Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tribina HND-a

'Potrebno je osnažiti medijsku reakciju na istupe javnih osoba'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Političari govore svašta jer se na njih ne reagira, stoga je potrebno osnažiti dio medijske reakcije i osvještavati odgovornost pojedinaca koji sudjeluju u javnom životu, zaključak je večerašnje tribine Hrvatskog novinarskog društva (HND) na temu 'Uvrede i govor mržnje u medijima'.

"Ne postoji kontrola nad pojedincima koji javno istupaju", istaknula je profesorica komunikologije na Fakultetu političkih znanosti Smiljana Leinert-Novosel, dodavši da je važno da čovjek koji je u toj poziciji mora znati kontrolirati poruke koje želi odaslati.

Smatra da je potrebno osnažiti dio medijske reakcije i osvještavati odgovornost pojedinaca koji sudjeluju u javnom životu te da je bitno njegovati taj odnos jer svi političari i javne osobe imaju utjecaj, pogotovo na mlade ljude.

Novinar Hrvoje Zovko kazao je da je "u ovom društvu sve dozvoljeno", a s njegovom tvrdnjom da postoji negativna selekcija novinara u svim medijskim kućama složila se i novinarka i kolumnistica Sanja Modrić.

"Novinarstvo je loše, a urednici su ti koji bi trebali biti intelektualci, stručni s puno iskustva", rekla je Modrić. Zaključila je da je najveći problem u tome što ljudi ne znaju svoj novinarski zanat te da takvo što nije posljedica niti političkog postavljanja, pritiska ili poslušnosti.

>> Dubrovnik: Na New Europe Marketu se okupilo više od 500 medijskih stručnjaka

Istaknula je kako je neprimjereni istupi određenih osoba na televiziji ne bi ni zanimali da su se mediji drugačije postavili prema tim istupima.Dodala je kako smo "neizgrađeno i nezrelo društvo te da, najvjerojatnije, treba proći još sto godina da se uljudimo."

"Puno puta se ne razumije koliko su političari važni i koliko njihova riječ više vrijedi i koliko su za njih kriteriji lošiji. Ni oni ni mediji to ne razumiju", ustvrdio je umirovljeni profesor filozofije politike, politički i društveni analitičar te aktivist Žarko Puhovski.

"Političari govore svašta jer se na njih ne reagira", kazao je, dodavši da nema ozbiljnih kriterija ocjenjivanja ponašanja neovisno o kome se radi.

Smatra da mediji nedovoljno sramote ljude koji rade stvari koje su sramota za sve. Također smatra da nemamo čiste, objektivne novinare koji bi prenosili ono što se zbiva te da su izgubljeni kriteriji izvještavanja.

"Ono s čime treba početi u medijima je odustajanje od bahatosti, u smislu da su oni savjest društva i da mogu propovijedati drugima", zaključio je.

Govoreći o medijskim ispadima izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića, član izvršnog odbora HND-ova Zbora sportskih novinara Marin Šarec kazao je da su upravo mediji Mamiću "udahnuli život" jer su uvidjeli da im to povećava gledanost i prodaje novine.

Pročitajte i ovo Napadi na medije - 1 Problematične izmjene Sloboda medija i novinara u Hrvatskoj je u opasnosti? ''Vlada inzistira na zakonu opasnih namjera'' Policija "Bio je to strašan stres" Azijca napali u Zagrebu: "Rekao mi je 'fu*k you China', a onda sam dobio bocom u glavu pa su krenuli udarci..."

Istaknuo je kako ga novinari vide kao zanimljivu osobu te da što veći eksces napravi, to je više u medijima te tako dobiva šansu da to ponovi i potvrdi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene