Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavili plan mirovinske reforme

Lovrinović i Sinčić uvjereni: 'Od snažnih opcija ostajemo jedino mi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik Živoga zida Ivan Vilibor Sinčić u društvu stranačkih kolega i koalicijskoga partnera Ivana Lovrinovića, čelnika stranke Promijenimo Hrvatsku, obišao je u nedjelju u sklopu predizborne kampanje Međimursku i Varaždinsku županiju, Sinčić i Lovrinović družili su se s građanima u Varaždinu i Čakovcu, te u Varaždinu predstavili plan mirovinske reforme.

Govoreći medijima u Varaždinu o planu reforme Ivan Lovrinović je najavio otvaranje rasprave o mirovinskom sustavu koji je, po njegovim riječima, već dulje vrijeme nestabilan. Naglasio je da se već godinama oko 50 posto mirovina isplaćuje osiguranjem sredstava kroz kreditna zaduženja odnosno plasman obveznica. Do nestabilnosti toga sustava, objasnio je Lovrinović, došlo je zbog velikoga broja branitelja koji su u sustav ušli nakon završetka Domovinskog rata i zbog velikoga broj umirovljenih radnika za vrijeme privatizacije koja je, ustvrdio je, najčešće provedena na kriminalan način. Sadašnji sustav Lovrinović smatra neodrživim, a skrenuo je pozornost i na činjenicu da 72 posto umirovljenika dobiva mirovinu manju od 1750 kuna što je, istaknuo je, zona siromaštva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predstavili program monetarne politike 'Jedina opcija' želi smanjiti kamatne stope, povećati neoporezivi dio dohotka... Slika nije dostupna ŽELE POMESTI KONKURENCIJU 'Bilo bi dobro da SDP i HDZ cijelu Hrvatsku obiđu na koljenima, klečeći i mole građane za oprost'

Stranke Živi zid i Promijenimo Hrvatsku kao rješenje nude smanjene administracije u mirovinskom sustavu.

Prije nekoliko godina, podsjetio je Lovrinović, tri tisuće ljudi radilo je na administriranju mirovinskoga sustava, a danas ih je pet tisuća. "

"Mi vidimo da administracija polako jede mirovinski sustav. Od ukupnih sredstava za mirovine oko 3,5 posto otpada na administriranje sustava", rekao je Lovrinović te dodao da je u uređenim zemljama to jedan posto. Prema njegovoj računici, kada se uredi i racionalizira administracija, za razliku od 2,5 posto moći će se povećati mirovine.

Lovrinović je istaknuo kako planiraju uštedjeti oko 850 milijuna kuna, koji se sada troše na zakup poslovnih prostora za ministarstva, agencije ili pak različite državne institute tako da se presele u prostore u vlasništvu države. Ustvrdio je kako se to može riješiti u roku od godine dana, a 850 milijuna kuna usmjerio bi u mirovinski sustav. Lovrinović bi, kako je rekao, uštedio i 900 milijuna kuna koje država koristi za različite konzaltinge i intelektualne usluge. Mišljenja je da se najveći dio od 900 milijuna kuna može preusmjeriti u mirovinski sustav, a posao konzaltinga i intelektualnih usluga radili bi zaposleni u državnoj administraciji koji to znaju ali, tvrdi Lovrinović, nisu dosada mogli doći do izražaja.

Lovrinović je 'našao' i oko 17 milijarda kuna na jednome od računa Narodne banke od kojih bi se, smatra, dio također mogao preusmjeriti u mirovinski sustav. Rekao je da je riječ o zadržanoj dobiti banke od njezina osnutka, a po njemu, oko sedam milijarda kuna slobodno je za ulaganje u razvoj od čega bi pak, barem milijardu kuna, usmjerio za povećanje mirovina.

'Vjerujemo u sjajan rezultat'

Ivan Vilibor Sinčić dodao je da si veliki dio umirovljenika - njih 72 posto koji primaju mirovine manje od 1.750 kuna, ne mogu priuštiti dostojanstven život u starosti već žive u lošem imovinskom i zdravstvenom stanju.

Čelnik Živoga zida siguran je da će Živi zid i koalicija postići sjajan rezultat te ponovio kako su oni 'jedina opcija'. Za Most je rekao da nisu iskreni u svojim namjerama i da nisu spremni za promjene dok koaliciju "Za premijer" Milana Bandića kaže da nije vrijedna komentara. Za HDZ i SDP rekao je da su imali svoju priliku.

"Od snažnih opcija ostajemo jedino mi. Vjerujemo u sjajan rezultat. Ako i ne osvojimo vlast znatno ćemo ubrzati društvene i ekonomske promjene u zemlji", zaključio je Sinčić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene