Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Domaćem gostu previše

Smanjili im PDV, a oni digli cijene: Kava 25 kuna, pizza 65, koktel 100...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč smanjenju PDV-a u ugostiteljstvu cijene u kafićima i restoranima neposredno prije početka turističke sezone porasle su. Stranci se ne žale previše, no domaćem gostu to je puno previše.

Kava 25 kuna, pizza 65 kuna i tako redom - cijene u hrvatskim kafićima i restoranima rastu zajedno sa živom u termometru. Na Jadranu je turista sve više, a sve su više i cijene. Iako je od početka ove godine PDV smanjen na 10 posto, na cijenama se vidi gotovo suprotan učinak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Španjolska odgađa naplatu PDV-a Sprema se štrajk makarona: ''Prije ste mogli dobiti dva paketa tjestenine za jedan euro, a sada...'' Popust za vjernost i u srcu sezone - 1 S kuna na euro Jeste li ikada kao domaći gost tijekom sezone dobili popust? "Mislim da nije u redu praviti razliku"

'Mi u ministarstvu turizma nismo ni očekivali snažan efekt snižavanja cijena. Naravno da smo očekivali određena smanjenja i u tom smislu možemo navesti neke pozitivne primjere, primjerice udruga malih obiteljskih hotela', kaže Želimir Kramarić iz Ministarstva turizma.

>> Muke po PDV-u: Pizza u restoranima jeftinija, 'za van' skuplja

Ugostitelji kažu kako je mjera smanjenja PDV-a stigla prekasno. 'ovo su neki potezi koji su trebali biti povučeni kada je kriza počela, kada je ugostiteljstvo počelo rapidno propadat, drugi su razlog nameti i davanja, u Hrvatskoj imamo još uvijek u ugostiteljstvu preko 250 parafiskalnih nameta i davanja, jedno od najvećih stopa u Europi', tvrdi Tonči Glavina iz Hrvatske interesne udruge ugostitelja.

Treba voditi računa i o činjenici da Hrvatska prije svega ima gotovo devedeset posto gostiju iz inozemstva gdje su cijene jednake ili čak više.

Strani gosti ne negoduju previše jer primjerice Skandinavcima ili pak Britancima su naše cijene još uvijek prilično jeftine. No hrvatskom gostu su počele biti itekako skupe, a znamo da je broj domaćih turista u padu.

No ono što je sigurno je da unatoč manjem PDV-u ovo ljeto nećete proći jeftinije na godišnjem odmoru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene