Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reagirao na blog Ivice Todorića

Plenković o Todoriću: "Ja sam optuživan da štitim tog čovjeka. Sada ispada da to nije točno"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivica Todorić u petak se na svom blogu žestopko obrušio na Vladu, a danas je na njegove optužbe reagirao premijer Andrej Plenković.

Ivica Todorić od petka ima blog na kojem planira svakodnevno komunicirati s javnošću, a u prvoj objavi žestoko se obrušio na Vladu.  Najžešće kritike u prvom tekstu na račun ministrice Martine Dalić i privremenog upravitelja Ante Ramljaka te na način kako je došlo do izglasavanja Lex Agrokor.

"Ja i Uprava Agrokora potpisali smo aktivaciju zakona, a sada posebno naglašavam, pod ucjenom, prisilom, prijetnjama, manipulacijama zakonskim odredbama i neviđenim medijskim linčem", napisao je između ostalog Todorić.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Obrecnuo se i na oporbu Plenković: "Uputio sam prijedlog Milanoviću..." Slika nije dostupna Uoči izlaska knjige Martina Dalić o sastanku s Gazdom: Todorić nam je u lice rekao: "Ja sam odgovoran, ali vi ćete biti krivi"

Na njegove optužbe danas se osvrnuo premijer Andrej Plenković.

"Ja sam zadnjih pet i pol mjeseci zajedno sa svim ostalim članovima Vlade bio optuživan da štitimo tog čovjeka, da pokušavamo prebaciti na porezne obveznike sve dugove te kompanije, sada ispada da te optužbe nisu točne. Naš prvi i glavni interes bio je zaštititi hrvatsko gospodarstvo i financijski sustav, i to smo i uspjeli. Ne samo da smo zaštitili radna mjesta, zaštitili smo i opskrbu Hrvatske za vrijeme turističke sezone. Zamislite što bi bilo da tog poteza nije bilo", odgovorio je Plenković na pitanje naše novinarke kako odgovara na Todorićeve optužbe da mu je država nezakonito oduzela Agrokor.

Osvrnuo se i na dio u kojem Todorić tvrdi da je ley Agrokor potpisao pod prisilom.

"Vi znate i sami da su odredbe zakona bile takve da su se mogle aktivirati tek ako kompanija želi da se aktiviraju. Nikakvog pritiska Vlade tu nije bilo. Naša je pozicija bila čitavo vrijeme da restrukturiranje Agrokora ima transformacijski efekt na hrvatsko gospodarstvo. Mislim da je danas sasvim jasno da je taj zakon donesen u skladu s Ustavom. Naš interes je bio stabilnost Hrvatske", rekao je premijer koji je na novinarska pitanja odgovarao na Jarunu gdje je prisustvovao otvaranju Europskog tjedna sporta.

"Izjave predstavljaju iskaz čovjeka koji je odvojen od stvarnosti"

Društvo mu je pravio i dio ministara iz Vlade među kojima i ministrica Martina Dalić koja je također odgovorila na pitanje je li bilo pritisaka na Todorića da potpiše zakon.

"Ove izjave koje kruže medijima predstavljaju iskaz čovjeka koji je odvojen od stvarnosti!Što se tiče trenutka kada su gospodin Todorić i uprava potpisali zakon za pokretanje izvanredne uprave nije bilo nikakvih pritisaka od moje strane ili strane Vlade! Zahtjev je potpisala cijela uprava", poručila je.

"Lex Agrokor predstavlja ograničavanje poduzetničke slobode u situacijama propisanim zakonom, a Ustav to u situacijama koje predstavljaju rizik za stabilnost gospodarstva dopušta", odgovorila je Martina Dalić na pitanje zabrinjava li je da bi lex Agrokor mogao biti protuustavan.

 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene