453058
453058
453058
453058
453058

Pristao na mogućnost formiranja Vlade i prije ispunjenja Mostovih jamstava

  • , 10.10.2016., 15:54
  • Autor:
  • komentara

Čelnik Mosta Božo Petrov poručio je u ponedjeljak da će Most inzistirati na svojih sedam jamstava, ali da neće dovoditi u pitanje formiranje vlade.

 
 
 
 
MOST popustio: Vlada prije izglasanih jamstava (Video: Dnevnik Nove TV)
MOST popustio: Vlada prije izglasanih jamstava (Video: Dnevnik Nove TV)

Nakon sjednice Nacionalnog vijeća Mosta, Petrov je novinarima rekao kako će se Sabor u petak konstituirati, a Mostova jamstva će se uvrstiti u dnevni red saborske sjednice.

"Određeno razdoblje od nekoliko dana, a namjerno neću definirati koliko dana, ići će se s izglasavanjem novih zakona. No, ako slučajno procedura bude takva ili rasprave budu toliko trajale da će se morati čekati apsolutno sve da bi se mogla formirati vlada, nećemo dovesti u pitanje formiranje vlade, ali sigurno će Sabor početi s intenzivnim radom da bi se provelo sedam jamstava oko kojih smo se dogovorili s HDZ-om. Ako slučajno to potraje nešto malo dulje vremena, nismo protiv ideje da se u međuvremenu i formira vlada, s obzirom da trenutno imamo poziciju predsjednika Sabora i može on sam formirati dnevni red, pa će taj dio proći", kazao je.

O zahtjevu za smanjenjem mase za plaće u lokalnim jedinicama s 20 na 15 posto prihoda, Petrov je rekao kako je s partnerima dogovoreno da će se smanjiti masa plaća zaposlenika iz prihoda gradskih i županijskih proračuna s 20 na 15 posto, pri čemu će to "biti 'linkano' na izglasavanje proračuna".

"Zakon će se izglasati sada, a primjena će biti od 1. siječnja 2018. Znači, ostavit će se sasvim dovoljno vremena i lokalnim samoupravama i regionalnim, odnosno županijskim upravama da se prilagode na to. S druge strane, dat ćemo mogućnost godinu i dva mjeseca da se napravi kompletan koncept, model reforme cjelokupne lokalne i regionalne uprave. Ja vjerujem, budući da se na takav način i raspravljalo na sastancima s HDZ-om, da su oni također skloni tome. Imat ćemo zajednički rad, a godinu i dva mjeseca sasvim je dovoljno. Nakon toga primijenit će se kompletna reforma lokalne i regionalne uprave, a ako se kojim slučajem to ne dogodi ići će primjena ovog zakona", istaknuo je Petrov.

Nisam vidio zamjerke na sadašnje Mostove ministre

Iako o imenima nije htio govoriti, rekao je kako su dogovorene zamjene koje će ulaziti na listi Mosta u trenutku kad saborski zastupnici prijeđu u izvršnu vlast, a komentirao je i moguće ministre iz redova Mosta.

"Nisam dosad vidio zamjerke na sadašnje ministre koje imamo i ako se odlučimo upravo za te kandidate, ne vidim razloga zbog čega bi postojala neka otegotna okolnost na ta imena i prezimena. S druge strane, mi smo i na sastancima razgovarali o tome da ćemo odluku donositi zajednički, znači imat će mogućnost reći sa svoje strane i mi sa svoje strane, ali s obzirom na način razgovora dosad, ne mislim da će se u tome stvarati bilo kakav problem", rekao je Petrov.

Upitan tko će sjediti u kojem saborskom odboru, čelnik Mosta je rekao kako članstvo u odborima još nije bila tema razgovora. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se