Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Mediteranska cesta"

Plenković otvorio najskuplju prometnicu u zemlji: Gotovo je cijela u zraku ili pod zemljom

Aktualno Galerija Puštanje u promet DC403 - 4 Puštanje u promet DC403 - 4 Foto: Damir Skomrlj/Cropix Svečano puštanje u promet državne ceste DC403 - 5 Svečano puštanje u promet državne ceste DC403 - 5 Foto: Damir Skomrlj/Cropix Svečano puštanje u promet državne ceste DC403 - 4 Svečano puštanje u promet državne ceste DC403 - 4 Foto: Damir Skomrlj/Cropix Puštanje u promet DC403 - 3 Puštanje u promet DC403 - 3 Foto: Damir Skomrlj/Cropix +6 Svečano puštanje u promet državne ceste DC403 - 2 Galerija 1/11 >>
Premijer Andrej Plenković sudjeluje na svečanom puštanju u promet državne ceste DC403 od čvora Škurinje do Luke Rijeka, najskuplje i jedne od najzahtjevnijih prometnica u zemlji.

Riječ je o tri kilometra dugoj dionici državne ceste, od zapadnog dijela riječke luke do riječke obilaznice te o najskupljoj prometnici u Hrvatskoj čija izgradnja stoji 21,8 milijuna eura po kilometru (s PDV-om).

85 posto troškova osigurano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostatak iz državnog proračuna. Na trasi koja prolazi kroz izgrađeno gradsko područje više je složenih objekata, među kojima su značajniji tunel Podmurvice (1253 metra) te vijadukti Piopi (316 metara) i Mlaka (144 metra). Izgrađen je niz vrlo zahtjevnih cestovnih objekata, pri čemu gotovo čitava, niti tri kilometra duga cesta, prolazi kroz usjeke, tunel, željeznički podvožnjak ili vijaduktima pa je praktički cijela pod zemljom ili u zraku.

Pročitajte i ovo Teška prometna nesreća u mjestu Prugovo drama u Prugovu U sudaru poginule dvije sestre, vozač pobjegao i zaključao se u kuću: "Bio je pod utjecajem alkohola"

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović prilikom otvaranja ceste rekao je kako bi ona zbog svoje značajnosti trebala nositi naziv Mediteranska cesta.  

U prigodnom govoru, Andrej Plenković je istaknuo kako je riječ o impresivnom građevinskom pothvatu te se zahvalio svima koji su sudjelovali u izgradnji, kao i građanima Rijeke, posebno onima koji žive uz prometnicu te su pratili strpljivo njezinu izgradnju. Složio se kolokvijalno i da bi se cesta mogla zvati Mediteranska cesta.  

Pročitajte i ovo Na raskrižju Avenije Marina Držića i Ulice grada Vukovara iskočio je tramvaj - 4 Obavijest za putnike Važna izmjena u tramvajskom prometu: ZET objavio novu trasu kojom će do daljnjeg voziti dvojka

Sigurnosne službe su budne

U razgovoru s novinarima, premijer se dotaknuo sigurnosti u zemlji u jeku sukoba u Izraelu i tenzija koje su se prelile na ulice Europe, te je rekao kako se "reperkusije ovog sukoba već osjećaju u zapadnim zemljama, vidjeli ste ubojstvo dvoje Šveđana, ubojstvo profesora u Francuskoj i sigurno je da su sve naše sigurnosne službe budne i prate cijelu situaciju intenzivnije nego što je to uobičajeno". Rekao je i kako nema saznanja o izravnim prijetnjama Republici Hrvatskoj. 

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) izvijestila je da je nakon ubojstva dvojice Šveđana u Bruxellesu podignula budnost, a novinari su premijera u Rijeci pitali je li to dovoljno.

"To je normalno u novom kontekstu velike globalne nestabilnosti", ustvrdio je Plenković te podsjetio da ruska agresiju na Ukrajinu traje više od godinu i pol dana, a teroristički napad Hamasa na Izrael ima ogromne posljedice, ne samo na Izrael nego i cijelu regiju Bliskog istoka.

"Terorizam i ekstremizam munjevito se naslanjaju na ovakva zbivanja i zato je ključno je da sve naše sigurnosne službe budu budne i prate cijelu sigurnosnu situaciju intenzivnije nego što je to u normalnim okolnostima", naglasio je Plenković.

Plenković se dotaknuo i sastanka Izvršnog odbora Svjetskog židovskog kongresa te je rekao kako usvojili zajednički izjavu te su njihovi stavovi usuglašeni. 

Što se tiče blagdana Svih svetih rekao je da će na Vladi donijeti odluku da na taj dan iznimno specijalizirane trgovine mogu raditi i prodavati cvijeće i prigodne proizvode kako bi građani mogli na prigodni način obilježiti taj blagdan. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene