447505
447505
447505
447505
447505

Ivan Lovrinović - Bivši dekan u predizbornoj koaliciji traži novi put do Hrvatskog sabora

  • , 22.08.2016., 17:54
  • Autor:
  • komentara

Na izborima održanima u studenom, 2015. godine, Ivan Lovrinović, ekonomski stručnjak ulazi u Hrvatski sabor kao saborski zastupnik na listi Mosta. Uskoro dolazi do razlaza s Mostom, nakon čega Ivan Lovrinović s još dvojicom zastupnika odlazi i osniva novu stranku Promijenimo Hrvatsku.

 
 
 
 
Ivan Lovrinović (Foto: Davor JavorovicPIXSELL)
Ivan Lovrinović (Foto: Davor JavorovicPIXSELL)

Ivan Lovrinović rođen je 7. ožujka 1960. godine u Gučoj Gori, nedaleko od Travnika u Bosni i Hercegovini.
Diplomirao je, te magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, dok je 1995. godine obranio doktorsku disertaciju na istom fakultetu. Izabran je 2006. u zvanje redovitog profesora na Katedri za financije Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Kada je 2002. izabran za izvanrednog profesora, imenovan je dekanom. Fakultet je vodio naredne četiri godine, da bi 2006. postao redovni profesor na Katedri za financije.

Napisao je više znanstvenih i stručnih radova.

Svojedobno je bio predsjednik udruge bosanskih Hrvata Prsten. Bio je i ekonomski savjetnik udruge Franak, a osnovao je i udrugu 'Promijenimo Hrvatsku'. Njegova udruga postaje stranka nakon što se nakon izbora u studenom 2015. godine, kada je na listi Mosta ušao u Hrvatski sabor kao zastupnik, razišao s njima. S dvojicom kolega, Jurom Martinovićem i Ivicom Mišićem osniva stranku i saborski klub.

Ivan Lovrinović (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)

Netom prije početka predizborne kampanje za predstojeće izbore stranka Promijenimo Hrvatsku sklapa, za mnoge, neobičnu koaliciju, sa Živim zidom Ivana Vilibora Sinčića, te udrugom Franak. Njima se nešto kasnije pridružuje i Akcija mladih iz Rijeke. Koalicija se naziva 'Jedina opcija'.

Iako na prvi pogled neobična, koalicija stranke Ivana Lovrinovića sa Živim zidom i udrugom Franak nije bila ni tako neočekivana. Naime početkom 2015. godine, u ožujku, Ivan Lovrinović najavio je osnivanje stranke, no tada do toga ipak nije došlo. Kada je u kolovozu, iste godine, pristupio Mostu prvi se protiv toga pobunio upravo Ivan Vilibor Sinčić, kojeg je uz Božu Petrova poznati profesor ekonomije isticao kao mladu osobu kakvu bi želio uz sebe u svojoj stranci. Njegova suradnja s udrugom Franak seže u vrijeme 'slučaja švicarac' pa je nakon poznavanja tih činjenica malo jasnija slika sklapanja 'neobične koalicije'.

'Kada ste s nekim partner onda je vrlo važno reći što mislite. Pa nekome se to svidjelo ili ne, ali vrlo je važno držati se onoga što smo kao partneri potpisali jer od nekih temeljnih stvari ne smijemo odstupiti. To smo obvezni prema građanima, a to smo i potpisali. Dakle, trebamo uvijek pogledati jedni drugima u oči, prigovoriti i reći što ne valja, pa makar to ponekad u javnosti i ne izgleda tako dobro', rekao je Ivan Lovrinović u razgovoru za Dnevnik Nove TV u vrijeme kada je još bio u Mostu, a kada je već postalo jasno da između tadašnjih partnera na vlasti, Mosta i HDZ-a rastu tenzije.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se