Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Među tri nova hrvatska člana

Suprug ministrice financija u Upravi INE?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suprug ministrice financija Martine Dalić, Niko Dalić, postaje član Uprave INE. Imenovat će ga već sljedećega tjedna Nadzorni odbor. Slučajno ili ne, karijerni uzlet dogodio mu se baš nakon suprugina ulaska u Vladu.

Niko Dalić od idućega tjedna trebao bi postati član uprave INE, a bit će mu povjerena istraživanja i proizvodnja. Za ministricu financija, novi posao njezinog supruga, inače geologa, u tvrtki koja je dijelom u vlasništvu države, nije problem. U poslovnom smislu, tvrdi, jedno s drugim nema veze.

Pročitajte i ovo Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate" Martina Dalić i Ante Ramljak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 TRANSKRIPTI S ISPITIVANJA Objavljeni iskazi Martine Dalić USKOK-u: Evo tko je sve znao za grupu Borg i odakle su dolazile informacije

'Moj suprug je i dosada imao vrlo uspješnu karijeru u INI i izvan nje. Tako da ja se nadam da moj sadašnji položaj neće postati prepreka njegovoj karijeri. Ja ne vidim preklapanja u ta dva posla', rekla je ministrica financija.

O novom mogućem članu uprave Niki Daliću nadzorni odbor INE progovorit će tek nakon sjednice na kojoj bi ga trebali imenovati. Iz izvora bliskih INI doznajemo da u cijelom slučaju ne vide ništa sporno, jer se u postavljanju Dalića u upravu razmišljalo i prije nego mu je supruga postala ministricom financija.

Ministri više ne sjede u Nadzornom odboru INE, koji treba potvrditi novu Upravu. No činjenica da je INA dijelom državna tvrtka i da je Nadzorni odbor potvrdila Vlada s pravom otvara pitanje je li imenovanje Nike Dalića ipak sukob interesa.
Predsjednik saborskog povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa tvrdi kako nije.

'To ne spada u područje sukoba interesa, iz razloga što ministrica, kao javni dužnosnik, nije imenovala na to mjesto svoga supruga, nego ga je imenovao nadzorni odbor', rekao je Mato Kačan, predsjednik Saborskog povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.
 

>> Imovinske kartice otkrile niz zanimljivosti

Uz još dvojicu, Dalić na novi položaj dolazi s mjesta člana uprave zajedničke tvrtke Ine i talijanskog Edisona za istraživanje podmorja. Premda njegovi kolege iz tvrtke tvrde da je riječ o pravom stručnjaku, komentare na račun slučajnosti dolaska na položaj kratko nakon suprugina ulaska u Vladu, nemoguće je izbjeći.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene