Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusi još nisu donijeli odluku

Pusić: Hrvatska zainteresirana za Južni tok

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je zainteresirana za plinovod Južni tok, a ruska strana još nije donijela odluku hoće li trasa ići s hrvatske ili s mađarske strane, kazala je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon sastanka sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u utorak u New Yorku na marginama Opće skupštine UN-a.

Napomenuvši kako je to tema koju treba riješiti u okviru europskih pravila, hrvatska ministrica je naglasila hrvatsku zainteresiranost za prolazak Južnog toka njezinim teritorijem.

‘Što se Rusije tiče, još nije odlučeno hoće li to ići sa mađarske strane granice ili s naše. Mi smo zainteresirani da ide s naše strane i to za Južni tok kao pravac koji bi prolazio kroz Hrvatsku, a ne bi bio slijepo crijevo’, rekla je Pusić. O tome još nema definitivne odluke s ruske strane, a nema ni definitivne odluke Europske unije rekla je Pusić, podsjećajući na aranžman EU-Rusija.

Naime, EU je bila zainteresirana ili da se s Rusijom napravi jedinstven ugovor za sve zemlje članice ili da se napravi tipiziran ugovor za svaku pojedinu članicu, ali s istim uvjetima. Tu još prema riječima Vesne Pusić nije postignut dogovor, ali s obzirom da je za projekt izravno zainteresirano četiri ili pet članica, Hrvatska će se u skladu s tim uklopiti u taj aranžman.

Pročitajte i ovo Miro Kovač i Vesna Pusić KOVAČ I PUSIĆ ZA DNEVNIK NOVE TV Bivši ministri o Orbanu i hrvatskoj vanjskoj politici: "Kad su poruke disonantne, kao što u nekim slučajevima kod nas i jesu, onda to zbunjuje" Slika nije dostupna Malo u Areni, malo u Saboru HDZ iznajmio sabornicu europskim pučanima: Oporba tvrdi da su privatizirali Sabor, HDZ uzvraća - "Takva je praksa"

>> Čačić kod Putina lobira za Južni tok

Osim Južnog toka, projekta plinovoda od ruske strane Crnog mora do Italije i Austrije, Pusić i Lavrov razgovarali su i o situaciji u regiji. Pusić je prenijela želju ministra Lavrova za suradnjom i za eventualnom razmjenom inicijativa.

Razgovaralo se i o otvaranju hrvatskog konzulata u Moskvi i ruskog kulturnog centra u Hrvatskoj, te o mogućnosti nabave helikoptera po sustavu staro za novo, odnosno vraćanje 14 ruskih starih helikoptera i dobivanje 10 novih. Kako je rekla Pusić, o tome se još treba razgovarati, a Hrvatska ima ambicija i da se pojavi na ruskom tržištu sa tramvajima.

Tema razgovora bila je i gospodarska suradnja nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, posebice u pogledu viznog režima koji je Hrvatska spremna ublažiti što je više moguće i zbog ruskih poslovnih ljudi i zbog ulagača. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene