Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo prognoze

Spremni za uživanje? Prekrasno vrijeme, a sutra i neradni dan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci kažu da temperature ovih dana spadaju u rekordne vrijednosti mjerene u posljednjih čak 45 godina. Evo i kakvo nas vrijeme očekuje za sutrašnji praznik rada.

Krajem travnja posljednjih nekoliko godina događalo se da bude ovako vrlo toplo, posebno u Slavoniji i Baranji gdje je u ponedjeljak izmjereno najviših 30 stupnjeva. Dakle do otprilike sredine tjedna bit će nam vruće, a takvo sunčano vrijeme očekujemo i za prvi svibnja koji onda možemo provesti negdje na otvorenom.

I u utorak ćemo još uvijek biti u polju povišenog tlaka, a ovaj nestabilan i malo hladniji zrak još će biti, i to neko vrijeme, dalje od nas. Ujutro nas očekuje opet sunčano i toplo, temperature između 10 i 15 stupnjeva, a u Dalmaciji, pogotovo na krajnjem jugu, već ujutro do 19. Puhat će uglavnom slabo jugo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Promjena vremena Upaljeni meteoalarmi: Stiže olujni vjetar, nevrijeme i drastično zahladnjenje Ilustracija Gotovo je ljeto u proljeće DHMZ se oglasio zbog velike promjene vremena i zahladnjenja: "Pratite upozorenja na opasne pojave"

>> Do sredine tjedna temperature se mogu popeti i na +29!

Sunčano će se nastaviti i poslijepodne i bit će opet vrlo toplo, posebno u istočnim krajevima gdje su se i danas mjerile najviše temperature. U središnjem dijelu puhat će ponegdje umjeren jugozapadnjak, najviša temperatura između 26 i 29, a na istoku do 30. Sunčano i ipak manje vruće bit će na sjevernom Jadranu i u gorju. Poslijepodne će ovdje biti i nešto više naoblake. Puhat će slabo jugo, a temperatura do 25 stupnjeva.

Za 1. svibnja sunčano i vruće, prema kraju tjedna sve nestabilnije

Sunčano i vrlo toplo sutra i u Dalmaciji, a najtoplije će opet biti u dalmatinskom zaleđu. Puhat će slabo i umjereno jugo. Još u srijedu bit će sunčano i vruće i bez kiše pa će se prvi svibnja moći provesti i vani. Prema kraju tjedna sve nestabilnije, osobito u petak kad će lokalnih pljuskova biti u većini kopnenih krajeva. S tim će i temperature biti malo niže.

Srijeda i na Jadranu posvuda sunčana i vrlo topla, a onda od četvrtka više oblaka. Promjenjivo s lokalnim pljuskovima bit će uglavnom na sjevernom dijelu, a temperature i ovdje onda malo umjerenije. Do sredine tjedna bit će nam i dalje ovako vruće, pogotovo se to odnosi na istočne kopnene krajeve gdje su temperature već dosegnule 30.

Upozorenje Ministarstva: Izbjegavajte sunce između 10 i 17 sati

Zbog vrućina koje su pred nama, Ministarstvo zdravlja izdalo je preporučene mjere zaštite, namijenjene posebice starijim osobama. Sunce treba izbjegavati, koliko god je to moguće, u razdoblju od 10 do 17 sati. Ako ipak dođe do izlaganja visokim temperaturama, obavezno se treba zaštititi kapom ili šeširom i piti dovoljno tekućine, do 2 litre na dan. Prilagoditi treba i prehranu - laganijim, ali češćim obrocima. Iduća tri dana stoga pripazite, a u drugoj polovici tjedna očekuje nas osvježenje.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene