Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija iz Bruxellesa

Europska komisija pozdravila promjene 'lex Perković', ali...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska je komisija objavila da pozdravlja hrvatske korake kako bi 'zločinci bili privedeni pravdi', ali je najavila da će izmijenjeni 'lex Perković' ocijeniti tek kada stupi na snagu.

Europska komisija u petak je pozdravila promjene zakona o provedbi europskog uhidbenog naloga u Hrvatskom saboru i najavila da će ponovno procjenjivati je li u skladu s europskom pravnom stečevinom kada zakon stupi na snagu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Lex Perković' VIDEO Evo što je Reding odgovorila Vladi! Slika nije dostupna Reding kritizirala Hrvatsku: VIDEO 'Ovo je ozbiljno kršenje zakona, ali prije svega povjerenja!'

'Europska komisija pozdravlja korake koje je poduzela Republika Hrvatska kako bi zločinci bili privedeni pravdi', kaže se u reakciji iz ureda potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding.

>> Sabor: Izglasan izmijenjeni 'lex Perković'!

'U tom kontekstu, brzo, učinkovito i bezuvjetno usklađivanje zakona o provedbi europskog uhidbenog naloga s europskom pravnom stečevinom omogućit će da se o svim zahtjevima za izručenje osumnjičenih i osuđenih kriminalaca postupa unutar sustava europskog uhidbenog naloga neovisno o datumu kada je počinjen zločin', navodi Komisija.

Hrvatski sabor je danas s 83 glasa za, 28 protiv i osam suzdržanih na prijedlog Vlade izmijenio Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s EU, tzv. 'lex Perković'.

Tim je izmjenama izbrisano ograničenje primjene europskog uhidbenog naloga na kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002. Izmijenjeni zakon počet će se primjenjivati od 1. siječnja 2014.

Vladajuća većina u Saboru odbila je prijedlog HDZ-a da se izmjene iz lipnja u potpunosti povuku i da se zakon vrati u oblik u kojem je donesen 2010., kao i prijedlog nezavisne zastupnice Jadranke Kosor da se europski uhidbeni nalog bez vremenskog ograničenja primjenjuje odmah.

Zakon je prvotno izmijenjen u lipnju, tri dana prije nego što je Hrvatska postala punopravnom članicom EU, a Europska je komisija nakon toga zahtijevala da se on vrati u stanje prije tih promjena.

Komisija je prije dva tjedna počela konzultacije sa zemljama članicama o aktiviranju zaštitnih mjera predviđenih člankom 39. hrvatskoga pristupnog ugovora zato što hrvatski zakon o uhidbenom nalogu nije bio u skladu s europskom pravnom stečevinom. Zemlje članice imale su deset radnih dana da se o tome očituju, a taj rok istječe danas.

'Komisija će pozorno pratiti proces i kada zakon stupi na snagu onda će ponovno ocjenjivati je li u skladu s Okvirnom odlukom o europskom uhidbenom nalogu. Onda ćemo odlučiti o proceduralnim koracima, uključujući dovršetak postupka', kaže se u reakciji Komisije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene