Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži istraživanje

Penava posjetio Auschwitz pa se osvrnuo i na Jasenovac: "Hrvatskoj treba istina, a ne laži"

Tročlano izaslanstvo Domovinskog pokreta u Auschwitzu
Tročlano izaslanstvo Domovinskog pokreta u Auschwitzu Foto: Domovinski pokret
Izaslanstvo Domovinskog pokreta posjetilo je Auschwitz i spomenik zločinima u Katynskoj šumi te je poručilo: "Hrvatskoj treba istina, a ne laži o Jasenovcu i ostalim brojnim poslijeratnim jamama i šumama".

Tročlano izaslanstvo Domovinskog pokreta – predsjednik stranke Ivan Penava, zamjenik predsjednika stranke Mario Radić te saborski zastupnik Stipo Mlinarić – je povodom obilježavanja Dana Europe posjetilo Auschwitz i spomenik zločinima u Katynskoj šumi

Ovim činom vodstvo Domovinskog pokreta, stoji u objavi na Facebooku, "upućuje jasnu i nedvosmislenu poruku kojom izražava najdublje suosjećanje sa svim žrtvama nacističkog logora u Auschwitzu i žrtvama sovjetskog zločina u šumi Katyn".

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Protiv govora mržnje Tomašević u Jasenovcu: "Gradska vlast se bavi promjenom imena ulica koje su nazvane po osobama povezanima s ustaškim režimom"

Također su se osvrnuli na zločine na području Hrvatske i bivše Jugoslavije.

"Ovom posjetom na simbolički način izražavamo volju da se nad stratištima na području bivše države, iz čijih smo se okova oslobodili kroz Domovinski rat, provede neovisno znanstveno istraživanje. To je najbolji način da se kroz međunarodnu ekspertizu, kako o ratnim tako i poratnim žrtvama, stavi jasan znanstveno-povijesni pečat i utvrde sve neosporne činjenice i prava istina o zločinima u 2. svjetskom ratu i nakon njega na području Hrvatske, ali i ostalih zemalja bivše države", stoji u objavi.

"Samo tako će se kroz međunarodno znanstveno istraživanje jednom i zauvijek potvrditi ispravne brojke o žrtvama te će se time napokon završiti dileme vezane za Drugi svjetski rat u Hrvatskoj. To je ujedno i najbolji alat za poraz povampirene četničke i velikosrpske ideologije koja se hrani nad izmišljenim stotinama tisuća žrtava stvarajući mitove kojima napajaju svoje ideje o tzv. velikoj Srbiji ili 'srpskom svetu'", dodaje se.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Državni vrh na komemoraciji Plenković: "Ovdje smo s porukom mira. Nužno je podsjećati na sve strahote i zločinački karakter NDH"

Na Facebooku također pišu da sva "tragična mjesta zaslužuju objektivnu i znanstvenu istragu kakva treba i za kontroverznu epizodu iz naše povijesti na području Jasenovca, kako do 1945. godine tako i nakon te godine".

"Samo oslobođeni bilo kakvih okova, a nezavršeni Drugi svjetski rat je svakako jedan od njih, moći ćemo, i kao narod i kao država, razvijati istinski Domovinski duh te se u punini usmjeriti na budućnost i razvoj kakav treba našoj domovini", stoji u izjavi koju je dao Penava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene