Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje pokazalo

ISKRIVLJENA SLIKA MLADIH Svaki četvrti sedmaš misli da ima višak kilograma, a 12 posto ih je na dijeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njih 48,7 posto nezadovoljno je svojom težinom, dok je 12,3 posto u vrijeme provedbe ankete bilo na nekoj vrsti dijete, podaci su istraživanja u sklopu projekta koji želi potaknuti edukaciju o pravilnoj prehrani i važnosti tjelovježbe, sa ciljem prevencije pretilosti kod mladih.

Istraživanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u kojem je kroz projekt "Vrtim Zdravi Film" sudjelovalo 3.300 učenika sedmih razreda iz 63 hrvatske osnovne škole, pokazalo je da svaki četvrti sedmaš, odnosno njih 26,6 posto, misli da ima višak kilograma i da treba smršaviti.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka?

Njih 48,7 posto nezadovoljno je svojom težinom, dok je 12,3 posto u vrijeme provedbe ankete bilo na nekoj vrsti dijete, podaci su istraživanja u sklopu projekta koji želi potaknuti edukaciju o pravilnoj prehrani i važnosti tjelovježbe, sa ciljem prevencije pretilosti kod mladih.

5 stvari koje vam nitko neće reći o gubitku kilograma

"Analizirajući podatke, saznali smo da svako četvrto dijete smatra da ima nekoliko kilograma viška. Oko 36 posto djece provodi između tri i sedam sati dnevno gledajući televiziju, dok četvrtina djece isto toliko vremena provodi igrajući igrice ili surfajući internetom. Upravo je zato važno da škole i roditelji shvate važnost svoje uloge u stvaranju pozitivnih navika djece od najranije dobi", istaknula je Dijana Mayer iz HZJZ-a.

Najveći pomak u sklopu projekta "Vrtim Zdravi Film" ostvarila je Osnovna škola (OŠ) Donji Kraljevec, dok su najbolji video uradak na temu pravilne prehrane pripremili učenici OŠ Meterize iz Šibenika. Na državnom prvenstvu školskih sportskih društava u atletici najbolje su bile djevojčice iz OŠ Bogumila Tonija iz Samobora te dječaci iz OŠ Smiljevac iz Zadra.

Projekt "Vrtim Zdravi Film" dosad je obuhvatio više od 8.000 učenika sedmih razreda, koji su kroz četiri školska sata učili o osnovnim postavkama pravilne prehrane, planiranju prehrane, utjecaju hrane na tijelo i načinima na koje mogu poboljšati svoje prehrambene navike.

Edukativne materijale pripremili su nutricionistica Darija Vranešić Bender uz pomoć profesorice kineziologije Ines Jerčinović i profesora biologije Željka Krstanca, dok su edukaciju učenika provodili nastavnici tjelesne i zdravstvene kulture.

Važnost projekta prepoznali su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, te Agencija za odgoj i obrazovanje, a podržali su je i sportaši Gordan Kožulj, Nika Fleiss i Matej Mamić, te mlade nade hrvatskog nogometa Luka Capan i Ivan Fiolić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene