsjednice Reding', rekao je Bailly.

Dodao je da povjerenica Reding u ovom pitanju ima potporu cijele Europske komisije i njezina predsjednika Josea Manuela Barrosa.

'Želio bih naglasiti da je pismo, iako ga je potpisala potpredsjednica koja je zadužena za ovo konkretno područje, pozicija cijele Europske komisije, od njezina predsjednika do svih povjerenika. Kada je riječ o provedbi i poštovanju zakona EU, Komisija djeluje kao jedno tijelo i tko god potpiše pismo, riječ je o poziciji Europske komisije', rekao je glasnogovornik.

Povjerenica Reding je u srijedu 4. rujna poslala novo, treće po redu, pismo hrvatskoj Vladi, u kojem je izrazila 'čuđenje', što će prema pismu ministra pravosuđa Orsata Miljenića od 2. rujna, Hrvatskoj trebati deset mjeseci da promjeni zakon, koji je donesen samo nekoliko dana prije ulaska u članstvo.

'Čudi me da će za promjenu zakona trebati više od deset mjeseci i da će ta promjena stupiti na snagu tek 15. srpnja 2014. godine', kaže Reding u svom pismu, navodeći da treba poduzeti korake 'brzo i bezuvjetno'.

Reding je u pismu rekla da će, ako ne dobije brzi odgovor od hrvatske Vlade, razmotriti mogućnost uvođenja zaštitnih mjera predviđenih člankom 39. Ugovora o pristupanju.

Bally je rekao da još nije donesena odluka o tome kada će i hoće li se se Komisija baviti time i da je sada na hrvatskim vlastima da je obavijeste što i kada namjeravaju poduzeti.

'Tek kada budemo imali te elemente Komisija će odlučiti ima li potrebe iznositi to pitanje na kolegiju povjerenika ili ne. Dakle, ne mogu potvrditi da će sljedeći tjedan ili tjedan nakon toga to biti na dnevnom redu jer još nismo u toj fazi. Mi želimo izbjeći dolazak u tu fazu, a to znači da je na hrvatskoj Vladi da poštuje svoje obveze i brzo promijeni zakon', rekao je Bailly.

U Komisiji neslužbeno ističu da se izraz 'bezuvjetno', koji Reding koristi u svom pismu, odnosi na to da se promjena zakona, kolokvijalno nazvanog 'lex Perković', ne treba vezati uz ustavne promjene, kojima bi se ukinula odredba o zastarijevanju političkih motiviranih ubojstava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene