Obavijesti Video Pretražite Navigacija
navijački sukob

Plenković u Ateni nakon sastanka s grčkim kolegom o Boysima: "Vidio sam snimku. Uputili smo im četiri zahtjeva"

Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Sastanak dvojice predsjednika Vlada Hrvatske i Grčke s izaslanstvima Sastanak dvojice predsjednika Vlada Hrvatske i Grčke s izaslanstvima Foto: Vlada RH Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Premijer Andrej Plenković Premijer Andrej Plenković Foto: Goran Mehkek / CROPIX +4 Premijer Andrej Plenković Galerija 1/9 >>
Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s grčkim premijerom u Ateni. Tema razgovora bili su uhićeni Boysi.

Premijer Andrej Plenković u Ateni je razgovarao s domaćinom Kiriakosom Mitsotakisom o uhićenim navijačima Dinama i neredima u Grčkoj. "Naša je pozicija jasna, snažno smo osudili huliganizam i izrazili smo žaljenje zbog gubitka života, protivimo se navijačkom nasilju", rekao je premijer nakon sastanka u Ateni. 

"Grčki premijer rekao je da može jamčiti sigurnost pritvorenih hrvatskih državljana u grčkim pritvorima, tražili smo da oni imaju pravedan proces, pravedno suđenje. Treće, tražili smo da oni koji budu prekršajno odgovorni da se oni vrate u Hrvatsku i četvrto, rekli smo da je RH spremna provoditi mjere nadzora i opreza ukoliko bi neki naši državljani bili upućeni u našu zemlju dok traje postupak u Grčkoj", kazao je Plenković. 

"Primili su na znanje sve informacije koje smo im dali". Radman i Malenica imat će o ovoj temi sastanke sa svojim kolegama, te će posjetiti neke od hrvatskih državljana u dva zatvora. 

Premijer je rekao da grčka policija i dalje provodi istragu, vidio je novu snmku, ističe kako prate medije, ali da ne može prejudicirati ništa o krivcu i reći oslobađa li nova snimka hrvatske navijače. Napominje kako je sve u rukama grčke policije i istrage grčkih vlasti. 

"Grčki premijer mi je rekao da istraga može trajati još nekoliko tjedana, oni očito provjeravaju sve, sve snimke, razgovaraju s osumnjičenicima i to sve zahtjeva vrijeme. Sama istraga bi trebala dakle trajati još nekoliko tjedana. Ponavljam da smo premijeru izrazili žaljenje i sućut zbog smrti grčkog državljanina". 

Kaže kako su hrvatske vlasti, grčkim vlastima predale papir sa zahtjevima, odnosno očekivanjima vezano za slučaj. 

"Radimo kako treba, došli smo ovdje da poštujemo neovisnost pravosuđa. Ne sjećam se da smo imali ovakvu situaciju da nam je pritvoreno u jednoj državi toliko hrvatskih državljana", napomenuo je premijer. 

Nakon što je 29-godišnji navijač AEK-a Michalis Katsouris ubijen u neredima uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka, 102 navijača zagrebačkog Dinama uhićena su i u zatvorima čekaju završetak istrage. Plenković je ranije već telefonski razgovarao s Micotakisom i zatražio da se pritvorenim navijačima Dinama osigura sigurnost u grčkim zatvorima i pravedan i učinkovit proces.

S Plenkovićem su u Grčku stigli ministar pravosuđa Ivan Malenica i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman koji su više puta istaknuli da su u stalnom kontaktu sa svojim grčkim kolegama.

Andrej Plenković Sastanak dvojice predsjednika Vlada Hrvatske i Grčke s izaslanstvima Foto: Vlada RH

Plenković je inače doputovao u Atenu na neformalno okupljanje regionalnih lidera kojim će se obilježiti 20 godina Solunske deklaracije.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis ugostit će u ponedjeljak navečer čelnike zemalja Zapadnog Balkana i država članica EU-a na večeri u Maximos Mansionu na neformalnoj raspravi o proširenju EU-a i europskoj budućnosti regije, a ta inicijativa naglašava ulogu Grčke "kao stupa stabilnosti, mira i energetske sigurnosti na Balkanu i u jugoistočnoj Europi", rekli su vladini izvori, objavila je grčka novinska agencija Ana.

Pročitajte i ovo Athanasios Kaymenakis, odvjetnik hrvatskih navijača u Grčkoj EKSKLUZIVNO ZA DNEVNIK NOVE TV Odvjetnik uhićenih Hrvata o rezultatima DNK analize i novoj snimci: "Otvaraju se nove sumnje..."

Susret se simbolično održava na 20. obljetnicu Solunske deklaracije sa samita EU-a i zapadnog Balkana kada su te zemlje prvi put usuglasile da je budućnost Balkana u EU-u.

Pročitajte i ovo Petra Buljan, reporterka Dnevnika Nove TV POTRAGA ZA UBOJICOM Reporterka Dnevnika Nove TV iz Atene o istrazi ubojstva navijača AEK-a: "Pojavila se još jedna snimka, čini se da prikazuje trenutak smrtonosnog uboda"

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel potvrdili su ranije svoj dolazak.

U Ateni su i premijeri Bugarske i Rumunjske, Nikolai Denkov i Ion-Marcel Ciolacu, kao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, crnogorski predsjednik Jakov Milatović, premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, premijer Kosova Albin Kurti, predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i predsjednica Moldavije Maia Sandu. Plenković će se bilateralno sastati i s premijerima Kosova, BiH i Moldavije.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene