Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije sve u tehnologiji

'Mladi, evo zašto ne možete pronaći posao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ne mogu naći posao jer nemam iskustva, nemam iskustva jer ne mogu pronaći posao.'

Nezaposlenost mladih problem je i u našoj zemlji, za koji se čini kao da još neko vrijeme neće biti riješen, a promjena tržišta rada u cijelom svijetu svaki dan donosi nove izazove. Prije je velika prednost bila već završiti više obrazovanje i s diplomom u ruci se pojaviti na razgovoru za posao, no danas se čini kao da sve češće vrijedi ona 'Ne mogu naći posao jer nemam iskustva, nemam iskustva jer ne mogu pronaći posao.'

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ima sezonskih poslova Evo koja su zanimanja u Hrvatskoj tražena Slika nije dostupna Ne propustite priliku 8 razloga zašto je ljeto pravo vrijeme za traženje posla!

Mladi se tako sve češće upisuju na mnoge dodatne edukacije kako bi svojim vještinama pridodali svaku i najmanju koja bi im povećala konkurentnost u 'čekaonici' s drugim kandidatima. No, sve je više poslodavaca koji mladima poručuju da je lijepo i dobro što znaju baratati vještinama na društvenim mrežama i tehnologijom, ali da je vrijeme da se vrate na 'stare vještine', a to je da znaju komunicirati bez pametnog telefona u ruci i napisati tekst bez pomoći interneta.

News.com.au prenosi stavove poslodavaca koji kažu da 'iGeneracija' možda jest vješta s novim tehnologijama i tehnikom, ali da moraju znati pokazati poslodavcima da su motivirani za rad, komunikaciju i pouzdani, ali i završiti započeto. Također, korisno se pred potencijalnim poslodavcem na razgovoru prikazati kao pozitivna i entuzijastična osoba, a dobro je pripaziti i na odjeću koja bi trebala poručivati da ste pametni i profesionalni.

Ministri Branko Grčić i Vedran Mornar: Novim mjerama osiguravamo ostanak mladih znanstvenika

Analitičar australskog Odjela za zapošljavanje Ivan Neville tvrdi kako mlade pri traženju posla sve češće usporava činjenica da im nedostaju 'meke vještine', u slobodnom prijevodu, a poznate su kao pojam 'soft skills'. Među te vještine spada razvijena komunikacija, rad u timu, motiviranost, prezentacijske vještine i pouzdanost. Neville tvrdi i da će poslodavci prije 'oprostiti' nedostatak određenih tehnoloških znanja nego što će primjerice progledati kroz prste kandidatu koji ne bi znao razgovarati s klijentima tvrtke.

'Oko toga ne žele riskirati', kaže Neville.

Zaposlenici bi trebali biti sposobni obavljati korisne i sadržajne razgovore, ali i pisati smislene tekstove s vještom gramatikom, iako te 'vještine' više nisu bitne izvan posla gdje su razgovori kratki i obavljaju se putem poruka. Razlog je što se danas najčešće radi izravno s klijentima i korisnicima usluga pa je važno moći im pristupiti - telefonski i uživo.

ISKRIVLJENA SLIKA MLADIH Svaki četvrti sedmaš misli da ima višak kilograma, a 12 posto ih je na dijeti

Također, ako tražite posao bitno je poslodavcu dati do znanja da na posao dolazite na vrijeme, da možete funkckionirati u timskom radu, da ste prilagodljivi na promjene i na razgovor doći obučeni kao da ste već zaposleni upravo u toj tvrtci. Prvi dojam je u ovakvim slučajevima nažalost teško popraviti.

Ipak, nisu ni mladi za sve odgovorni, jer nedostatak određenih vještina, bilo tehničke prirode ili one 'meke', komunikacijske, često ima veze i sa obrazovnim sustavom. Mnogi naime iz škola izađu nespremni za stvarno tržište rada jer za njega zapravo nisu primjereno pripremljeni.

Kada prilika dođe, kasno je za pripreme

Savjet mladima je i da traže tvrtke i poslodavce kod kojih se potencijalno jednog dana vide kao zaposlenik, i da pregledavajući njihove oglase za posao pogledaju koje zapravo vještine traže. Nakon toga je lakše znati što još treba naučiti i na čemu je dobro dodatno raditi prije konačne prijave na radno mjesto. Također, iako je dobro imati završenu minimalno srednju školu, uvijek je korisno nastaviti s dodatnim edukacijama i tečajevima, te si tako zadržavati konkurentnost i poštovanje na radnom mjestu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene