448306
448306
448306
448306
448306

Parlamentarni izbori 2016 : Poljoprivreda do 2020. - kako je vide stranke i koalicije

  • , 29.08.2016., 16:25
  • Autor:
  • komentara

Predstavnici najvećih političkih stranaka i koalicija predstavili su na okruglom stolu svoje programe za poljoprivredu za četverogodišnje razdoblje, u čijim su središtima, među ostalim, OPG-ovi, učinkovitija zemljišna politika te stabilnije financiranje.

 
 
 
 
Okrugli stol o hrvatskoj agrarnoj politici (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)
Okrugli stol o hrvatskoj agrarnoj politici (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

Predstavnici najvećih političkih stranaka i koalicija u ponedjeljak su na okruglom stolu predstavili svoje programe za poljoprivredu za četverogodišnje razdoblje, u središtu su im OPG-ovi, učinkovitija zemljišna politika, stabilnije financiranje, a okrugli stol organizirali su Zbor agrarnih novinara pri HND-u i Društvo agrarnih novinara.

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

Okosnica programa Narodne koalicije (SDP, HSS, HSU, HNS) su obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), njihov opstanak i razvoj, rekla je Ana Marija Petin (HSS).

Donošenje zakona o OPG-ovima

Među konkretne mjere kojima im kani pomoći nabraja donošenje zakona o OPG-ovima, te izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu koje bi domicilnim OPG-ovima dale prednost pri kupnji i dodjeli državne zemlje. Spominje i "hvatanje u koštac s nekorektnom trgovačkom praksom", inspekcije bi, kaže, morale odraditi svoj posao, izlaziti na svaku prijavu i dojavu.

Mostov kandidat i aktualni ministar poljoprivrede Davor Romić kaže da je zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi praktično već završen, na putu u daljnju proceduru spriječio ga je pad Vlade u lipnju.

Romić poljoprivredu vidi kao ogroman hrvatski potencijal. "Nemamo dijamante, ali imamo poljoprivredno zemljište koje ne koristimo", kaže tehnički ministar, pravdajući se da se u kratkom mandatu nije uspio ozbiljno uhvatiti posla, jer je morao rješavati ostavljene probleme prethodnika.

Na prozivke o (ne)učinjenom, odgovara podacima da je HDZ imao 5800 radnih dana u poljoprivredi, HSS 1900, SDP 1400, a Most 220.

I HDZ smatra da Hrvatskoj treba novi zakon o poljoprivrednom zemljištu, da je OPG temelj održivosti poljoprivrede, da treba formirati proizvodne centre koji bi lokalnim proizvođačima omogućili bolje plasiranje svojih proizvoda. HDZ-ov program, koji je radilo 114 stručnjaka, sada su preuzele i druge opcije, ustvrdio je Tugomir Majdak.

I Bandićeva Koalicija za premijera naglasak stavlja na OPG-ove, zauzima se za otvaranje otkupnih stanica koje bi trebale riješiti problem plasmana proizvoda. Aida Sušac u ime te koalicije obećava proizvođačima otkupnu cijenu litre mlijeka od 3,50 do četiri kune i to deset godina, najavljuje zaštitu izvornih hrvatskih pasmina…

Zemlja se mora obrađivati

Svi sudionici suglasni su da se neobrađena zemlja mora obrađivati. Romić pritom navodi da imamo 2, 6 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je oko 870.00 hektara državnog. Neobrađenog je između 670.000 i 750.000 hektara.

Neriješene imovinsko-pravne odnose Romić označava glavnom zaprekom da se ta zemlja stavi u funkciju, te optimistično procjenjuje da za cijeli proces treba godina.

Budemo li to radili kao Narodna koalicija, bez javnog poziva i uz dva svjedoka, možemo to završiti za tjedan dana, ironičan je Željko Kraljičak (HDSSB).

Majdak ističe HDZ-ov model darivanja zemlje mladima po čvrstim kriterijima, te reviziju lanjske izravne dodjele zemlje stočarima.

Odvjetnik Vladimir Gredelj u ime inicijative za povrat imovine koju su komunisti oduzeli 1947. upozorava da je država seljaku ukrala zemlju i da ju treba vratiti. Ta se zemlja mora vratiti, obavijestit ću o tome Hrvatski sabor i Vijeće Europe, poručio je Gredelj.

Sudionici skupa među ostalim i različito gledaju na potrebu osnivanja agro banke i na PDV.

HDZ zagovara osnivanje agrarne banke, Narodna koalicija drži da je za početak dovoljno pri HBOR-u ustrojiti jedinicu za kreditiranje poljoprivrednika, a kasnije ima vremena za banku. Ako nam proizvođači budu uspješni i konkurentni, bit će prihvatljivi svakoj banci, primjećuje Kraljičak.

Narodna koalicija zagovara smanjenje PDV-a na hranu i repro-materijal, baš kao i koalicija Jedna opcija (Živi zid, Franak, Pokrenimo Hrvatsku).

PDV na svu hranu treba smanjiti na deset posto, a na organsku na pet posto, kaže Tihomir Lukinić. Nezadovoljan je i politikom poticaja pa predlaže da ih se isplaćuje po proizvedenoj količini, umjesto po hektaru. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se