Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Atmosfera "uzavrela"

Radnici 3. maja upali u zgradu Uprave: "Niste dostojni zastupati radnike, podnesite ostavku!"

Štrajk u Uljaniku (Foto:  Dnevnik.hr)
Štrajk u Uljaniku (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Štrajk u Uljaniku (Foto:  Dnevnik.hr) Štrajk u Uljaniku (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Štrajk u Uljaniku - 3 (Foto:  Dnevnik.hr) Štrajk u Uljaniku - 3 (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Štrajk u Uljaniku - 4 (Foto: Dnevnik.hr) Štrajk u Uljaniku - 4 (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Zahtjev za ostavkom Uprave Uljanika (Foto:  Dnevnik.hr) Zahtjev za ostavkom Uprave Uljanika (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +2 Štrajk u Uljaniku - 5 (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/7 >>
Nakon jednosatne prosvjedne šetnje Pulom, radnici Uljanika, koji su od srijede u općem štrajku, vratili su se u krug brodogradilišta gdje će ostati do kraja radnog vremena.

Situacija u brodogradilištima Uljanik i 3. maj i u srijedu je bila napeta. Radnici su u Puli prošetali gradom, nakon čega su se vratili u Uljanik gdje su na svojim radnim mjestima u štrajku dočekali kraj radnog vremena i uputili se svojim kućama.

Pročitajte i ovo Plakat na ulazu u Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) riješene plaće? U Bruxellesu donesen zaključak: Zeleno svjetlo Vladi za međufinanciranje Uljanika Prosvjed radnika brodogradilišta (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednik uprave dao mandat na raspolaganje Tisuće radnika Uljanika na ulicama Pule, ministar gospodarstva: "Isplata plaća do petka je prioritet Vlade"

Radnici Uljanika još su jednom zatražili isplatu plaća za srpanj, kao i odlazak Uprave Uljanika. Isto su zatražili i predstavnici sindikata.

I radnici riječkog 3. maja su u četvrtak štrajkali na svojim radnim mjestima. Vremena je sve manje, a situacija je sve uzavrelija, upozoravaju radnici.

Radnici Uljanika štrajk će nastaviti i u petak kada će ponovno izaći na ulice Pule i ponovno upozoriti na probleme s kojima se muče u nadi da će se problemi što prije riješiti.

Tijek štrajka radnika pulskog Uljanika i riječkog brodogradilišta 3. maj pročitajte u nastavku teksta.

Radnici 3. maja u zgradi Uprave

Radnici 3. maja ušli su u zgradu Uprave i okupili su se ispred vrata ureda direktora brodogradilišta Maksimiliana Percana. Tražili su odgovore na pitanja o situaciji u brodogradilištu.

"Niste dostojni zastupati radnike, podnesite ostavku", zatražili su radnici u Upravi. "Jeste li zatražili, pošto zastupate interese radnike i imovinu 3. maja, hitno odvajanje Uljanika od 3. maja? Jer svi znamo da zajedno idemo u propast", kazao je jedan od radnika i dobio potvrdan odgovor. Radnici su potvrdan odgovor dočekali uz skandiranje i poručili da, "bude li laži, neće biti dobro!".

"Gdje su plaće?", pitali su radnici nakon toga u Upravi. Dobili su odgovor kako je ispregovarana nabava materijala kako bi radnici imali s čim raditi. Radnici su zatražili pravovremenu obavijest o svemu što se događa povezano uz brodogradilište, tako i o sastanku koji bi se trebao održati u četvrtak poslijepodne u Zagrebu.

"Predmet rasprave u vladi su isplata dvije plaće koje su u zaostatku, isplata regresa i podmirivanje dobavljača kako bi se kupio materijal i nastavio rad brodogradilišta. Cijela dokumentacija otišla je za Zagreb", kazao je Percan. Radnici su bili vrlo skeptični prema obećanjima i u nekoliko navrata su pitali je li to sve istina. Traže odvajanje od Uljanika. "Pazite što ste rekli i obećali", upozorili su direktora brodogradilišta.

Radnici Uljanika najavili novu akciju

Nakon završetka prosvjedne šetnje predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko izjavio je kako očekuju da će Vlada raspravljati o Uljaniku. Kako im plaća za srpanj nije još uvijek uplaćena, najavljuju nastavak štrajka i nove akcije kako bi ostvarili svoja prava. 

"Plaće ni danas sigurno neće biti isplaćene i sutra nastavljamo sa štrajkom, ali i prosvjednom šetnju Pulom. Štrajkat ćemo sve dok radnicima plaća ne sjedne na račun", rekao je Šverko. Dodao je i kako bi bilo u redu da Uprava Uljanika, nakon svega, sama podnese ostavku.

Radnici Uljanika izašli su iz kruga brodogradilišta u 9 sati i došli do zgrade gradske uprave, a zatim nastavili mimohod gradskim ulicama. DNEVNIK.hr doznaje da je uzavrela atmosfera na pulskim ulicama.

Sindikalist Boris Cerovac kazao je kako prosvjed radnika Uljanika treba nastaviti u Zagrebu. Radnici su pozvani da odu na stanku. Ne bude li pomaka i ne reagira li vlada, za sutra u 9 ujutro je najavljen nastavak mimohoda po gradu. Do tada će se održati sjednica Štrajkaškog odbora.

Nove vijesti nakon sastanka s Upravom?

Ranije je ministar financija Zdravko Marić najavio kako nema ništa novo vezano uz Uljanik, no da će danas na sastanku s Upravom možda biti nekih novosti. Želju Vlade za opstankom Uljanika izrazio je i ministar gospodarstva Darko Horvat uoči sjednice vlade. Ispred Uljanika konferenciju za tisak je održao Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida koji je kazao kako je do svega ovoga došlo zbog šutnje. Odgovornima, kako je kazao, smatra premijera Andreja Plenkovića koji je na vlasti uz pomoć poslušnika.

Kod Gradske vijećnice radnicima se obratio gradonačelnik Pule Boris Miletić. Naglasio je da je očuvanje radnih mjesta i opstanak brodogradnje prioritet. Radnici su mu uzvratili skandiranjem "Gotovo je gotovo!".

Nakon prolaska gradskim ulicama radnici se vraćaju u brodogradilište. Sindikati su zatražili ostavku Uprave brodogradilišta.

Sindikat metalaca Hrvatske - industrijski sindikat, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije i Jadranski sindikat uputili su Upravi Uljanik grupe Zahtjev za ostavkom Uprave.

"S obzirom na to da zahtjev za ostavkom Uprave Uljanik grupe ne može biti legalan zahtjev za štrajk, sindikati koji djeluju u Uljanik grupi, izvan zahtjeva Štrajkaškog odbora (isplata plaće za mjesec srpanj 2018. godine), ovime traže od Uprave društva podnošenje ostavke, kao moralno odgovoran čin zbog cjelokupne situacije u koju su, bez svoje krivnje, dovedeni radnici Uljanika. Ako Uprava ne podnese ostavku temeljem ovog zahtjeva, sindikati koji djeluju u Uljanik grupi traže od Skupštine društva i Nadzornog odbora smjenu Uprave, sukladno pozitivnim zakonskim propisima", stoji u zahtjevu sindikata.

Radnici uznemireni

Predsjednik Štrajkaškog odbora Veljko Todorović rekao je da drugi dan štrajka radnici riječkoga 3. maja za sada nastavljaju u krugu brodogradilišta, a hoće li izaći na ulice, odlučit će Štrajkaški odbor. Po njegovim riječima, radnici su uznemireni, sve teže podnose iščekivanje plaća, pritisnuti kreditima i drugim obvezama.

Predstavnici Štrajkaškog odbora u 3. maju razgovarali su u srijedu, tijekom prvoga dana štrajka, s Upravom toga brodogradilišta, ali u razgovoru nisu pronađena rješenja za nastalu situaciju i isplatu plaća, pa je odlučeno da će se štrajk nastaviti. Radnici su počeli štrajk na svojim radnim mjestima, u prvoj smjeni, a organizirano je dežurstvo dežurnih službi, kao što su vatrogasci i drugi. U drugoj smjeni u brodogradilištu zbog nedostaka materijala ne radi se već duže vrijeme.

Atmosfera u brodogradilištu uzavrela

Iz Štrajkaškog odbora u srijedu su izvijestili da je atmosfera u tom brodogradilištu uzavrela te su pozvali Vladu i Upravu da iznađu rješenje za nastalu situaciju, ističući da će, ako bude potrebno, razmotriti i izlazak radnika na ulice.

Radnici Uljanika traže i smjenu Uprave, premda su sindikati u srijedu istaknuli kako u sklopu štrajka to ne mogu tražiti smjenu Uprave. Radnici Uljanika u srijedu, prvoga dana štrajka, izišli su na ulice i na gotovo dva sata blokirali promet ispred brodogradilišta. Nakon toga su, uz pratnju policije, i prošetali središtem Pule.

Sindikati i Štrajkaški odbor ponovili su kako pomoć očekuju od Vlade, resornoga ministarstva i Ministarstva financija.

Radnici 3. maja, kao i radnici cijele Uljanik grupe, traže isplatu plaća za srpanj, koje su trebale biti isplaćenje do 15. kolovoza. U 3. maju traže i nastavak brodograđevne djelatnosti i proizvodnje, odnosno rješavanje sudbine brodogradilišta u kojemu se, iako su brodovi na navozima, ne radi jer nema novca za potreban materijal. (Hina, M.V.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene