Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"SPRIJEČEN GENOCID JANJETINE"

Bivši ministar žestoko o nacrtu braniteljskog zakona: "Branitelji su još jednom izigrani"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predrag Matić Fred, bivši ministar branitelja u Vladi Zorana Milanovića, žestoko je kritizirao nacrt prijedloga zakona o hrvatskim braniteljima kojeg je aktualni ministar Tomo Medved danas javno predstavio. Matić tvrdi da su oni što su prosvjedovali u šatoru protiv njega odustali od mnogih stvari te da su branitelji još jednom izigrani.

"Od velike pompe od novog zakona nema ništa. Odustalo se od ustavnog zakona, a kako vidim odustaje se i od prava pripadnika HVO-a jer bi ekipa iz šatora morala svoj šator preseliti pred Fort Knox i tražiti priliku da ga obije, da uzme novce kako bi se to ostvarilo", rekao je Predrag Matić, bivši ministar branitelja u Vladi Zorana Milanovića, komentirajući nacrt prijedloga zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji je predstavljen javnosti u petak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predrag Matić "Lani je status branitelja dobilo 8 tisuća ljudi, možda su bili u komi 30 godina pa su se tek sad sjetili" Anka Mrak-Taritaš (FOTO: Patrik Macek/PIXSELL) Neće u Amsterdamsku koaliciju Matić pozdravio Josipovićev povratak u SDP: "Mogao bi biti i naš predsjednički kandidat, zašto ne!"

Matić kaže da se odustalo od mnogih stvari, "Jedino što se napravilo je patetika i podilaženje, ono što nisam podnosio u vrijeme svog mandata", kaže Matić, dodajući da se sada opskrbnina zove nekim drugim nazivom te da će iznosi ponovo biti isti ili mogu biti samo još umanjeni.

"Razočaran sam, nakon godinu i pol dana Godot se ipak pojavio u obliku izmjena i dopuna zakona. Ja bih ovo riješio za četiri minute. Mogu reći ironično tko ima jedinu korist od ove izmjene i dopune legendarnog zakona. Treba znati da je 250 ljudi u hotelu Laguna godinu i pol dana jelo, pilo i smišljalo ovo. Dakle, potpuno isti zakon kao što je i bio. Jedina korist je sprečavanje genocida nad paškom janjetinom, koji će se sada konačno spriječiti", ironičan je bio Matić.

Branitelji su još jednom izigrani

Dodao je da se lako razbacivati iznosima. "I meni da je netko dao milijardu, dvije, tri četiri i više, stvorio bih čuda i čudesa. Međutim, od svega toga nema ništa. Branitelji su još jednom izigrani, a zadovoljeni su oni koji su bili u šatoru i to djelomično. Produžuje se pravo za stjecanje statusa branitelja, pa se uskoro može očekivati Plenkovića i Medveda da uruče cvijeće i bombonjeru milijuntom branitelju", kaže Matić, dodajući da se još jednom pokazalo kako je prosvjed u šatoru bio politički motiviran.

"Vidjeli ste, sad se tamo skupio onaj mulj od udruga i oni to podržavaju. A sjetite se što su sve tražili, silovali državu i branitelje, da bi na kraju ostvarili ništa. Ovo je jedan običan pamflet. Mislim da govorim u ime najvećeg broja branitelja, 10 milijuna kuna nema za djecu koja umiru od teških bolesti, a milijarde imaju za ljude... zaustavit ću se na tome", rekao je Matić.

Nismo se borili za sebe nego za Hrvatsku i sve njene građane

On ne vjeruje da će se ovaj zakon izglasati do kraja ove godine, još će razmisliti o tome hoće li ga podržati.

"Uvijek sam za to da hrvatski branitelji ostvare svoja prava i da im bude priznato sve ono što su dali u Domovinskom ratu za Republiku Hrvatsku, ali nikako nauštrb drugih građana ove zemlje jer mi se nismo borili za sebe i svoje osobne probitke nego za Hrvatsku i sve njene građane. Bar se ja nisam za to borio", rekao je Matić. 

Glogoški: "Zakon je rezultat prosvjeda"

Đuro Glogoški, predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida kazao je kako je postojeći zakon puno bolji od postojećeg.

"Sigurno da je ovaj zakon rezultat prosvjeda hrvatskih branitelja i ja zahvaljujem svima koji su sudjelovali u njegovoj izradi. On je daleko  bolji i kvalitetniji od postojećeg", kazao je Glogoški.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene