Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Klub SDP-a

'Zbog manjeg PDV-a turističkom sektoru ostat će milijardu kuna više'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred zastupnicima u Saboru nalazi se dinamičan dan - rasprava o konačnom tekstu novog Zakona o PDV-u, po kojem će samo dio dnevnih novina plaćati nižu stopu od 5 posto, a uvodi se status 'povremeni obveznik' za kupce novih vozila.

Uoči nastavka sjednice Sabora zasjedaju članovi Odbora za obranu na čijem je predloženom dnevnom redu, između ostalog, konačni prijedlog Zakona o obrani i konačni prijedlog Zakona o službi u Oružanim snagama RH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oporba u Saboru: Zakonom o PDV-u Vlada je uvela podobne i nepodobne medije Slika nije dostupna I HNS priprema amandman PDV od 5 posto 'samo za neke' izazvao buru u Saboru: 'Odluka je pogrešna i diskriminirajuća!' poručio Vukšić

U nastavku sjednice hrvatskog parlamenta zastupnici će raspraviti konačni tekst Zakona o PDV-u, kojim je, među ostalim, previđena niža stopa poreza za dio dnevnih novina.

>>EU donosi ZAOKRET u hrvatskoj poreznoj politici, doznajte kakav!

U ime kluba SDP-a o raspravi, primjedbama i razlozima izmjena Zakona o PDV-u govorio je zastupnik Ivo Jelušić.

'Mimo uobičajene prakse, kad je riječl o usklađivanju s eurodirektivama, išli smo u dva čitanja prijedloga Zakona o PDV-u, to se pokazalo dobrim, bolje da se i dvaput kaže i bolje čuje. Ovaj je zakon jako bitan, jer Zakon o PDV-u dira svakog građanina države, svi se svaki dan s njime susrećemo. Kad je riječ o porezima svatko bi htio da njegova roba ili usluga ima što manji porez, a s druge strane bi iz proračuna, koje ti porezi pune, htjeli što više uzeti za sebe i svoje djelatnosti. Nemamo neki manevarski prostor, jer su to EU direktive', rekao je SDP-ov Jelušić.

Istaknuo je kako se kroz poreznu politiku i ovaj Zakon o PDV-u vidi i politika Vlade.

'Promjene su usmjerene na stimuliranje razvoja gospodarstva,da ono bude što manje opterećeno i da bude konkuretno.Snizili smo poreznu stopu u turizmu, htjeli smo da budu konkurentniji od okruženja, da se ne povisuju cijene smještaja, ugostiteljskih usluga i ostalog, a tu je i mogućnost da poslovnim subjektima u turizmu ostanu sredstva za nove investicije. Procjenjuje se da će im ostati milijardu kuna zbog snižene stope PDV-a s 25 na 10 posto', istaknuo je Jelušić.

Zamjerio je SDP-ov Jelušić estradnjacima zbog krive interpretacije izmjena poreza.

'Stav da se PDV na cijene ulaznica za koncerte snizi s 25 na 10 posto, jer je u cijelom je okruženju tako, dobilo je i nekorektnu javnu raspravu. Svi koji su na estradi mogu češće do mikrofona i kamera nego obični građani, nemam ništa protiv toga, ali treba biti korektan. Mnogi poznati estradanjaci su govorili 'Vlado ne uvodi nam 25 poosto na koncerte', bila je to jedna nekorektnost, to nije bila točna informacija, mi smo snizili poreznu stopu', pojasnio je zastupnik Jelušić.

Govoreći o prijedlozima da se i nekim drugim djelatnostima snizi porezna stopa, upozorio je kako se negdje 'mora povući granica'.

'Mora se voditi računa o dvije stvari, zaštititi ugrožene djelatnosti i standard građana. Isto tako često kad se snizi porezna stopa, to ne prati i pad cijena, razlika ostaje poslovnom subjektu. Što oni s tim rade ne znamo, jel podižu plaće, da li investiraju, ne znamo, nama bi bilo drago da ulažu u poslovanje. Ako to završi samo u džepu vlasnika, mjera nije polučila rezultat', istaknuo je.

Također je napomenuo kako se zbog velike rasprave oko rokova plaćanja PDV-a za obrtnike, prijedlog da i oni plaćaju PDV po izdanoj fakturi, a imajući u vidu njihovu aktualnu situaciju, primjena te odredbe odgodila za godinu i pol dana.

Stopu od 5, umjesto sadašnjih 10 posto PDV-a, plaćat će dnevne novine koje objavljuju autorske tekstove s najmanje 25 tisuća riječi po izdanju.Po riječima ministra financija Slavka Linića, Vlada se na takav korak odlučila zbog teške situacije u kojoj se nalaze hrvatske tiskovine.PDV će se po sniženoj stopi, međutim, plaćati samo na one dnevne novine koje imaju statut medija. Jednaka stopa PDV-a plaćat će se i na znanstvene časopise.

Novost je i da će se povremenim obveznicima smatrati svi koji kupuju nova prijevozna sredstva. To znači da će građanin, ako kupi automobil primjerice u Njemačkoj, u roku od 10 dana biti dužan platiti PDV u Hrvatskoj da bi ga mogao registrirati.(HINA)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene