Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanader nije trebao tako šokirati Europu

Mesić ne vjeruje u dugoročnost nove Vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stjepan Mesić izjavio da će danas povjeriti mandat Jadranki Kosor ako mu ona donese dokaze da ima većinu u saboru. Na pitanje vjeruje li u dugoročnost Vlade Mesić je rekao da će to biti vrlo teško.

'Takva Vlada bi se mogla održati ako svi budu odgovorni i upuste se u dubinsku analizu stanja u kojem se nalazimo' rekao je Mesić okupljenim novinarima u Predsjedničkim dvorima. Na kritike Vladimira Šeksa Mesić je odgovorio da se Šeks vjerojatno probudio u neko doba u kojem nije dobro razumio neke stvari.

Pročitajte i ovo Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili" Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

Kada je Sanader bio kod njega u srijedu nije automatski dao mandat Jadranki Kosor jer tada Sanader nije bio službeno razriješen a potpisi 83 zastupnika nisu imali datum.

U jednim dnevnim novinama je navedeno da je Sanader svoju ostavku objasnio željom da šokira Europu i da Hrvate natjera na dubinske promjene. 'Ne znam baš da je trebalo šokirati Europu na takav način i nije dovoljno da se takvom ostavkom osvijesti narod. Sada se treba fokusirati na vanjski dug i dignuti funkcioniranje cijelog sustava i donijeti mjere za poboljšanje gospodarskog stanja', komentirao je predsjednik.

HSP neće podržati Vladu Jadranke Kosor

Do sada su na konzultacijama bili predstavnici manjina, a Furio Radin je rekao da on nije među onih 83 zastupnika. Ubrzo je HSP potvrdio da je Danijel Srb dao potpis za Jadranku Kosor, ali tvrde da to ne znači da su u koaliciji te poručuju da neće podržavati njezinu Vladu. Kažu da bi glas na isti način dali i SDP-u.

Čelnik HSP-a Anto Đapić izjavio je danas nakon konzultacija s predsjednikom Stjepanom Mesićem da je njegova strana dala potpis potpore Jadranki Kosor kao mandatarki nove Vlade, ali da HSP u Hrvatskome saboru neće dati povjerenje njenoj Vladi.

Naš načelni stav je da stranka koja ima najviše mandata može predložiti mandatara nove Vlade i zato smo dali potpis potpore, rekao je Đapić i naglasio kako to ne znači da će u Saboru glasovati za vladu koju će Kosor predložiti. 'Definitivno nećemo glasovati za vladu Jadranke Kosor', rekao je Đapić i ustvrdio da će to biti 'tehnička vlada' koja će 'pasti već kod sljedećeg rebalansa proračuna'. Stoga smatra da za šest mjeseci treba provesti i predsjedničke i parlamentarne izbore, te se složio s ocjenom novinara da to znači šest mjeseci predizborne kampanje i trošenje 'ionako malo novca'.

>> HSP potpisao za Jadranku Kosor

Milorad Pupovac prethodno je novinarima, nakon konzultacija, izjavio je da SDSS prvo zanima program Vlade, te razgovor s novom mandatarkom, a naglasio je da eventualno proširenje koalicije za SDSS znači da i on imaju na umu 'mnogo veće proširenje'.

'Ne znam ni za kakvo proširenje koalicije, ali ako je tome tako onda i mi imamo na umu proširenje koalicije, ali puno šire', rekao je Pupovac.

'Sabor će raspravljati čim Kosor dobije mandat'

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izjavio je jutros da o tome kada će parlament odlučivati o povjerenju novoj vladi ovisi isključivo o predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću, odnosno o tome kada će mandat za sastav Vlade povjeriti Jadranki Kosor.

'Ako to (odluka o mandataru) dođe tijekom dana onda ćemo i raspraviti, a ako ne dođe onda ćemo odgoditi', poručio je Bebić IDS-ovom zastupniku Damiru Kajinu, koji je na početku saborskog zasjedanja upitao kada bi Sabor trebao raspravljati i glasovati i povjerenju novoj Vladi.

>> 'Trebalo je ujediniti snage, a ne prepustiti probleme drugima'

Bebić je istaknuo da je predsjednik Mesić jučer zaprimio saborsku odluku kojom je potvrđena ostavka Ive Sanadera na dužnost premijera, zajedno s 83 zastupnička potpisa potpore Jadranki Kosor kao novoj premijerki.

'Na predsjedniku Republike je sve ostalo, zamolio sam da to bude što prije kako bismo skratili rok za imenovanje nove Vlade, jer nam je svima u interesu da Vlada što prije počne funkcionirati', naglasio je. 'Ono što je bilo na nama (Saboru) mi smo učinili i očekujemo reakciju predsjednika Republike', dodao je.

>> Što Jadranka Kosor skriva iza tamnih naočala?

Sabor je zasjedanje nastavio raspravom o Godišnjem financijskom izvješću Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) za prošlu godinu. (Hina)

Koliko će izdržati Vlada Jadranke Kosor?

  • Do kraja mandata
  • Do predsjedničkih izbora
  • Dobiti će i iduće izbore
  • Pitanje je dana kada će pasti
  • Do jeseni

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene