Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 94 amandmana, Vlada je neke prihvatila

MILIJARDU I POL KUNA AMANDMANA Vladajući na testu u ponedjeljak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak 94 amandmana teška oko milijardu i pol kuna čekaju izglasavanje prvog proračuna nove Vlade u ponedjeljak. Poseban test za vladajuću koaliciju bit će zahtjevi partnera iz MOST-a i HSLS-a - oni o manjem proračunu Ureda bivšeg predsjednika te rezanju novca za političke stranke.

Kada su u pitanju milijardu i pol kuna teški amandmani premijer Tihomir Orešković se u subotu nije želio izjašnjavati, no predsjednik Sabora Željko Reiner je ipak potvrdio da je Vlada prihvatila neke od 94 amandmana na prijedlog državnog proračuna. No, nije rekao i koje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Premijer Orešković: 'Vidio sam the good , the bad and the ugly' Ministar financija najavio 3 kategorije u kojima će se rezati Slika nije dostupna Nakon spektakularnih uhićenja i sudskih postupaka Evo koliko je država zaradila na nezakonito stečenoj imovini

'U ovom času vam to ne mogu reći, ali sve ćemo u ponedjeljak znati. Ja očekujem da će to glatko proći. Naravno, ima puno amandmana i trajat će vjerojatno nekoliko sati', kazao je Reiner.

Posebno se ističe prijedlog Mosta da se za 600.000 kuna sreže proračun Ureda bivšeg predsjednika Stjepana Mesića te zajednički prijedlog s HSLS-om da se uzme novac političkim strankama i prebaci za znanost.

U posljednjem medijskom istupu ministar financija Zdravko Marić još nije želio otkriti hoće li u potpunosti prihvatiti ili odbaciti ove prijedloge ili će biti nekog kompromisa s partnerima. Dok su iz Mosta već rekli kako prijedlog rezanja strankama neće proći, HSLS-ova Gordana Rusak ne odustaje od novca za znanost. Prikupila je i peticiju s 5.000 potpisa.

'Radi se o 14,5 milijuna kuna koji bi morali biti preusmjereni u Hrvatsku zakladu za znanost koja je jedina institucija koja financira znanstvene projekte na nacinalnoj razini. Ukoliko tih novaca u Zakladi neće biti, to bi značilo da bi u Hrvatskoj znanstvena istraživanje zamrla', istaknula je Rusak.

Slično razmišljaju i u Živom zidu.

'I sam sam predložio da se uzme političkim strankama i da se novac da za uređenje knjižnice', kazao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Dok na proračunu štedi, Vlada planira zaraditi 500 milijuna eura aktivacijom državne imovine. Već ove godine žele unovčiti oko 4.500 stanova, poslovnih prostora i zemljišta te oko 1.300 poduzeća. Oporba koja i sama ima iskustvo loše realizacije - sumnja u izvedivost plana.

'Najlakše je prodati poduzeća iz portfelja koji imate, koja su na tržištu i koja su uspješna. Ali ovaj posao aktivacije imovine nekretnina, zemljišta vojarni, kuća i zgrada je puno teži', kazao je saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras.

S obzirom na kratak rok bit će to izazovan posao za Državni ured za upravljanje državnom imovinom.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene