Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O BDP-u

'Ovo je signal da se stvari počinju ozbiljno mijenjati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade.

Pad od 0,7 posto je najmanji je pad BDP-a u 6 tromjesečja, ali je i dalje pad. No, Banski su dvori zadovoljni. Treći mjesec za redom gospodarstvo pada, ali sporije nego dosad.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HDZ 'opalio' po Vladi 'Ministri se međusobno hvale, a Hrvatska ulazi u šestu godinu krize. Odakle crpe optimizam?!' Slika nije dostupna Ekskluzivni razgovor Grčić: Nadam se da smo dotaknuli dno i da uskoro izlazimo iz 'crvenog'

Kao da ste svi zadovoljni, kao da ste odahnuli kad ste čuli da je pad samo 0,7 posto?

Da, ali nema tu sada nekog velikog zadovoljstva dok ne postignemo zaista i oporavak, dok ne postignemo pozitivne stope. Ono što ste čuli jeste da su sve komponente potrošnje ovaj put rasle, dakle investicije su se oporavile i dale pozitivan doprinos i to je ono što nas veseli kao nekakav signal da se možda stvari počinju ozbiljno mijenjati.

Hoćete reći da će nekakav treći kvartal biti ključan i da je taj kraj poniranja gotov i da vidimo svjetlo na kraju tunela?

Čuli ste da je najviši doprinos dao izvoz turističkih usluga npr. i u drugom kvartalu, još u predsezoni, ako se tako nastavi, a nastavilo se i u sezoni ja se nadam da će to doprinjeti barem nekakvoj pozitivnoj stopi i u trećem kartalu.

Je li nula onda utopija, kraj godine završiti na nuli ili je realno? 

To bi bio dobar start za iduću 2014. godinu u kojoj zaista očekujemo preokret i pozitivnu stopu konačno nakon pet godina.

Lijepo je da od turizma zarađujemo, ali mi zapravo ne možemo ovisiti samo o turizmu. Nama se može dogoditi kišno proljeće i turizam pada. Zapravo je žalosno da ovisimo samo o turizmu u gospodarskom smislu.

Mi smo duboko svjesni toga, ali znate da industrija i dalje ponire nažalost i upravo ono što Vlada radi, a to su ove predstečajne nagodbe, u najvećoj mjeri se odnose na industrijska poduzeća. Pokušavamo spasiti ta poduzeća, pokušavamo spasiti radna mjesta tamo i otvoriti jednu novu priliku. Ako se to dogodi i u brodogradnji i u ovim poduzećima brodograđevnim koja su privatizirana, ako konačno dođemo do novih naruđbi i novih proizvoda u našoj maloj ekonomiji to će se brzo vidjeti i zato smo optimisti da bi se to moglo brzo dogoditi.  

>> BDP u drugom tromjesečju pao za 0,7 posto - Vlada RH: 'Ovo je pokazatelj oporavka'

Nama nedostaju privatne investicije, tu ih nema, to možemo tražiti povečalom, investitore koji su spremni doći i otvoriti nova radna mjesta.

Uz rast javnih investicija, definitivno su i privatne sada pokazale da se nešto događa u sustavu, strane su investicije u prvih šest mjeseci isto tako bitno porasle u odnosu na prošlu godinu. Tako da ima nekih naznaka da se i tu stvari mijenjaju, a ovaj novi optimizam u Europi, ja se nadam da će doprinjeti i hrvatskim poduzetnicima da se odluče investirati.

Imam dojam da vi ovu zemlju mijenjate puževim korakom, nama trebaju sprintevi koji će ovu zemlju izvući iz krize.

Vjerujte mi, s obzirom na ono što smo zatekli ovo je dinamika koja ne ože biti drugačija. Problemi s kojima smo se suočili su zaista teški, deficiti su ogromni i ono što ćemo u narednom razdoblju morati brže i jasnije su strukturne reforme koje će na neki način olabaviti rashodnu stranu proračuna i ubrzati fiskalnu konsolidaciju i povečati na taj način posredno konkurentnost hrvatskog gospodarstva.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene