Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova afera

Potvrđeno iz Vlade: Plenković smijenio ministra Filipovića

Premijer Andrej Plenković smijenio je ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića.

 

  • premijer Andrej Plenković smijenio je ministra Davora Filipovića

  • objavljen je razgovor Filipovićeva savjetnika u kojoj traži novac u zamjenu za osiguravanje sredstava državnih tvrtki

  • USKOK objavio da se zbog objavljenog razgovora provode izvidi

  • oglasio se i ministrov savjetnik

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

19:49 Mostov Nikola Grmoja u Dnevniku Nove TV reporteru Hrvoju Krešiću komentirao je smjenu ministra Filipovića i ulogu Mosta u cijeloj situaciji.

19:28 Reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina analizirao je novu aferu i poteze premijera Andreja Plenkovića koji je smijenio svog 30. ministra.

16:45 "U Vladi smo konsternirani i zgroženi", rekao je premijer Andrej Plenković koji se upravo uživo obraća novinarima.

"Ako se sve to pokaže istinitim riječ je o školskom primjeru onoga što se zove koruptivno djelo", dodao je.

16:34 Tijekom mandata Filipović je lošom komunikacijom i brojnim gafovima građanima priredio osebujan show. Na mjestu ministra bio od travnja 2022. godine.

15:55 Stižu reakcije oporbe. SDP poručuje da je duže bio na semaforu nego ministar. Pročitajte više reakcija na smjenu Davora Filipovića.

14:58 Premijer Andrej Plenković održao je sastanak s parlamentarnom većinom, a u 16 sati održat će konferenciju za novinare o smjeni ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića.

14:56 Iz Vlade su se oglasili o smjeni ministra Filipovića.

"Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je potpisao Rješenje o razrješenju ministra gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Davora Filipovića. Time ujedno Jurica Lovrinčević prestaje biti posebni savjetnik u kabinetu ministra", stoji u priopćenju.

"Također, danas je održana 270. (telefonska) sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je Jurica Lovrinčević razriješen svih dužnosti na koje ga je imenovala Vlada: dužnosti člana Kriznog tima za Plan intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske i dužnosti člana Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te je stavljena izvan snage Odluka o ovlasti za zastupanje Vlade u Skupštini društva Hrvatski operator tržišta energije", dodaje se.

Pročitajte i ovo Jurica Lovrinčević Velika afera Filipovićev savjetnik odgovorio na teške optužbe

14:32 USKOK je objavio da su nakon objava snimki razgovora o pokrenuti izvidi.

"USKOK će nakon pribavljanja potrebnih podataka i razmatranja svih relevantnih okolnosti, pravovremeno obavijestiti javnost o daljnjem postupanju", stoji u priopćenju.

13:57 Jurica Lovrinčević se oglasio nakon što je objavljeno da je Mreži TV nudio da veći broj državnih tvrtki i institucija na televiziji kupi oglasni prostor u zamjenu da se dio državnog novca podijeli s njim.

"Nikad – baš nikad – tijekom svoje karijere nisam uzeo ni tražio proviziju, mito, kuvertu, kickback ili kako god to željeli nazvati. Tko god tvrdi suprotno – laže", napisao je Lovrinčević.

Pročitajte i ovo Jurica Lovrinčević i Davor Filipović Novi skandal u Vladi Objavljena snimka razgovora u kojoj ministrov savjetnik dogovara iznudu novca: "Ako sje*e, neće nikad dobiti ništa"

13:44 Jurica Lovrinčević, posebni savjetnik ministra gospodarstva Davora Filipovića, je televiziji Mreža TV obećao da će joj svojim utjecajem osigurati oglase brojnih državnih tvrtki i institucija, objavio je Nacional.

"Nabroji mu sve firme koje kontroliram. Znači, JANAF, Fond za nuklearnu energiju, to ti je sve ispod mene. Zatim ovaj Fond za okoliš, Hrvatske vode. Osim Ministarstva i osim HAMAG-a, to sve ja kontroliram. Iz svih tih izvora ja mogu pustiti", riječi su koje je tijekom razgovora s Vlahovićem izgovorio ministrov savjetnik Jurica Lovrinčević.

U zamjenu je zatražio da se njemu osobno isplati polovica budžeta koji im je on dodijelio. Lovrinčević je obećao u tri mjeseca osigurati najmanje 200.000 eura, ugovori potvrđuju da je to i učinio, a reklamne kampanje upravo su u tijeku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene