448193
448193
448193
448193
448193

Lovrinović i Sinčić uvjereni: 'Od snažnih opcija ostajemo jedino mi'

  • , 28.08.2016., 17:38
  • Autor:
  • komentara

Čelnik Živoga zida Ivan Vilibor Sinčić u društvu stranačkih kolega i koalicijskoga partnera Ivana Lovrinovića, čelnika stranke Promijenimo Hrvatsku, obišao je u nedjelju u sklopu predizborne kampanje Međimursku i Varaždinsku županiju, Sinčić i Lovrinović družili su se s građanima u Varaždinu i Čakovcu, te u Varaždinu predstavili plan mirovinske reforme.

 
 
 
 
Ivan Vilibor Sinčić proslavio je u sklopu kampanje 26. rođendan (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL )
Ivan Vilibor Sinčić proslavio je u sklopu kampanje 26. rođendan (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL )

Govoreći medijima u Varaždinu o planu reforme Ivan Lovrinović je najavio otvaranje rasprave o mirovinskom sustavu koji je, po njegovim riječima, već dulje vrijeme nestabilan. Naglasio je da se već godinama oko 50 posto mirovina isplaćuje osiguranjem sredstava kroz kreditna zaduženja odnosno plasman obveznica. Do nestabilnosti toga sustava, objasnio je Lovrinović, došlo je zbog velikoga broja branitelja koji su u sustav ušli nakon završetka Domovinskog rata i zbog velikoga broj umirovljenih radnika za vrijeme privatizacije koja je, ustvrdio je, najčešće provedena na kriminalan način. Sadašnji sustav Lovrinović smatra neodrživim, a skrenuo je pozornost i na činjenicu da 72 posto umirovljenika dobiva mirovinu manju od 1750 kuna što je, istaknuo je, zona siromaštva.

Stranke Živi zid i Promijenimo Hrvatsku kao rješenje nude smanjene administracije u mirovinskom sustavu.

Prije nekoliko godina, podsjetio je Lovrinović, tri tisuće ljudi radilo je na administriranju mirovinskoga sustava, a danas ih je pet tisuća. "

"Mi vidimo da administracija polako jede mirovinski sustav. Od ukupnih sredstava za mirovine oko 3,5 posto otpada na administriranje sustava", rekao je Lovrinović te dodao da je u uređenim zemljama to jedan posto. Prema njegovoj računici, kada se uredi i racionalizira administracija, za razliku od 2,5 posto moći će se povećati mirovine.

Ivan Vilibor Sinčić proslavio je u sklopu kampanje 26. rođendan (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL )

Lovrinović je istaknuo kako planiraju uštedjeti oko 850 milijuna kuna, koji se sada troše na zakup poslovnih prostora za ministarstva, agencije ili pak različite državne institute tako da se presele u prostore u vlasništvu države. Ustvrdio je kako se to može riješiti u roku od godine dana, a 850 milijuna kuna usmjerio bi u mirovinski sustav. Lovrinović bi, kako je rekao, uštedio i 900 milijuna kuna koje država koristi za različite konzaltinge i intelektualne usluge. Mišljenja je da se najveći dio od 900 milijuna kuna može preusmjeriti u mirovinski sustav, a posao konzaltinga i intelektualnih usluga radili bi zaposleni u državnoj administraciji koji to znaju ali, tvrdi Lovrinović, nisu dosada mogli doći do izražaja.

Lovrinović je 'našao' i oko 17 milijarda kuna na jednome od računa Narodne banke od kojih bi se, smatra, dio također mogao preusmjeriti u mirovinski sustav. Rekao je da je riječ o zadržanoj dobiti banke od njezina osnutka, a po njemu, oko sedam milijarda kuna slobodno je za ulaganje u razvoj od čega bi pak, barem milijardu kuna, usmjerio za povećanje mirovina.

'Vjerujemo u sjajan rezultat'

Ivan Vilibor Sinčić dodao je da si veliki dio umirovljenika - njih 72 posto koji primaju mirovine manje od 1.750 kuna, ne mogu priuštiti dostojanstven život u starosti već žive u lošem imovinskom i zdravstvenom stanju.

Čelnik Živoga zida siguran je da će Živi zid i koalicija postići sjajan rezultat te ponovio kako su oni 'jedina opcija'. Za Most je rekao da nisu iskreni u svojim namjerama i da nisu spremni za promjene dok koaliciju "Za premijer" Milana Bandića kaže da nije vrijedna komentara. Za HDZ i SDP rekao je da su imali svoju priliku.

"Od snažnih opcija ostajemo jedino mi. Vjerujemo u sjajan rezultat. Ako i ne osvojimo vlast znatno ćemo ubrzati društvene i ekonomske promjene u zemlji", zaključio je Sinčić. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se