Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba s inflacijom

Nazire li se napokon kraj divljanju cijena hrane? Jedna stvar zavarava: "Kod toga smo imali naročito velik rast..."

Aktualno Galerija Kupci Kupci Foto: Dnevnik Nove TV Mesnica - 1 Mesnica - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Mesnica - 2 Mesnica - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Namirnice Galerija 1/4 >>
Nazire li se, napokon, kraj divljanju cijena hrane u Hrvatskoj? Službeni podaci pokazuju da su veleprodajne cijene mlijeka, jaja i mesa niže nego prije godinu dana. kad će to osjetiti potrošači, istražio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Veleprodajna cijena kilograma pilećeg zabatka danas je gotovo 20 posto niža nego prije godinu dana. No, nije tu piletina iznimka – u odnosu na lani, niža je nabavna cijena mlijeka, sira, teletine, žitarica, jaja.

"Rast cijena hrane usporava i to usporava već niz mjeseci. Mislim to se već vidjelo i krajem prošle godine", rekla je Zvjezdana Blažić, konzultantica za prehrambenu industriju.

Pročitajte i ovo Granična policija - 3 velika akcija u BiH Akcija piramida: Razbijena mreža krijumčara ilegalnih migranata

I guverner Hrvatske narodne banke je optimističan.

"Mi smo sad veće dugo vremena, praktički godinu i pol dana, u procesu dezinflacije, gdje inflacija kontinuirano pada i očekujemo da će se nastaviti taj proces tijekom ove godine i da će stopa inflacije u Hrvatskoj padati prema dva posto", smatra Boris Vujčić.

No, trgovci upozoravaju: dok rastu plaće i ostali troškovi, nije realno očekivati da cijene na policama padaju.

"Ove godine se za prva tri mjeseca može primijetiti da su cijene nešto stale u odnosu na prošlu godinu, što ne znači da nisu rasle. One su rasle, kad govorimo o hrani i bezalkoholnim pićima, negdje oko 0,9 posto", istaknuo je Mirko Budimir iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Pročitajte i ovo Majka Jean-Michel Nicoliera - 3 Francuz ubijen na Ovčari Majka Jean-Michela Nicoliera zaplakala kad su stigli Rafalei: "Bio bi ponosan, Hrvatska je njegova zemlja"

Prosjek zavarava jer cijene neke vrste hrane i dalje snažno rastu.

"Kod voća i povrća je i dalje prisutan rast. Naročito smo imali velik rast kod povrća u odnosu na veljaču", napomenula je Blažić.

Problem je što počinje turistička sezona, koja uvijek diže cijene.

"To su jednostavno ekonomske zakonitosti. Da li će to biti na razini prošlih godina ili ne, za očekivati je da neće ići toliko kao prošlih godina", smatra Budimir.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene