Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani napokon dočekali

Počela sanacija splitskog odlagališta Karepovac

Počinje sanacija Karepovca (Video: Dnevnik Nove TV) - 1
Počinje sanacija Karepovca (Video: Dnevnik Nove TV) - 1 Foto: Dnevnik Nove TV
Radovi na sanaciji splitskog odlagališta Kerovac službeno su počeli u srijedu, a tim je povodom gradonačelnik Andro Krstulović Opra istaknuo kako je to veliki iskorak za Split jer se time rješava višedesetljetni problem "ekološke bombe" u Splitu.

"Početak prve faze sanacije Karepovca, koja će trajati 30 mjeseci, veliki je iskorak prema budućnosti Splita jer time završavamo opasnu priču s ekološkom bombom u srcu grada. To je važan projekt za Split i 19 gradova i općina s područja Splitsko-dalmatinske županije koji pedesetak godina odlažu otpad na Karepovac," rekao je Krstulović Opara na konferenciji za novinare koja je organizirana na sanacijskom gradilištu odlagališta Karepovac.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih Odgovornost zbog sanacije Karepovca (Foto: Dnevnik.hr) - 1 SANKCIJE NE SPOMINJU Nova faza slučaja Karepovac: Objavljuju se svi dokumenti, stiže i nova mjerna postaja

Izvođači sanacijskih radova su građevinske tvrtke "Trade" iz Splita i "Eurco" iz Vinkovaca za koje je Krstulović-Opara rekao da imaju iskustva u sanacijskim poslovima u Hrvatskoj i susjednim zemljama te da vjeruje kako će i posao na sanaciji Karepovca obaviti "u skladu sa svojom reputacijom."

Krstulović Opara: Sanacija Karepovca u tri faze; bit će i neugodnih trenutaka

Krstulović Opara je pozvao građane Splita i Solina na strpljenje tijekom sanacije jer će "možda trebati istrpjeti neugodne trenutke".

S našim nadzornim inženjerima i dobro opremljenom ekipom koja će voditi radove dogovorili smo da će u trenutku kad emisija neugodnih mirisa bude najveća voditi računa i o klimatskim uvjetima te prilagoditi svoj posao, primjerice u situacijama kada bude bura ili vjetar koji bi mogli raznositi neugodan miris nastojat će učiniti emisiju neugodnih mirisa što manjom, kazao je Krstulović Opara.

Izvijestio je da su predviđeni troškovi prve faze sanacije Karepovca oko 84 milijuna kuna s PDV-om, ali da bi taj iznos mogao varirati "gore -dolje" pošto će tijekom sanacijskih radova, zbog njihove složenosti, dolaziti do, kako se izrazio, preprojektiranja.

Najavio je kako će se tijekom prve sanacijske faze odlagališta Karepovca istodobno pripremati i natječajna dokumentacija za drugu i treću fazu u kojoj će se najprije u drugoj fazi završiti poslovi na ulazu u odlagalište, a zatim u trećoj fazi pristupiti otplinjavanju odlagališta da bi se već 2021. moglo osmišljavati ozelenjivanje saniranog prostora Karepovca.

"Treća faza sanacije Karepovca je izravno povezana s gradnjom regionalnog centra za gospodarenje otpadom Lećevica za koji je nedavno stigla lokacijska dozvola," dodao je Krstulović Opara.

Delić: Karepovac će nakon sanacije biti 'zelena oaza'

Direktor splitskog komunalnog poduzeća "Čistoća" Miroslav Delić je istaknuo kako će nakon sanacije Karepovca to odlagalište postati "zelena oaza" poput sličnog primjera u Ljubljani gdje je na prostoru negdašnjeg odlagališta sada golf igralište.

Tihomir Barić iz Građanske inicijative Karepovac - drugo lice Splita istaknuo je kako su žitelji nastanjeni u blizini Karepovca u istočnom dijelu Splita sretni što je počela sanacija tog odlagališta.

"Dobit ćemo 'drugi Marjan' u Splitu koji će se moći koristiti za rekreacijske i sportske aktivnosti, a mi u istočnom dijelu grada dobit ćemo kvalitetnije uvjete života," rekao je Barić.

Na konferenciji za novinare je također više puta rečeno kako je konačno zatvaranje splitskog odlagališta Karepovac izravno povezano s izgradnjom regionalnog centra za gospodarenje otpadom Lećevica. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene