Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Davor Bernardić

Za krizu u Agrokoru okrivio i Vladu: "Oni su godinu i pol dana znali što se događa"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O zakonu o Agrokoru će se glasovati u četvrtak nakon sjednice Vlade i moći će se primjenjivati ako dođe do krize. Zakon bi trebao biti rezervna varijanta koja će biti na raspolaganju ako propadne dogovor između dobavljača, banaka i Agrokora.

Gost Dnevnika Nove TV bio je predsjednik SDP-a, Davor Bernardić.

Pročitajte i ovo Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Nakon predstavljanja nagodbe Analiza Mislava Bage: "Kad završi priča sa stasanjem novog Agrokora, kreću brojni sudski sporovi" Slika nije dostupna Teške optužbe šefa oporbe Bernardić: "Lex Agrokor mogao bi biti čin nacionalne veleizdaje"

Na pitanje o nedostatku zajedništva koje često spominje, čelnik oporbe i predsjednik SPD-a Davor Bernardić odgovorio je kako su "...oni (Vlada) godinu i pol dana znali što se događa. Prije tri mjeseca je pao kreditni rejting. HDZ i Most su cijelo to vrijeme bili zajedno i ministar Marić je bio ministar financija."

"Situacija je vrlo ozbiljna jer bi dug Agrokora, s ovim prijedlogom zakona, mogao postati dug svih građana Republike Hrvatske. Naš narod je već skupo platio privatizacijsku pretvorbu i pljačku devedesetih godina i bojimo se ponavljanja tog scenarija", dodao je Bernardić.

Bernardić je također istaknuo kako je kreditni rejting Agrokora srušen te nadodao da bi to moglo dovesti do rušenja kreditnog rejtinga RH što bi ugrozilo svako radno mjesto u Hrvatskoj, a ne samo ona u Agrokoru.

"Donosimo zakon zbog jedne kompanije, koji ne može pomoći ni Vindiji ni Krašu ni Francku ni ostalim malim dobavljačima", rekao je Bernardić i dodao kako se problem Agrokora, izmjenom zakona o stečaju, može s nadležnim sudom rješiti u 24 sata.

"Država može donijeti zakon preko noći. Može ga promijeniti i primijeniti. U roku od 24 sata se može sve rješiti. Ozbiljna je situacija. Nije vrijeme za prebacivanje loptice", rekao je Bernardić.

Za krizu Agrokora Bernardić je okrivio i Vladu: "Oni su godinu dana znali što se događa u Agrokoru. Nadležne institucije su propustile reakciju. Očito je u modelu bio kompletan paralelan sustav financiranja koji treba istražiti. Sada nude rješenje pet do dvanaest."

Također je istaknuo kako je, iako se Agrokor razvijao u proteklih 20 godina, do akceleracije došlo u vrijeme Vlada HDZ-a i Mosta.

Naglasio je i važnost isplate plaća radnicima: "Zakon u Hrvatskoj mora pomoći svim hrvatskim tvrtkama da osiguraju likvidnost za radnike. Blagajnicama, koje rade za 2,500 kuna, za koje nikog u ovoj zemlji nije briga jer nisu podržali naš zakon o minimalnoj plaći, ni HDZ ni Most, se sada ne može isplatiti plaća", rekao je Bernardić te dodao kako banke "kroz superior status moraju osigurati dodatnu likvidnost."

"Mali dobavljači su prioritet. Ne želimo da se ova dramatična situacija u Hrvatskoj, gospodarska kriza za koju je Vlada znala tri mjeseca a zadnjih godinu dana nije radila ništa, prelije na sve hrvatske građane i da oni plaćaju dugove Agrokora", zaključio je Bernardić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene