446238
446238
446238
446238
446238

'Jedina opcija' želi smanjiti kamatne stope, povećati neoporezivi dio dohotka...

  • , 11.08.2016., 14:12
  • Autor:
  • komentara

Ekonomist Koalicije "Jedina opcija" Ivan Lovrinović izjavio je u četvrtak na predstavljanju koalicijskog programa monetarne i porezne politike da je Hrvatskoj nužan snažan zaokret u ekonomskoj politici na novim temeljima, jer HDZ i SDP od 1993. provode isti model koji ne daje rezultate.

 
 
 
 
Koalicija \'Jedina opcija\' predstavila program porezne i monetarne politike (Video: Vijesti Nove TV U 14)
Koalicija \'Jedina opcija\' predstavila program porezne i monetarne politike (Video: Vijesti Nove TV U 14)

Jedina opcija razlikovat će se od svojih konkurenata po tome što će kombinirati fiskalnu i monetarnu politiku s aktivnim mjerama zapošljavanja, poticanja i restrukturiranja u realnoj ekonomiji.

Lovrinović kaže da će rasteretiti poduzetnike i radnike, te značajno sniziti kamatne stope koje su u Hrvatskoj sada nekoliko puta više nego u konkurentskim zemljama.

Neoporezivi dio dohotka pritom će povećati na pet tisuća kuna dok će poduzetnicima osigurati da na reinvestiranu dobit ne plaćaju porez.

Na kraju mandata planiraju povećati minimalnu plaću koja je trenutno niža samo u Rumunjskoj.

Jedina opcija namjerava također PDV naplaćivati tek po realizaciji, dok za poljoprivrednike namjerava uvesti međustopu od pet posto.

Manjak u državnoj blagajni od PDV-a namjeravaju namiriti refinanciranjem javnog duga čime bi se također financirali programi poticanja zapošljavanja i razvoja znanosti i gospodarstva te smanjivanje dugova.

Lovrinović kaže da se refinanciranjem javnog duga na kamatnim stopama može godišnje uštedjeti 5,1 milijardi kuna.

Osim toga, kaže Lovrinović, na kapitalskom računu HNB-a nalazi se 17 milijardi kuna od čega Ministarstvu financija treba proslijediti sedam milijardi kuna.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić rekao je da je glavni preduvjet ostvarivanja njihova programa politička stabilnost, a to Hrvatska, kazao je, zadnjih godina nije imala.

''Zadnjih pola godine imali smo opći kaos u zemlji, a zadnjih dvadesetak godina laganje i varanje naroda. Danas prezentiramo program koji će Hrvatsku učiniti optimističnijom i boljom zemljom. Mi garantiramo da ćemo to i provesti. Naš program je znanstveno utemeljen. Pozivamo sve, koji imaju ikakvu skepsu oko toga, na javno sučeljavanje", rekao je Sinčić.

Jedina opcija koalicija je čine Koalicija Živog zida, Franka, Promijenimo Hrvatsku i Akcije mladih. (Hina)

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se