Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik o 'Lex Perković'

'Ovo se sve pretvorilo u jednu veliku štetu za Hrvatsku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O slučaju 'lex Perković', koji proteklih mjeseci zaokuplja javnost predsjednik Ivo Josipović je rekao da 'ako smo pogriješili, tu pogrešku treba ispraviti'.

'Mi smo nažalost cijeli taj problem koji se dogodio pretvorili u jednu veliku štetu za Hrvatsku, štetnu priču kako na unutarnjem političkom planu tako i na vanjskom. Mi smo danas ipak i u sretnoj poziciji da kao zrelo društvo otvorimo pitanja iz povijesti, posebice ona koja se tiću politički motiviranih zločina. Međutim da bismo otvorili to važno pitanje na uspješan način, da bude određena katarza i poruka društvu, to mora biti učinjeno na način koji nije stranački ili dnevnopolitički obračun kao što mi se čini da se to danas događa. Osvjestit problem političkih zločina znači imati imati jednake kriterije', kaže Ivo Josipović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za Dnevnik Nove TV Kolinda Grabar Kitarović: Osjećam da je predsjednik nervozan Slika nije dostupna Lex Perković Josipović: Nadam se da do sankcija neće doći

'Zločin nema političke boje, znači prepoznati da je ostalo mnogo nerazjašnjenih ubojstava, podsjetit ću na ono Brune Bušića. Ima ubojstava i s drugačijim političkim predznakom. Sjetimo se ubojstva Levara, Krivokuće, obitelji Zec, sjetimo se i drugih emigranata koji su stradali u inozemstvu . Jedan zreli politički pristup bez dnevnopolitičkih strasti danas zaista trebamo. To pretpostavlja i kažnjavanje svih onih, bez obzira koje su političke boje. Moramo imati jasne moralne kriterije koji su jednaki prema svima. Nažalost mi takve kriterije još nemamo i ja se za njih borim', rekao je predsjednik.

 

Kada je u pitanju promjena Ustava predsjednik Ivo Josipović, smatra da je važno to pitanje 'moći odstrastiti i maknuti s dnevnopolitičkih potreba', jer je to 'pitanje odnosa našeg društva i ne samo prema političkim zločinima nego i prema svim zločinima'.

'Ja bi bio za to da se od zastare izuzmu ne samo politička nego i sva teška ubojstva. Ja podržavam izmjenu Ustava ili pro futuro dovoljno je i zakona u kojem bi sva ta najteža ubojstva uključivši i politička ubojstva bila izuzeta iz zastare. Neke države imaju taj pristup i nema razloga da ga i mi nemamo', rekao je Josipović.

>> 'Ovo je signal da se stvari počinju ozbiljno mijenjati'

Vijest da je udrugom kvartalu BDP pao za 0,7 posto komentirao je danas i predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović.

'BDP je ponovno u padu što samo po sebi nije dobra vijest, ali s druge strane smanjenje pada je određeni znak optimizma i naznaka da se trend mijenja', rekao je danas predsjednik Ivo Josipović, nakon susreta s građanima.

'Da bismo taj trend optimizma prepoznali kao dobru vijest treba pričekati još jedan period i vidjeti da li će se takav trend nastaviti. Treba napraviti sve da se privuku investitori i otvore nova radna mjesta. Bez toga poboljšanja neće biti', rekao je predsjednik.

U okviru 'kave s građanima' članovi Udruge 'Prijatelji životinja' pripremali su će veganski ručak za predsjednika Josipovića, grupu umirovljenika te predstavnike medija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene