Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukrajina na nogama

Prosvjednici ne odustaju: Blokirali ulaze Vladi i predsjedniku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinski parlament odbacio je oporbeni pokušaj izglasavanja nepovjerenja vladi. Premijer Azarov se ispričao zbog uporabe sile protiv prosvjednika prošlog vikenda. Pozvao ih je da okončaju prosvjede.

Prosvjednici u Kijevu i danas su se u velikom broju okupili pred zgradom parlamenta kao i na Trgu neovisnosti u središtu Kijeva. Nezadovoljni nepotpisivanjem sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom blokirali su sjedište vlade i ured predsjednika.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Drugi prosvjed nakon izbora u Srbiji - 1 Ozbiljna kriza Srbi na ulicama, traže pravdu, ne priznaju "fantomske glasače": Oporba štrajka glađu, Vučić najavio obraćanje prvi put nakon izbora

Poklici 'ostavka' iz oporbenih redova nisu dobili podršku većine u ukrajinskom parlamentu. Nakon žučne rasprave pa čak i naguravanja odbijen je zahtjev o izglasavanju nepovjerenja vladi. Premijer Azarov je pozvao na prekid prosvjeda i ispričao se zbog nasilja prošlog vikenda.

'U ime vlade, želim se ispričati zbog postupaka snaga sigurnosti na Trgu neovisnosti. I predsjednik i vlada duboko žale zbog onoga što se dogodilo. Uvjeravam vas da je temeljita istraga već počela', rekao je ukrajinski premijer Mikola Azarov.

>>Kaos na ulicama Kijeva: 350.000 ljudi ne odustaje

Raspravu su pratili i uzvici 'revolucija'.  Za to vrijeme ispred zgrade parlamenta prosvjedovale su tisuće ljudi. Došlo je i do naguravanja s policijom. A prosvjednici nastavljaju i blokadu sjedišta vlade. Onemogućili su i pristup uredu predsjednika Janukoviča koji je otputovao u posjet Kini.

'Pozivamo ga da odmah otkaže posjet Kini. Budućnost Ukrajine se ne odlučuje tamo. Predsjednik je dužan ostati u zemlji', poručio je oporbeni čelnik Arsenij Jatsenjuk.

Vitalij Kličko pozvao je prosvjednik na daljnju borbu. 'Vlasti nas moraju čuti. Moramo ih pritisnuti. Blokirat ćemo ih i nećemo im dopustiti rad jer oni ne ispunjavaju svoje dužnosti', rekao je Kličko.

Proeuropski prosvjedi traju već gotovo dva tjedna. Izazvala ih je odluka vlasti o nepotpisivanju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene