Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I HNS priprema amandman

PDV od 5 posto 'samo za neke' izazvao buru u Saboru: 'Odluka je pogrešna i diskriminirajuća!' poručio Vukšić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sniženje stope PDV-a na 5 posto za dio dnevnih novina, na 10 posto na ulaznice za koncerte, neka su od rješenja koja predviđa konačni tekst Zakona o PDV-u, a izazvale su dinamičnu raspravu među zastupnicima.

Zastupnici u Saboru raspravljaju o konačnom prijedlogu Zakona o PDV-u. Stopa od pet, umjesto deset posto predviđa se za dnevne novine koje imaju statut i objavljuju autorske tekstove s najmanje 25 tisuća riječi po izdanju. Jednaka stopa PDV-a plaćat će se i na znanstvene časopise.

Pročitajte i ovo Sabornica izvješće DIP-a Samo jedan mlađi od 30: Objavljeno tko su najmlađi i najstariji izabrani zastupnici i zastupnice Slika nije dostupna Klub SDP-a 'Zbog manjeg PDV-a turističkom sektoru ostat će milijardu kuna više'

>>UŽIVO 'Zbog manjeg PDV-a turističkom sektoru ostat će milijardu kuna više'

Na odredbu da se niži PDV plaća na novine koje objavljuju autorske tekstove s najmanje 25.000 riječi, reagirao je zastupnik Hrvatskih labutista Branko Vukšić.

'Odredba je pogrešna i diskriminirajuća i ne smije stajati u zakonu. U novinama s 50 tisuća i s pola milijuna riječi može se napisati više žutila nego u novinama s 25 tisuća riječi. Ova odredba odnosi se samo na jedan medij i mislim da su se debelo upleli klanovi kako bi pokušali istisnuti s tržišta jednu novinu ili možda jednu izdavačku kuću', rekao je laburist Vukšić, ne otkrivajući na koje je to točno novine mislio.

Dodao je i kako se iz ovog slučaja vidi 'da se ne preže ni od čega i da su u stanju upregnuti Zakon o porezu da bi maknuli konkurenciju s političke scene', poručio je zastupnik Vukšić predloživši da se odredba promijeni na način da se snižena stopa PDV-a odnosi na sve novine, ali i tjednike.

>>Smanjili im PDV, a oni digli cijene: Kava 25 kuna, pizza 65, koktel 100...

'Takav kriterij nigdje ne postoji, on je posljedica Vladine želje da poreznim instrumentom nekome pogoduje nešto malo više, a nekome malo manje', rekla je Martina Dalić u ime Kluba HDZ-a.  Zapitala se i što će biti s urednicima koji će, umjesto o uređivačkoj politici, morati brinuti o brojanju riječi.

'Premašiti brojku bit će opasno, jer će novina u suprotnom, umjesto pet dobiti stopu od deset posto',kaže Dalić, koja je pitala predlagače i 'zašto se PDV na pet posto smanjuje za znanstvene časopise, dok oni s područja kulture i umjetnosti ostaju na stopi od 10 posto?', te zaključila.

'Ovaj prijedlog otkriva ambiciju predlagača da ide točkasto prema pojedinim medijima sukladno njegovom ideološkom okviru. To se zakonom ne smije raditi', poručila je HDZ-ova zastupnica Martina Dalić.

>>'Potrebno je osnažiti medijsku reakciju na istupe javnih osoba'

'Što je s Hinom koja iz državnog proračuna izravno dobiva 21 milijun kuna, a ima najveću stopu PDV-a? Zašto ne može ući u kategoriju niže stope PDV-a, zašto se PDV ne smanji i lokalnim tjednicima?', pitala je Suzana Glavak (HDZ).

U ime predlagača, zastupnik SDP-a Ivo Jelušić odbacio je navode oporbe i kritike Zakona o PDV-u rekavši kako 'aktualna vlast, za razliku od bivše HDZ-ove, nikome ne pogoduje'.

'Nismo bili politikanti, nismo podilazili građanima, nego smo rekli da oni koji imaju više plaće i više troše, trebaju platiti više PDV-a, rekao je SDP-ov Jelušić. 

'U postojećim uvjetima to je dobar zakon, otvara prostor konkurentnosti gospodarstva', ocijenio je HNS-ov Srđan Gjurković.

Komentirajući činjenicu da se najveći broj primjedbi tiče poreza na tiskovine, kaže da amandman po tom pitanju priprema i njegov stranački kolega. U pogled naplate PDV-a, vjeruje da će se to pitanje riješiti kad se riješi pitanje likvidnosti, a to, kaže Gjurković, ne ide preko noći.
 

Po stopi od deset posto plaćat će se PDV na ulaznice za koncerte, časopise za kulturu i umjetnost te za smještaj na plovnim objektima nautičkog turizma. PDV po stopi od deset posto plaćat će i svi brodari koji organiziraju jednodnevne izlete, ako na brodu imaju registriranu ugostiteljsku djelatnost.

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac rekao je kako je Vlada razmatrala mogućnost smanjenja PDV-a na neke prehrambene proizvode, no to u ovoj godini nije moguće. 

'Sljedeće ćemo vidjeti kako se izvršava proračun, pa ukoliko se ostvare mogućnosti da se PDV za određene proizvode smanji, Vlada će to i učiniti', najavio je Lalovac.

>>'Nećemo ukidati olakšice ratnim invalidima zbog izmjena Zakona o PDV-u''

Nulta stopa PDV-a ukida se u potpunosti, pa tako PDV-a više neće biti oslobođeni samostalni umjetnici ako su u protekloj godini ostvarili honorare veće od 230.000 kuna.Više nema oslobođenja ni za vjerske zajednice i branitelje. PDV-a će biti oslobođene ustanove u kulturi, bolnice, i slične ustanove koje djeluju bez namjere ostvarivanja dobiti. Konačni obračun PDV-a svi poduzetnici će, umjesto do kraja travnja, morati podnijeti do kraja veljače za prethodnu godinu.Poduzetnici će, do 1. siječnja 2015., PDV plaćati po naplati, a ne po izdanoj fakturi, kako je ranije bilo predviđeno.(HINA)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene