457173
457173
457173
457173
457173

''Ponovno se uzurpira javni prostor za privatni interes''

  • , 15.11.2016., 15:22
  • Autor:
  • komentara

Nezavisna zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Sandra Švaljek ocijenila je da je ponovno postavljanje terase na Cvjetnome trgu za potrebe ugostiteljskog objekta uzurpacija javnog gradskog prostora za privatni interes, uz blagoslov gradonačelnika Milana Bandića i Gradske uprave.

 
 
 
 
Nova terasa na Cvjetnom trgu (Video: Dnevnik Nove TV)
Nova terasa na Cvjetnom trgu (Video: Dnevnik Nove TV)

"Na prostoru Cvjetnog trga ponovno se događa nered i uzurpacija javnog gradskog prostora uz blagoslov gradonačelnika i Gradske uprave“, ustvrdila je Švaljek na konferenciji za novinare ispred terase čija je izgradnja u tijeku.

Grad nema jasnu politiku korištenja javnog gradskog prostora, a krši se osnovni princip – da javni prostor pripada građanima i njihovom, odnosno javnom interesu, poručila je Švaljek.

Terasu na Cvjetnom trgu postavlja tvrtka "Hoto Cvjetni" Tomislava Horvatinčića, koji je od Zagreba dobio suglasnost po novim parametrima, nakon što im je prethodnu zimsku terasu, postavljenu tik do pravoslavne crkve, Grad nedavno uklonio nakon prosvjeda Zagrepčanki i Zagrepčana.

Podsjetivši na uklanjanje terase, Švaljek je istaknula da su građani tada vrlo jasno izrazili svoj interes da Cvjetni trg bude javni, a ne privatni prostor. Riječ je, dodala je, o scenariju koji se u Zagrebu dogodio više puta.

"Prvo je donesena nerazumna i štetna odluka Gradske uprave, koja je povučena nakon pritiska javnosti. Odgovornost za takvu odluku nije snosio nitko, a troškove su, naravno, kao i uvijek, snosili građani", istaknula je Švaljek navodeći da je riječ o troškovima vraćanja u prvobitno stanje, sanaciji i uklanjanju nadstrešnice, a pretpostavlja da će uslijediti i visoki sudski troškovi.

"Gradu treba vrlo jasan plan korištenja javnog gradskog prostora koji bi nastao u suradnji i dogovoru svih ključnih dionika. Prije svega, to su građani, ali to je i privatni sektor i državne i ostale institucije, koje isto tako na ovom prostoru imaju pravo na miran rad", dodala je Švaljek te izrazila nadu da će biti izrađen plan korištenja javnog prostora "u interesu nas građana". (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se