Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministrica Dalić posljednja na udaru

VIDEO: Evo gdje sve rade osobe bliske našim političarima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velik interes ovih dana pobudila je vijest kako će suprug ministrice financija Martine Dalić postati član Uprave Ine.

Karijerni uzleti supružnika, djece ili rođaka aktualnih političara javnosti su uvijek zanimljivi bez obzira jesu li promaknuće dobili zbog stručnosti ili čistog nepotizma. Napravili smo kratak pregled najpoznatijih obiteljskih, rodbinskih i kumskih veza te slučajeva u kojima se političare prozivalo da pomažu svojim najmilijima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za promo materijale Bebić postavio informativni stalak EU u Sabor Slika nije dostupna Zabrinuti blizinom nuklearke Austrija od Hrvatske traži da pristupi inicijativi za zatvaranje NE Krško

>> Suprug ministrice financija u Upravi INE?

Đurđa Adlešič prozivana je zbog sukoba interesa zato što se njezin suprug Staško zaposlio u tvrtki grupe Croatia osiguranje dok je ona bila predsjednica HSLS-a. U isto vrijeme na čelu Croatia osiguranja bio je tadašnji potpredsjednik stranke Hrvoje Vojković. Je li riječ o sreći ili obiteljskim vezama kad je u pitanju i sin? Kao diplomirani ekonomist dobio je posao u Janafu.

Upiralo se prstom i u SDP-ovu Gordanu Sobol, koja je bila ministrica u Račanovoj vladi, a suprug Bojan pomoćnik ministra unutarnjih poslova.

Na udaru se našla i bivša ministrica okoliša Marina Matulović Dropulić. Mediji su prozivali njezina supruga Duška da je kao posrednik stranim investitorima prodavao bezvrijednu zemlju oko Pelješkog mosta. Jamčio im isplativost investicije autoritetom supruge.

A gradonačelnika Keruma Splićani optužuju da krijući se iza nevjenčane supruge sam sebi sređuje dozvole. Njegova je Fani vlasnica zemljišta na Marjanu gdje između dva drva želi otvoriti restoran.

Nekada je za posao presudna i genetska predispozicija. Član državnog sudbenog vijeća tim je argumentom pojasnio zašto je glasao za kćer bivše ministrice Ane Lovrin. Izabrana je za sutkinju općinskog suda u Zadru.

Saša Mesić, kći bivšeg predsjednika, na preporuku Ine, imenovana je na mjesto predsjednice u gradskoj tvrtki Terme Zagreb. A poznato je kako je Mesić prijatelj s Tomislavom Dragičevićem.

No, ima i slučajeva gdje su glavni kriteriji za namještanje poslova kumske veze. Iako se pravio da ništa ne zna, dio kolača od milijun i pol kuna utrošenih na javne WC-e u Dubravi i Dubcu, dobila je tvrtka njegova kuma.

Luku Bebića zasmetalo je rodbinsko povezivanje s Josipom Protegom, bivšim direktorom Hrvatske poštanske banke. Ispada, kaže, da je svako malo netko njegov rođo ili zemljak. A sve je počelo s čuvenim pismom bivšeg HŽ-ova direktora sigurnosti Ivana Medaka u kojem ga moli za posao.

Veze i vezice, rođe, zemljaci, kumovi trebaju otići u povijest. Glavni kriterij za dobiti posao treba biti znanje. Jer jedino kad je netko pravi stručnjak nije bitno je li mu tko od bližnjih u vrhu vlasti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene