Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njemački ministar

"EU je na velikoj prekretnici"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica je uručila povelje zahvalnosti povodom 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je povodom 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, uručila povelje zahvalnosti.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović TKO JE SABOTIRA I PROTIV NJE LOBIRA... Milanović o eksplozivnim optužbama Grabar-Kitarović: "Dajte im dovoljan štrik, pa će se već sami objesiti" Kolinda Grabar-Kitarović - 1 Tko je sabotira i protiv nje lobira... Što je presudilo da Grabar-Kitarović izgubi izbore? Eksplozivne optužbe o Rusima nije pojasnila, a Dnevnik Nove TV pitao je SOA-u što zna o tome

Povelje su dodijeljene:

Doktoru Franji Tuđmanu, prvom predsjedniku Republike Hrvatske – povelju preuzima prof. dr. sc. Miroslav Tuđman, sin, Hrvatskim braniteljima – povelju preuzima g. Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja, Vladi Demokratskog jedinstva – povelju preuzima g. Franjo Gregorić, bivši predsjednik Vlade demokratskog jedinstva Republike Hrvatske, Svetoj Stolici – povelju preuzima Nj. E. Alessandro D'Errico, apostolski nuncij, Helmutu Kohlu, kancelaru SR Njemačke – povelja će se naknadno uručiti, Hans-Dietrichu Genscheru, ministru vanjskih poslova i vicekancelaru SR Njemačke – povelju preuzima g. Michael Roth, savezni ministar za europske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Aloisu Mocku, ministru vanjskih poslova Republike Austrije – povelju preuzima Nj. E. g. Andreas Wiedenhoff, veleposlanik Republike Austrije, Francescu Cossigi, predsjedniku Talijanske Republike – povelju preuzima Nj. E. g. Adriano Chiodi Cianfarani, veleposlanik Talijanske Republike, Alojzu Peterleu, predsjedniku Vlade Republike Slovenije – povelju preuzima osobno g. Alojz Peterle, Jozsefu Antallu,  predsjedniku Vlade Mađarske – povelju preuzima supruga gđa Klára Antall, Alainu Finkielkrautu, filozofu – povelja će se naknadno uručiti, Barunici Margaret Thatcher, predsjednici Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske – povelju preuzima g. Robin Haris, savjetnik i autor knjiga o ratu na prostoru bivše Jugoslavije, sad je autor knige o Stepincu, Uffeu Ellemann-Jensenu, ministru vanjskih poslova Kraljevine Danske – povelju preuzima Nj.E. g. Andere Christian Hougård, veleposlanik Kraljevine Danske, Jonu Bladvinu Hannibalssonu, ministru vanjskih poslova Islanda – povelja će se naknadno uručiti.

Pratili smo tijek svečane dodjele priznanja:

13:47 Robin Haris, savjetnik i autor knjiga o ratu na prostoru bivše Jugoslavije.

"Margaret Thatcher pomno je pratila situaciju na ovim prostorima i zalagala se za nezavisnost Hrvatske. Posjetile su je vukovarske majke, a posjetila je i Ovčaru. Hrvatska je uvijek bila u srcu gospođe Thatcher", kazao je Haris.

13:41 Michael Roth, savezni ministar za europske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke kazao je kako je Njemačka od samog početka bila veliki prijatelj Hrvatske na putu do nezavisnosti.

"Njemačka će nastaviti podupirati pristupanje zemalja iz susjedstva Europskoj uniji. Pomognite susjedima Srbiji i BiH na putu u EU i nemojmo stvarati nove zapreke. Vaša potpora je ključna", kazao je Roth.

"Neću vam reći ništa što već ne znate. EU je na velikoj prekretnici. Trenutno smo daleko od kontinenta koji se drži zajedno, a na nama je sada da Europu vratimo na pravi put", rekao je Roth i dodao da Europa sada treba ljude koji su spremni zasukati rukave.

"Najbolji način da odamo počast Kohlu je da pokažemo mladima zašto bi trebali podržati ujedinjenu Europu", kazao je Roth.

13:38 Apostolski nuncij Nj. E. Alessandro D'Errico zahvalio je na priznanju uloge Ivana Pavla II.

"Bila su to teška vremena i prisjećamo ih se s puno emocija", kazao je nuncij.

13:34 Prisutnima se obratio Alojz Peterle, bivši predsjednik Vlade Republike Slovenije.

"Ovo je za mene velika čast. Naši prijateljski narodi željeli su slobodu, demokraciju i nezavisnost. 15. siječnja dosegli smo krunu samostalnosti i drago mi je da se danas prisjećamo ključnih arhitekata naše nezavisnosti. Na današnji dan prije 25 godina stupili smo na političku kartu svijeta.", kazao je Peterle.

13:25 "Ponosimo se i radom i doprinosom 14 ministara tadašnje vlade koji više nisu s nama. Vlada je tada bila logistički centar s vrhunskim rezultatima. Hvala vam i Bog vas blagoslovio", kazao je Gregurić.

13:25 "Zahvaljujem se svim pregovaračima koji su pomogli uspješnom usuglašavanju sporazuma. Moram spomenuti i jedinstvenu viziju doktora Franje Tuđmana u vrijeme kada je jedinstvo bilo neophodno", kazao je Gregurić.

13:23 Bivši predsjednik Vlade demokratskog jedinstva Franjo Gregurić obratio se u ime svih kojima su uručene povelje.

13:19 "1991. nije bilo lako, nismo imali puno prijatelja, ali danas je situacija drugačija. Neka nam vječno živi naša jedina domovina Hrvatska", kazala je predsjednica.

13:18 Predsjednica je potom svim uzvanicima na engleskom jeziku zahvalila na dolasku.

13:16 "Ostvarili smo dva važna cilja - članstvo u EU-u i NATO paktu. Hrvatska svoj međunarodni agažman vidi u jačoj srednjeuropskoj suradnji. 12 država članica EU-a mora ima ogromne mogućnosti povećanja suradnje", kazala je Predsjednica.

13:15 Predsjednica je podsjetila i na mnoge strane državljanje koji su se uključili u borbu i izgubili život za slobodu Hrvatske.

13:15 "Potpora u teškim vremenima izgradila je čvrst temelj današnjih odnosa", kazala je.

13:10 "U ovoj svečanoj prigodi prisjećamo se i naše dijaspore i svih prijatelja u svijetu koji su nam u teškim vremenima dali potporu. To prijateljstvo ne možemo promatrati samo kroz prijateljske naočale. Ono je proizlazilo i iz ispravnog tumačenja međunaradnog prava. Poseban oslonac imali smo u Svetoj Stolici te Njemačkoj i Austriji", kazala je Predsjednica. 

13:02 "Posebno mi je draga nazočnost diplomatskog zbora na čelu s apostolskim nuncijem. To je izraz da osobno budete sudionici našeg ponosa. Težnju za samostalnom državom hrvatski je narod prvi puta ostvario u srednjem vijeku", kazala je Predsjednica.

13:00 Dodjela je počela izvođenjem himne.




 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene