Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Studij diplomirani kompilator'

Reakcije na Brkićevu lažnu diplomu: 'Neka vrati novac!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Željko Jovanović smatra da bi se Milijan Brkić trebao ispričati putem konferencije za medije, a Dragutin Lesar smatra da postoje osnove da se DORH pozabavi slučajem

Ukidanje diplome Milijanu Brkiću komentirao je SDP-ov ministar Željko Jovanović koji smatra da bi Brkić nakon ove odluke sa svojim predsjednikom tebao sazvati konferenciju za medije i ispričati se, te vratiti novac koji je nezakonito dobivao s lažnom diplomom. Također, Jovanović je zaključio kako u HDZ-u imaju poštene ljude koji nisu zaslužili da nose tu sramotu.

Ostojić: Oni koji su to omogućili već sankcionirani smjenama

Pročitajte i ovo Jadranka Kosor objava na društvenim mrežama Bivša čelnica HDZ-a "predstavila svoju listu za izbore": "Do pobjede!" Predsjednik Zoran Milanović pojavio se na pressici čelnika SDP-a Peđe Grbina - 15 gađa poziciju premijera Pljušte reakcije na Milanovićevu kandidaturu: "Nakon njegove kandidature više ništa neće biti isto..."

'Kao ministru nije mi bitno ni ime ni prezime vec činjenica da je netko do diplome visoke policijske škole došao plagiranjem'. Kazao je to ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Dodao je kako će obrazovno vijeće Visoke policijske škole vidjeti što dalje vezano za akademski dio priče. Pojasnio je kako ce Državno odvjetništvo i policija zajedno vidjeti koje korake poduzeti dalje u mogućem utvrđivanju kaznene odgovornosti.

'Mora puno čitati, osim ako to ne voli, što objašnjava priče da je studirao 10 godina'

Ranko Ostojić kazao je i kako je vrh visoke policijske škole pokazao kako je spreman i zna način za obračun s takvim prekršiteljima te je napomenuo da su oni koji su omogućili plagiranje diplomskog rada, ne za jednu već za 11 osoba već sankcionirani smjenama.

Dva Stazićeva problema

Nenad Stazić u ovoj situaciji vidi dva problema.

'Prvo, da je tajnik najveće opozicijske stranke falsifikator i tu očekujem da HDZ nešto poduzme, da se od toga distancira, da pokaže da nije falsificiranje nešto što ta stranka inače podržava. A drugi problem vidim u tome što je taj čovjek primao plaću dugo vremena za mjesto za koje je predviđena visoka stručna sprema, a on je zapravo nije imao. I tu bi trebalo pokrenuti postupak da on te novce vrati', rekao je Stazić, a na pitanje tko bi to trebao biti odgovorio da može i Državno odvjetništvo.

' To je državni novac', kaže Stazić kojeg su novinari pitali što bi mogli zaključiti HDZ-ovi birači ako stranka ne poduzme ništa,

'Ako HDZ ne poduze ništa to znači da HDZ podržava falsifikatore. To moraju znati njihovi birači. Možda njihovi birači vole glasati za falsifikatore, ja to ne znam, ali moraju znati da su ovi falsifikatori', odgovorio je.

Lesar: Bilo bi dobro razmisliti o studiju diplomirani kompilator

Laburist Dragutin Lesar smatra kako bi bilo dobro da naši fakulteti razmisle o uvođenju novog studija diplomirani kompilator. 'Zašto ne to i službeno priznati kad toliko takvih predmeta imamo? Radi se o osobnoj sramoti po meni, a ako se ovako nastavi na sve većem broju fakulteta u Hrvatskoj će pisati veliki oglas 'Tu kupujem, tu me cijene'', rekao je Lesar koji smatra da bi na situaciju s pravnog stanovišta trebale reagirati institucije, a s političkog stranka.

'Kako su se osjećali HDZ-ovi intelektualci kad je uvodnu riječ održao falsifikator Milijan Brkić'

Ogovorio je i na pitanje smatra li da bi se trebao pokrenuti postupak vraćanja sredstava, s obzirom da je Brkić s lažnom diplomom u MUP-u ostvarivao određena prava, među kojima i plaću. 'Ako recimo državno odvjetništvo na temelju službenog poništenja diplome smatra da je počinjeno kazneno djelo, oni su na potezu i istragom i procesuiranjem. Nakon pravomoćne presude može se pokrenuti postupak vraćanja protuzakonito stečene imovine, benificija i svega onoga što je pripadalo', rekao je Lesar koji smatra da u ovom trenutku postoje osnove da se Državno odvjetništvo pozabavi tim predmetom.

Kosor: Nisam mogla provjeravati valjanost svih diploma

O Brkićevoj diplomi govorila je i Jadranka Kosor.

'Nisam kao premijerka mogla provjeravati valjanost svih diploma ljudi u sustavu', kaže Kosor i dodaje kako je o tome najbolje pitati vodstvo HDZ-a.

HDZ: 'Milijan Brkić ne odriče se nijednog svog postupka pa tako ni ovog!'

'Stranka očito neće ništa, jer šef te stranke brani gospodina Brkića, ali sustav bi trebao reagirati', smatra bivša premijerka.

'Državno odvjetništvo kao neovisna institucija, kao i policija koja mora raditi na temelju zakona, postoje slučajevi gdje DORH reagira samostalno, dakle to je posao za neovisna tijeka, a manje za politiku', dodaje.

'Činjenica je da svatko tko se penje u nekoj hijerarhiji i dobiva veće plaće, radi to na temelju kvalifikacija, onaj tko ima manje škole ima manju plaću, plaćeni smo koliko smo kvalifikacijama doprinijeli, pogotovo u MUP-u', rekla je na kraju Kosor.

Bilaver: Ovo se plasira da se javnost odvrati od mjera za zapošljavanje

'Gospodin Brkić je rekao sve što je imao vezano za svoju diplomu. Ovo se sada plasira kako bi se javnost odvratila od problematike ukidanja mjera za zapošljavanje mladih ', rekao je Josip Bilaver, predsjeddik mladeži HDZ-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene