Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U brak ne idu usprkos novčanoj potpori

Provjereno posjetilo dva mjesta poznata po samcima: "Žene su pune zahtjeva i muškarci se toga plaše. Ovce me bolje slušaju"

Provjereno povodom Valentinova posjetilo mjesta s najviše neudanih žena i najviše nježena (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Provjereno povodom Valentinova posjetilo mjesta s najviše neudanih žena i najviše nježena (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Provjereno povodom Valentinova posjetilo mjesta s najviše neudanih žena i najviše nježena (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Provjereno povodom Valentinova posjetilo mjesta s najviše neudanih žena i najviše nježena (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno povodom Valentinova posjetilo mjesta s najviše neudanih žena i najviše nježena (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Provjereno povodom Valentinova posjetilo mjesta s najviše neudanih žena i najviše nježena (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nediljko Mioč (Foto: Dnevnik.hr) Nediljko Mioč (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Fra Miro Ančić (Foto: Dnevnik.hr) Fra Miro Ančić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +2 Đula Dušan, načelnik općine Otok (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/7 >>
U mjesecu ljubavi, kada je sve u znaku parova, ekipa Provjerenog obišla je one koji nisu pronašli svoje srodne duše. Prema statistici, najviše je neudanih žena u Smokvici na Korčuli, dok je Otok kod Sinja prvi po broju neženja. Priznali su da još uvijek vjeruju kako ih ljubav negdje čeka, ali i da je sve teže pronaći ženu koja bi živjela na selu.

U veljači, mjesecu ljubavi, ekipa Provjerenog otišla je do onih koji već godinama žive sami. Otok kod Sinja poznat je po neženjama, a Smokvica na Korčuli po neudanim ženama.

Pročitajte i ovo Zabranjena javna tribina u Benkovcu - 3 Gledajte u Provjerenom Lagao da je na putu kako bi izbjegao pitanja, reporterka ga razotkrila: "Ravnatelj nije tu, možda je to bio domar" Centar zatajio bolest posvojene djece - 6 donosi Provjereno "Slučajno sam upalila TV i vidim dijete isto kao moje. Slušam tu ženu i ne mogu vjerovati!" Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka

Momci iz Otoka požalili su se da je rat uzeo svoje. Njihove su se vršnjakinje tada udale, a s godinama postaje sve teže pronaći ženu koja bi živjela na selu.

"Problem su žene. One su pune zahtjeva i muškarci se ne žene jer se toga boje. Muški imaju svoje, svi pretežno imaju kuće i u ženama je problem", rekao je pastir Nediljko Mioč.

Provjereno povodom Valentinova posjetilo mjesta s najviše neudanih žena i najviše nježena (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Nediljko Mioč (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Nediljka su, kaže, žene stajale živaca, ali ga zato njegove ovce bolje slušaju. Ipak, duboko u sebi ovaj pastir sanja o životnoj suputnici.

"Tražim da bude domaćica i da bude prava žena. To se ne može naći. Pokušavao sam, ali ne ide nikako", rekao je.

Načelnik je po mladenke spreman otići do Ukrajine

U općini od pet tisuća stanovnika više od 400 ih još nije našlo srodnu dušu.

"Naravno, nije to isto kao otići na pazar i kupiti kravu. Treba naći ženu koja odgovara, koja valja, s kojom se slaže, a ne ju samo dovesti doma, da bi već sutradan nastali problemi", rekao je Nediljko Marinović.

"Nedostatak brakova osjeti se u broju rođene djece. U zadnjih 20 godina ovdje je do 20 sprovoda više nego krštenja", rekao je fra Miro Ančić.

Provjereno povodom Valentinova posjetilo mjesta s najviše neudanih žena i najviše nježena (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Fra Miro Ančić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Otočki načelnik prepoznao je demografski problem svoga mjesta i poduzeo mjere kako bi se stanje što prije poboljšalo. Prvotno se parovima koji stupe u brak dodjeljivalo pet tisuća kuna, a sada je taj iznos povećan na tisuću eura. Općina je omogućila i besplatan vrtić za djecu.

"U korist novih brakova i smanjena broja neženja mi smo spremi otići i do Ukrajine i dovesti jedan autobus Ukrajinki", rekao je Đula Dušan, načelnik Općine Otok.

Imaju muža, ali nikada nisu stale pred oltar

Nešto manje od 200 kilometara prema jugu nalazi se mjesto je koje prati sličan glas kao sinjski Otok. Smokvica na Korčuli mjesto je s najviše neudanih žena u Hrvatskoj.

"Ja imam 81 godinu. Kad sam ja bio mlad, su bila drugačija vremena. Onda je bila bijeda, nevolja, golotinja, glad, a danas je druga priča. Danas se svaki zasiti svega, gleda televiziju i, normalno, on gubi volju", rekao je jedan mještanin.

Mladi načelnik ponudio je drugačije objašnjenje.

"Mi se baš ne bismo mogli složiti da ima mnogo neudatih žena. Statistika da je zbir netočnih podataka, i toga se ja kao načelnik općine držim", rekao je načelnik Općine Smokvica Kuzma Tomašić.

Provjereno povodom Valentinova posjetilo mjesta s najviše neudanih žena i najviše nježena (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kuzma Tomašić, načelnik Općine Smokvica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

A te statistike kažu da 89 od 339 žena koje u žive u Smokvici nije u braku. Ali to što nisu udane ne znači da su same. Čak trećina ih ima djecu, a i nevjenčanog partnera.

"Ponašaju se kao pravi bračni parovi, ali zbog razloga koji su poznati samo njima ne odlučuju se stati pred oltar", rekao je načelnik Tomašić.

Prvo zajednički život, pa djeca, pa tek onda brak

Ilona je jedna od neudanih žena, ali ni ona ni njezin nevjenčan suprug Dražen u tome ne vide baš nikakav problem.

"Kod nas je poznato da se čak i godinama živi s bračnim drugom, dobiju i djecu, pa tek onda idu pred oltar", rekla je Ilona Pecotić te dodala: "To je oduvijek tako. Još je i moja pokojna baka znala pričat takve priče."

Provjereno povodom Valentinova posjetilo mjesta s najviše neudanih žena i najviše nježena (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ilona Pecotić i Dražen Burazer (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Iako su bez papira i zavjeta izgovorenih pred oltarom zajedno već 27 godina, Ilona i njezin muž Dražen imaju troje djece. Da se mama i tata različito prezivaju, njihovu je sedmogodišnjaku potpuno prirodno.

"Imaju različita prezimena jer nisu oženjeni. Volio bih da se ožene jer nikad nisam bio na takvoj fešti", rekao je Duje Burazer.

O ljubavi o kojoj su napisani romani i otpjevane balade mali Duje ne zna mnogo, ali zna da nije važno jesu li dvije osobe u braku, dok god se vole.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno.

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene