Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tomislav Tolušić

'HDZ u programu za Slavoniju osigurao 2,5 milijarde eura'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tehnički ministar regionalnog razvoja i fondova EU, potpredsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Tolušić rekao je da će ta stranka u okviru svog posebnog operativnog programa, Projekta Slavonija, isključivo za pet slavonskih županija osigurati 2,5 milijarde eura.

Iz fondova Europske unije danas imamo 10,7 milijardi eura, a mi želimo izdvojiti 2,5 milijarde posebno za projekte na području cijele Slavonije, naglasio je tehnički ministar regionalnog razvoja i fondova EU na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko "Dvojio sam..." Oglasio se Karamarko: Objasnio kako bi HDZ mogao dobiti izbore i s kime bi trebao koalirati Andrej Plenković Plenković kao zvijezda Plenković objavio HDZ-ov izborni program i slogan, komentirao oporbu: "Niti je Grbin više predsjednik SDP-a, a niti je Milanović više predsjednik Republike"

OVDJE ISPROBAJTE APLIKACIJU GDJE SAM 2016.

HDZ-ov poljoprivredni program, po uzoru na Poljsku, pomoći će razvoju slavonskih županija i rješavanju njihovih gorućih problema, s obzirom da su one još uvijek nerazvijenije u odnosu na ostale u Hrvatskoj, rekao je Tolušić.

"Na taj način možemo postići cjelokupan razvoj područja i spriječiti demografsko nazadovanje Slavonije, jer su velika većina ljudi koji su u zadnje četiri godine otišli iz Hrvatske bili iz Slavonije", istaknuo je.

Tolušić je izvijestio da su već u tijeku pregovori s Europskom komisijom za izradu mini operativnog programa ne bi li se novac za Slavoniju mogao povući već od iduće godine, radi se posebna, nova indeksacija za cijelu Hrvatsku, a cilj je i da se napravi promjena statističkih regija kako se ponovno "u istom košu" ne bi našli, primjerice, Zagreb i Beli Manastir.

Tolušić je najavio da će HDZ promijeniti i način na koji se koriste EU fondovi.

Europski fondovi trebaju služiti za ravnomjeran razvoj svih područja hrvatske države, pogotovo za razvoj područja koja nisu razvijena, a zahvaljujući lošim odlukama prošle Milanovićeve vlade danas puno više sredstava povlače razvijena područja, ocijenio je.

"S posebnim operativnim programom stopa sufinanciranja projekata EU neće biti 45 posto, kao danas, i u Osijeku i u Zagrebu jednako, nego će u Slavoniji biti 70 posto", dodao je.

Tolušić je istaknuo da je od početka ove godine Hrvatska povukla više od pet milijardi kuna iz fondova EU, dok je u cijeloj prošloj godini taj iznos bio četiri milijarde.

"Do kraja godine doći ćemo na razinu 7,5 do 8 milijardi kuna, a dosad je raspisano i 120 natječaja, što je dvostruko više nego u prošloj godini", rekao je.

 

HDZ-ov poljoprivredni program - sveobuhvatan, analitičan i sustavan

Zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak rekao je kako je HDZ prva politička stranka koja je na sveobuhvatan, analitičan i sustavan način pristupila problematici poljoprivrede, a na izradi programa je protekle četiri godine radilo 114 stručnjaka te stranke.

U tom se programu zalažu za konačno rješavanje pitanja poljoprivrednog zemljišta - donošenjem novog zakona definirale bi se osnovne postavke, od prodaje poljoprivrednog zemljišta, zakupa i koncesije do politike nasljeđivanja i modela darivanja mladim poljoprivrednicima.

"Mladi poduzetnici u poljoprivredi jedan su od naših prioriteta i moraju biti sastavni dio svih strategija, programa i mjera", istaknuo je Majdak.

U programu HDZ-a je i novi zakon o Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG), osnivanje organizacija proizvodnih centara s ciljem koncentriranja poljoprivrednih proizvoda i kvalitetnije pripreme poljoprivrednika za zahtjevne kriterije tržišta, te agrobanke kako bi poljoprivrednici imali sigurnije poslovanje i uvjete za investicije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene