Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najprije remont

Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum

Aktualno Galerija NE Krško - 1 NE Krško - 1 Foto: Dnevnik Nove TV NE Krško - 2 NE Krško - 2 Foto: Dnevnik Nove TV NE Krško - 3 NE Krško - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 NE Krško - 4 Galerija 1/4 >>
Nuklearna elektrana Krško nakratko će stati s radom zbog redovita remonta. U planu je i proširenje zbog kojega će Slovenci na referendum. Što se hrvatskog dijela tiče, još uvijek nije poznatno hoće li država sudjelovati u projektu. Detalje donosi reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

Nuklearna elektrana Krško prestaje s radom. Riječ je o redovitom remontu na kojem će raditi čak tisuću radnika.

"Izmjenit ćemo 53 goriva elementa i osigurati dovoljno goriva za narednih 18 mjeseci pogona elektrane. Sve to planiramo završiti unutar 30 dana. Naše planiranje je na satnoj razini i tako se ovdje odvijaju aktivnosti. Uvjeren sam da ćemo u tome biti uspješni i da ćemo se sa 1. svibnjem vratiti natrag u mrežu", rekao je Saša Medaković član uprave NE Krško.

Pročitajte i ovo Ilustracija vaše mišljenje Treba li postrožiti uvjete za kandidaturu na izborima? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

Krško s proizvodnjom nastavlja do 2043. godine. U dosadašnjem vijeku nije imala većih incidenata, a jedini ozbiljniji zabilježen je prošle godine zbog milimetarske rupice na cjevovodu.

"Na primarnom dijelu elektrane, kvar smo uspješno uklonili i pokazali smo da se možemo nositi i sa najvećim izazovima uspješno na razini u usporedbi sa svjetskom razinom", tvrdi Medaković.

Lanjska obustava, srećom, imala je samo jednu posljedicu.

Pročitajte i ovo Nestala Danka Ilić Utrka s vremenom Potraga za nestalom djevojčicom Dankom: "Jedan pravac istrage još uvijek nije isključen"

"Radi toga događaja imali smo osam posto nižu proizvodnju, ali drugih posljedica nije bilo", kazao je Gorazd Pfeifer, predsjednik uprave NE Krško.

Izgradnja novog bloka

U planovima je izgradnja novog bloka nuklearke Krško. Slovenci će oko toga uskoro i na referendum. Klima oko referenduma je pozitivna što bi trebalo značiti da izgradnja neće doći u pitanje.

"Vidim da je dosta pozitivna. Što se tiče sudjelovanja Hrvatske, to nije pravo pitanje za nas, stvar je to državne politike", izjavio je Pfeifer.

Pročitajte i ovo Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način

Politika u Hrvatskoj planira napraviti skladište radioaktivnog otpada u Čerkezevcu kod Dvora. Slično u Krškom već postoji četiri desetljeća.

U Krškom se nalazi skladište radioaktivnog goriva kakvo bi se trebalo napraviti na Ravnoj gori na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U nuklearci Krško kažu kako straha za stanovništvo nema jer je ovakav način skladištenja, tvrde, gotovo u potpunosti siguran.

Pročitajte i ovo Turisti - 1 Ugostitelji trljaju ruke Prvi test za turističku sezonu: Samo u jednom danu sletjet će 25 zrakoplova

"Odlagališta radioaktivnog otpada su objekti koji se u pravilu u svijetu rutinski rade. Tehnologija je znana, nije komplicirana i njihov pogon je više stvar kvalitetne komunikacije s javnoisti nego stvarnih tehnoloških izazova", tvrdi Medaković.

No s građanima komunikacija dosad očito nije bila dobra, a oni su javno u nekoliko navrata rekli ne radioaktivnom otpadu u svom dvorištu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene