452503
452503
452503
452503
452503

Udruge i stranke optužuju: Grad na Cvjetnom ne poštuje vlastiti pravilnik!

  • , 05.10.2016., 11:59
  • Autor:
  • komentara

Udruge Pravo na grad i Zelena akcija zatražile su srijedu od odgovornih institucija u Gradu Zagrebu da uklone čeličnu konstrukciju podignutu na Cvjetnom trgu unutar koje bi trebao niknuti još jedan ugostiteljski objekt u vlasništvu Hoto centra, te ocijenile da je gradonačelnik Milan Bandić ponovno izigrao građane i zanemario javni interes.

 
 
 
 
Cvjetni trg (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Cvjetni trg (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

"Masovni prosvjedi, blokade, građanska neposlušnost i deseci tisuća potpisa građana prije nekoliko godina nisu bili dovoljni gradonačelniku Bandiću da odustane od devastacije Cvjetnog trga", ističu udruge u priopćenju, dajući potporu inicijativama koje se bore za neometano korištenje javnog prostora.

"Gradonačelnik je prekršio još jedno u nizu obećanja građanima, kada je prije dvije godine izjavio da se neće postavljati ugostiteljski objekti ispred najduže javne klupe u centru grada, te je još jednom pokazao da su mu želje sumnjivih tajkuna neusporedivo važnije od želja građana", ocjenjuju u Pravu na grad i Zelenoj akciji.

Riječ je, zaključuju, o bezobzirnoj komercijalizaciji javnog prostora u Zagrebu. Zbog poteza gradske uprave gradu prijeti socijalna segregacija jer će gradske blagodati biti dostupne samo onima koji su za njih spremni i platiti, ističu te udruge.

Zbog postavljanja nove terase na Cvjetnom trgu u režiji tvrtke Hoto i uz blagoslov Grada, oglasila se i stranka ZA GRAD. Ističu kako se oštro protive politici sadašnje gradske uprave, "koja već tradicionalno pogoduje privatnom interesu i provodi uzurpaciju javnog prostora".

Posebno naglašavaju kako je netočan odgovor gradske uprave kako poštuju Pravilnik o načinu i uvjetima postavljanja te vanjskom izgledu kioska, pokretnih naprava i privremenih građevina, u kojem se u članku 22 određuje da najmanja širina prolaza, koju treba osigurati između postavljene otvorene terase te horizontalne ili vertikalne zapreke, iznosi 180 cm.

Naime, na jučerašnjem okupljanju građani su utvrdili da udaljenost između klupe uz ogradu crkve i buduće terase iznosi 130 cm, dok je na jednom dijelu za prolaz ostavljeno samo 108 cm!

Cvjetni trg (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

"Ovo nije prva situacija u kojoj gradske vlasti ne poštuju vlastite propise. Primjerice, u obnovljenoj Mesničkoj nogostup se mjestimice sužava do prilično škrtih 65 centimetara unatoč gradskoj odluci o minimalnih 1,6m. Zatim, prilikom obnove Koturaške ulice Grad za kretanje pješaka i invalida mjestimice ostavlja 50 centimetara prostora!

Pored drskog nepoštivanja vlastitih propisa prilikom postavljanja nadstrešnica na Cvjetnom trgu, postoji i sumnja u pogodovanje privatnom interesu, što je kazneno djelo, ali u ovom slučaju teško dokazivo. Nažalost, kao i u slučaju izgradnje nogometnog kampa na Sveticama ili izgradnje crkve na Savici, i ovdje se pokazuje nemogućnost građana da ostvare svoje interese jer nisu predviđeni odgovarajući pravni mehanizmi", navode iz ove stranke.

"U ovom slučaju doneseno je rješenje koje vrijedi samo u odnosu na Grad i konkretnu privatnu osobu, u ovom slučaju Hoto centar. Međutim, nisu predviđene odgovarajuće procedure i za progon takvih slučajeva. Iz svega se može zaključiti da Grad pojedinačnim propisima može pogodovati privatnom interesu bez mogućnosti ikakvih sankcija”, izjavio je Sandro Salopek, pravni stručnjak stranke ZA GRAD.

Mrak-Taritaš: Ovo je još jedno zadiranje u javni prostor građana

Predsjednica zagrebačke Gradske organizacije HNS-a Anka Mrak-Taritaš ocijenila je u srijedu da započeta izgradnja metalne konstrukcije na Cvjetnom trgu, nakon intervencija na Britanskom trgu ovoga ljeta, predstavlja još jedno izravno zadiranje u javni prostor građana grada Zagreba.

"Potpuno neplanski i bez ikakvih suvislih kriterija Cvjetni trg se pretvara u jednu veliku ugostiteljsku terasu. Nakon što godinama svjedočimo šatorizaciji Zagreba koja uništava urbani i vizualni identitet grada, smatram nedopustivim nastavak iste prakse, a dokaz tome je i činjenica da građani sve više javno iskazuju svoje nezadovoljstvo takvom politikom. Cvjetni trg je dnevni boravak Zagrepčana, stoga svi imamo osjećaj da nam netko nasilno uređuje naš prostor", navodi u priopćenju Mrak Taritaš.

Ukoliko intervenira u javne prostore, odgovorna i transparentna gradska vlast mora se pobrinuti da takve intervencije idu u korist javnog prostora i njegova poboljšanja, a ne za privatni interes, te takva vlast unaprijed informira građane o planiranim intervencijama, otvara komunikaciju i javnu raspravu i ne započinje radove bez ikakve obavijesti, preko noći i na prepad, istaknula je.

"Nažalost bojim se da nam slijedi nova faza šatorizacije Zagreba i drugih vrsta zadiranja u javni prostor do lokalnih izbora. Nasreću, samo do lokalnih izbora", zaključila je Mrak Taritaš, prenosi Hina.

Kako smo već pisali, postavljanje nove terase na Cvjetnom trgu izazvalo je jučer revolt građana, koji su se tim povodom okupili i na večernjem mirnom prosvjedu.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se